HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Híres Komárom meg van védve...

2009.06.21. 10:23 promontor

Meglátogattuk a Monostori Erődöt.

A komáromi erődrendszert nemrég Magyarország és Szlovákia szerette volna az Unesco-nál világörökséggé nyilváníttatni, de végül visszavonták a pályázatot. Sajtóhírek szerint azért, mert az Unesco informálisan jelezte, hogy nem fogja megadni a státuszt. Nem tudom, mi volt az oka az elutasításnak, hasonló építmények szerepelnek már a listán (pl. Suomenlinna), tehát elvileg Komárom is "beférne". Talán az egyik ok a viszonylagos elhanyagoltság, illetve kihasználatlanság. Míg Suomenlinna Helsinki egyik turistalátványossága (írtam róla én is röviden nemrég) és nagyon szépen karban van tartva, addig a komáromi erődrendszer jelenleg inkább csak rejtett kincs.

Nem mondanám, hogy teljesen elhanyagolt, sőt. A Monostori Erőd tulajdonképpen egész jó állapotban van, nagyjából bárhova be lehet menni, vannak kiállítások (mi csak a kenyérmúzeumot láttuk, két kisgyerekkel sajnos a másik - az "igazi" - kiállításra már nem jutott idő, majd legközelebb) vannak hosszú falak, belül végtelen folyosók, a Dunai Bástya tetejéről szép kilátás a Dunára, az udvaron kimustrált hadfelszerelések leginkább a huszadik századból. Nagyobb gyerekekkel (és persze főleg fiúkkal) nyilván nem lenne gond eltölteni itt akár egy egész napot.

Szóval látszik a törekvés, hogy valamit kezdjenek az erőddel. Csak sajna az is látszik, hogy ez az erőd hatalmas. Még a Monostori Erődöt sem sikerült igazán "belakni", arról nem is beszélve, hogy a magyar oldalon két további erőd van, az Igmándi és a Csillagerőd, az erődrendszer honlapja alapján ítélve ezek még kevésbé vannak kihasználva. Nem látogathatók egész évben és úgy tűnik, ott nincsenek is kiállítások, "csak" az üres épületek látogathatóak. Ráadásul a magyar oldal ezzel együtt is sokkal látogathatóbb állapotban van, mint a szlovákiai, ahol eleve csak csoportos vezetések vannak korlátozott időpontokban: hetente négy nap, naponta három alkalom, de ebbe a hétvége nem tartozik bele. Így nehéz lesz tömegeket odacsábítani.

Gondolom felesleges lenne ötleteket adni, hogy mi mindenről lehetne kiállítást létrehozni az üres erődökben, ezt tudják az ottani múzeológusok. Azt mondjuk nem értem, hogy bizonyos kapcsolódó attrakciókat miért nem lehet odacsábítani, pl. az erődök tele vannak istállóépületekkel, talán erre a célra most is ki lehetne adni, aztán lehetne lovastáborokat tartani, gyerekeknek pónilovaglást, felnőtteknek bérlovaglást, kényelmesebbeknek  kocsikázást: igazából gyanítom, hogy ez is eszébe jutott már másnak is, csak hiányzik a pénz meg a marketing. Ami nagy kár, mert még remekebb helyet lehetne faragni a most is remek erődökből.

Ezzel persze senkit nem akarok elijeszteni innen, már csak azért se, mert mi is biztos vissza fogunk menni, hogy a kihagyott kiállításokat és a kihagyott bástyákat megnézzük. Ami most van, már az is megér akár egy teljes napot is. Ráadásul - legyünk optimisták - ha lassan is, de előbb-utóbb a rengeteg terv is szép lassan megvalósul. Legalábbis remélem.

Szólj hozzá!

Címkék: utazás komárom monostori erőd világörökség

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr751132641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása