HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Nem értem

2009.05.15. 17:43 promontor

Azt írja a Zindex, hogy

Az MSZP elébe menne a népszavazásnak

Göndör István szocialista képviselő pénteken benyújtott egy törvénytervezetet, ami alapján 2010-től a képviselők nem kapnának adómentes és igazolás nélkül elszámolható költségtérítést. Ha a parlament nem fogadja ezt el, akkor várhatóan népszavazás lesz még idén a kérdésről.
    ...
Egy magánszemély, Seres Mária szervezésében ez ellen népszavazást kezdeményeztek, amihez össze is gyűlt a szükséges számú aláírás. Ezért a parlament áprilisban már határozott arról, hogy ki kell írni a népszavazást a költségtérítés eltörléséről. A népszavazáson erre a kérdésre kellene válaszolni: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?"
    ...
Göndör István indítványa értelmetlenné tenné a népszavazást.


Csak emlékeztetőül, a cikk a Seres Mária féle népszavazásra utal, amiről egyébként én is írtam korábban, először lelkesen, aztán már nem annyira lelkesen.

Egyébként Göndör már áprilisban beszélt erről a Klubrádióban:

Göndör István a Megbeszéljük c. műsorban azt mondta: már jövő héten parlament elé kerülhet az MSZP képviselői költségtérítésről szóló önálló indítványa, melytől azt remélik, hogy elkerülhetik az ehhez kapcsolódó népszavazást.


Szóval Göndör István illetve az MSZP szerint ez a népszavazás elkerülhető lenne, ha eltörölnék a képviselői költségtérítések jelenlegi (számla- és adómentes) rendszerét.

Én meg nem értem, hogy gondolják. Szerintem ugyanis nem kerülhető el, már ha komolyan vesszük a törvényeket meg a jogállamot.

A népszavazás egy eldöntendő kérdést tesz fel, amelyre lehet igennel vagy nemmel felelni. Az, hogy a gyakorlatban erre a kérdésre minden közvéleménykutatás szerint szinte bizonyosan a résztvevők elsöprő többsége az egyik választ támogatná, az nem zárja ki azt az elvi lehetőséget, hogy a szavazópolgárok a másik változatot is támogathatják. Azaz elvileg a nép akár úgy is dönthet, hogy maradjon csak a számla nélküli költségtérítéses rendszer.

Ebből következően tökmindegy, hogy az aktuális törvény éppen melyik választ támogatja. És az is tökmindegy, hogy a parlament hoz-e most egy olyan döntést, amely szerint akkor a törvény támogassa inkább a másik választ, mert a gyakorlatban biztosak vagyunk abban, hogy mindenki ezt a választ ikszeli majd be.

A népszavazási törvény ugyanis arról szól, hogy ha elég sok állampolgár kéri, akkor azt a bizonyos eldöntendő kérdést ki kell venni a parlament hatásköréből. Fel kell tenni népszavazásra, majd a nép eldönti. Az állampolgárok pedig elég sokan kérték ezt. Innentől kezdve nincs mit tenni, meg kell várni, hogy mi lesz a népszavazás eredménye. Akár minden héten megszavazhatná a Parlament a törvény módosítását a népszavazásig hátralevő időben, az se változtatna semmit. Erről a kérdésről népszavazásnak kell dönteni. Pont.

Ennek a mostani kezdeményezésnek tehát az égadta világon semmi értelme. Lehetett volna értelme tavaly ilyenkor. Vagy két éve. Vagy öt éve. Akkor nem lett volna aláírásgyűjtés és most nem lenne népszavazás. Nem dobnánk ki az ablakon egy nagy zsák adóforintot (illetve nem erre a célra dobnánk ki, de ez más kérdés...)

Szóval akkor kellett volna gondolkodni, nem most. Illetve rosszul mondom, hiszen most se gondolkodnak. Vagy lehet, hogy gondolkodnak, csak nem értik.

8 komment

Címkék: politika dörgedelem népszavazás alkotmánybíróság költségtérítés képviselők seres mária göndör istván árnyékra vetődöm

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr971123569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.05.15. 17:53:23

Emlékeim szerint valami kórházmentő népszavazás is hipp-hopp el lett mismásolva, ahogy Ágica el lett takarítva...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.05.16. 21:42:57

@jacint70:

Na tessék, az egész posztot egy mondattal tönkreteszed! Pedig micsoda vaslogikával végig volt gondolva! Nahát... ;-)

Hát, erről a kórházmentő esetről valahogy teljesen lemaradtam. Látszik, nem vagyok már a régi politikafigyelésben. De utánanéztem és tényleg.

Az alkotmánybíróság valami olyasmit mondott a maga egyébként nehezen érthető jogi nyelvén (itt: www.mkab.hu/content/hu/sajto/0811031.htm), hogy ha a megtámadott törvényjavaslatot visszavonták, akkor már a népszavazás sem aktuális.

Szóval tévedtem, tényleg fennáll a lehetősége, hogy az Alkotmánybíróság megint kilövi a népszavazást, ha megszületik a Göndör-féle törvény. (Bár biztosra nem venném, jogi testületek képesek látszólag tökugyanolyan esetekben ellentétes döntést hozni valami árnyalatnyi, józan paraszti ésszel láthatatlan különbségre hivatkozva).

Viszont azért volt két alkotmánybíró, akik hozzám hasonlóan látták az esetet, ez némileg vigasztal az "elszúrt" posztért.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.05.17. 07:46:14

Ez megvolt?
http://www.seresmaria.hu/blogpl.php?id=59

Ilyenkor szoktam mondani, ha a negyede igaz, az is megdöbentő....

Ezek után van még illúziód arról, hogy a törvényesség az csak arra jó, hogy a saját szájízük szerint értelmezzék?
Bizonyára most hoznak egy törvényt, hogy ne legyen népszavi, ne sokat beszéljenek erről a "birkák", aztán meg szép lassan, ügyesen kitalálnak valamit, hogy a bevétel meglegyen...

jónévez 2009.05.17. 23:00:50

Szerintem pedig jó a fejtegetésed, mert ha egy népszavazás valós alternatívát vet fel, tehát az igen és a nem válaszoknak is van "ügydöntő" súlya, akkor a népszavazás nem mellőzhető. Más eset az, amit csak az aktuális kormány támogat, és végül ő is visszavon, (az egészségügyi) és az olyan, mint ez is (a költségtérítés elszámolási kötelezettsége), amelynek miden oldalról van támogatója és ellenzője is. Az előző esetben a kormányoldal is azt a döntést hozta végül, ha utólag is, hogy NEM, ezért látta úgy az alkotmánybíróság, hogy:
"A népszavazási kezdeményezés körülményeinek ilyen jelentős megváltozása mellett nem állapítható meg, hogy teljesültek-e a kötelező, ügydöntő népszavazás Alkotmányban előírt feltételei, ebben a jogi helyzetben is támogatja-e azt az a több mint 200 ezer választópolgár, akiknek aláírását az OVB hitelesítette."
Az utóbbiban viszont, -még ha az aktuális országgyűlési többség meg is változtatná a jelenlegi állapotot- az elvi lehetősége megvolna az ellenkező álláspont népszavazáson való többségének, feltéve mégegyszer, hogy a kérdés valóban kétesélyesként (nem egyértelműen tagadóként vagy támogatóként) van megfogalmazva.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.05.18. 22:16:02

@jacint70: Nem nagyon olvasom Seres Máriát a múltkori bejegyzésem óta, de ezt most elolvastam.

Szerintem sok mindenben jogosan lehet kritizálni a képviselőinket, nekem is herótom van a politikai elitünk tökölődéseiből és tisztességtelenségéből, de az ebben az írásban foglalt kifogások vagy a modern parlamenti demokrácia megnemértéséből származnak, vagy szándékos demagógiának minősülnek. Én - lévén Seres Mária ugyan nem a szívem csücske, viszont ostobának nem gondolom - az utóbbira tippelek.

A plenáris ülések gyakorlatilag a modern demokráciákban a színház szerepét töltik be, az itt elmondott beszédek célja, hogy a pártok álláspontját a közvélemény felé megjelenítse. Szó sincs egymás meggyőzésének az igényéről, de ez nem a képviselők hibája, hanem a rendszer jellemzője. Ugyanez van máshol is, nézd meg néha a BBC-t a brit parlamentről.

A törvényekkel kapcsolatos valódi vita az egyes pártok szakértőinek egyeztetéseinek formájában zajlik, nyilvánvalóan zárt ajtók mögött. Valamit ehhez hozzátehetnek a bizottságok, bár amióta a sajtó ezekre is jobban odafigyel, azóta az is a színház része lett (a "kamaradarab", ha úgy tetszik...;-).

Ha már a bizottságoknál tartunk: teljesen normális, hogy a frakciók frakciófegyelem alapján szavaznak, ez is része a rendszernek. Olyan mennyiségű törvényen és egyéb anyagon kell átrágniuk magukat a képviselőknek, hogy ezt csak a frakción belüli specializációval tudják megoldani. A területek szakértői azok, akik egy-egy témában a párt álláspontját kidolgozzák, teljesen természetes az, hogy a többiek viszont a szakértők által kidolgozott álláspontot "vakon" támogatják. Ez nem lelkiismeretlenség, hanem munkamegosztás eredménye.

A tüntetők és a rendőrségi kordonnal megvédett, a nép szavát meg nem halló képviselők közti szimbolikus ellentét kiemelése persze nagyon ügyesen sikerült, mint ahogy megannyi más kritikai megjegyzés is. Oktatni lehetne, hogyan kell demagóg módon hangulatot kelteni valakik ellen.

Az a bajom Seres Máriával, hogy nem csinál mást, mint a közvélemény pártellenes hangulatának meglovagolásával a saját (és a mögötte álló nem túl bizalomgerjesztő társaság) útját próbálja egyengetni a hatalomba. Nagyon ügyesen teszi, de ettől még ő semmivel sem lesz tisztességesebb, mint azok, akiket kritizál.

jónévez 2009.05.18. 22:40:41

Onnan kezdődik egy demokrácia halála, amikortól már nyilvánvaló, hogy amiért létrehozták, az már nem működik, csak egy színjátékká silányul.
Ha ez már az "istenadta nép" számára is látható, akkor már a diktátort is szívesebben fogadja, mint a színésszé degradálódott vezetőit.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.05.20. 08:57:20

@promontor: Hm... Amikor még néztem parlamenti közvetítéseket, akkor gyakran kongott a terem az ürességtől... Hány olyan munkahely van, ahol ennyire nem is adnak a látszatra, ország-világ előtt nem szégyellik, hogy lógnak... Jól hangzik a munkamegosztás is, de azért kiváncsi lennék egy képviselőnkénti kimutatásra, hogy a ciklusban ki mikor melyik törvényjavaslaton dolgozott intenzíven, mert enélkül ez csak a "szavazógép-üzemmód" szép álcája... (Persze igazából ezt nem Tőled várom...)

@jónévez: Akárhogy is olvasom az alkotmánybírósági idézetet - bár nem vagyok jogász -, ez most is elsüthető, ha hoznak egy olyan törvényt, hogy csak számla alapján van költségelszámolás...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.05.20. 10:50:00

@jacint70: Szerintem az európai demokráciák mind frakciófegyelem alapján működnek, aminek a másik (speciel a specializálódásnál fontosabb) oka meg az, hogy elvileg így lehet koncepciózus (az adott párt programján alapuló) és következetes kormányzást biztosítani.

Ellenkező esetben (amit sajna ez a koalíció nagyon jól megmutatott, és ez már olyan kifogás, amit valóban jogosan lehet a képviselők szemére hányni) összevissza, kapkodó és kiszámíthatatlan kormányzás tanúi lehetünk.

A munkaidőkimutatás engem is érdeklne, de szerintem a frakcióvezetők egyben főnökök is, ők tudtommal gondoskodnak arról, hogy ne unatkozzon senki. Egyébként a HVG szokott szemezgetni parlamenti statisztikákból (beszédek száma, hossza, jelenlétek, hiányzások, bizottsági tagságok) ebből látszik, hogy vannak "lógósok", meg vannak "munkamániások", meg köztük az átlag.

Én a "lógást" továbbra sem érzem nagy problémának, talán túl sok vállalati megbeszélésen vettem részt, ahol mindenki a laptopja mögé bújva üldögélte végig az előadásokat. Szerintem elsősorban az eredmény minősít. Mivel a parlament eredményekben nem jeleskedik, ezért aztán előkerül ez a lógás dolog is.

Mondjuk abban egyetértek, hogy ha már a közvélemény láthatólag fontosnak tartja ezt a kérdést, illene "megtisztelni" a választókat azzal, hogy az elvárásoknak jobban megfeleljünk.
süti beállítások módosítása