HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Nyilvános megszégyenítés

2009.08.21. 23:56 promontor

Az ember álnaívan azt gondolná, a diplomácia arról szól hogy a felek finom körmondatokban kerülgetik a forró kását és egy-egy mellékesnek tűnő jelző használatával küldenek fontos üzeneteket a másiknak, ügyelve arra, hogy mindezt az udvariasság, a tisztelet, a jóindulat és az arcokról le nem olvadó mosolygás légköre vegye körül.

Nahát, errefelé ez nem így van. Hanem úgy, hogy olyanokat mondunk a másik ország köztársasági elnökéről, hogy az

szándékosan provokál... nem mond igazat... nem akar mást, csak provokálni és rosszat tenni.

Na most Sólyom László kitoloncolási ügyének sok vetülete van, amit majd sokan fognak elemezni, de számomra a kérdés a következő: vagy a magyar külügy követett el elképesztő bakit azzal, hogy valamilyen értesítést, kérést, levelet nem küldött el időben Szlovákiába, vagy a szlovák politikusok húztak be minket a csőbe, nem először és minden valószínűség szerint nem utoljára. A magam részéről egyelőre a második verziót tartom sokkal valószínűbbnek. A magyar külügy ugyan nem tekinthető a világ legprofibb és előrelátóbb diplomáciai testületének, de annak a valószínűségét, hogy ekkora bakit elkövessenek, elenyészőnek tartom. (Már csak azért is, mert kizártnak tartom, hogy ha augusztus 12-én már készpénznek vett hír volt a szlovákiai magyar sajtóban Sólyom tervezett útja, akkor a hivatalos magyar kérés csak 13-án érkezett volna meg a szlovákokhoz, ahogy azt Fico állítja) Nyilvánvalóan a másik magyarázat az igaz, miszerint a szlovák politika próbálja bemártani a magyarokat mind belpolitikai, mind külpolitikai okokból.

Nehéz higgadtnak maradni a legújabb szlovák-magyar vita kapcsán. Ugyanis a diplomácia nem teljesen véletlenül ügyel arra, hogy a vitákat az udvariasság, a tisztelet, a jóindulat és az arcokról le nem olvadó mosolygás légköre vegye körül. Egy államfő megsértése egy ország megsértését is jelenti. Márpedig a fent idézett mondatok egyértelműen és szándékosan sértők. Sértők önmagukban, és még sértőbbek a megalázás nyilvánvaló szándéka miatt.

Ha a magyar diplomácia előre bejelenti, hogy Sólyom szeretne ekkor és ekkor ide és ide menni, amit a szlovákok szép csendben tudomásul vesznek, majd a látogatás előtt váratlan nyilatkozatháborúba kezdenek, ami a látogatás napján látványos kiutasításba torkollik, oly módon, hogy kiküldik a helyi rendőrfőnököt egy államelnök elé, hogy ugyan zavarja már haza, hát azt nehéz másként értékelni, mint nyilvános szemenköpésként, előre megtervezett megalázásként.

Mert ugye azon lehet vitatkozni, hogy nem szerencsés a dátum a 68-as bevonulás évfordulója miatt (bár szerintem ez csak kifogás, érzésem szerint nem ez az atyafiak baja), meg azon is, hogy Szent István szobra és Sólyom jelenléte szlovák szemmel másképp néz ki, mint magyar szemmel (speciel szerintem tényleg piszkálja a csőrüket, és ha nem is fogadom el az álláspontjukat, az érzékenységet még akár meg is érteném). Csakhogy akkor a korrekt eljárás az, hogy a diplomáciai úton, diszkréten megküldött kérést diplomáciai úton, diszkréten elutasítom. Nyilván nem erősíti népeink barátságát, de senkit nem sért, senkit nem aláz meg, senki nem veszíti el az arcát.

Ha engem magánemberként hasonló módon megaláznának, akkor azt ugyan nem tudom pontosan, hogy az illetőt szemen köpném-e, szájon vágnám, vagy csak az anyját kurváznám le, esetleg mindhármat (szerencsére még nem volt ilyenben részem, remélem nem is lesz), de az biztos, hogy az illetővel többet nem állok szóba. Persze sem Sólyom László, sem a magyar diplomácia ilyesmit nyilván nem engedhet meg magának. Sajnos igazából mást sem nagyon, és ez a legelkeserítőbb. Jól mutatja ezt a magyar külügy tervezett "válaszlépése", a nemzetközi közvéleményhez, meg az uniós diplomáciához fordulás. Ez ugyanis nagyjából semmit se fog érni.

Ez ugye tipikusan olyan ügy, amiben valaki vagy az egyik érintett nemzet tagja, és akkor lesz egy markáns álláspontja (a sajátoldali média által kissé megszűrt információk alapján anyázza a másik felet), vagy kivülálló, akkor pedig valószínűleg a szörnyülködő értetlenkedés, a lemondó vállvonogatás és a kárörvendő kiröhögés közötti háromszögben fog elhelyezkedni.

Az értetlenkedés nem meglepő, lévén tök értelmetlen dolgokon mennek a heves anyázások. Nem fontos gazdasági, környezetvédelmi, biztonsági vagy éppen energiaproblémákról van szó, hanem valami érthetetlen szoboravatásról. Mi értjük ezeket a problémákat, persze, mert mi fülemülepereken szocializálódtunk, de racionális kívülálló ezt nem fogja fel. Szépen odasorol minket is abba a zavaros balkáni katyvaszba. Kabátlopásba keveredtünk, gyanús alakok vagyunk, ennyi.

Ha külföldi politikusról vagy diplomatáról van szó, akkor majd felkészülés gyanánt unottan átolvas egy kétoldalas összefoglalót a kérdésről, majd tesz egy nyilatkozatot, ami kellően ki lesz egyensúlyozva, hogy mindkét fél találjon benne kapaszkodót a saját álláspontjának további mantrázásához. Lesz egy-két politikus, aki kicsit markánsabban nyilatkozik, tipikusan olyanok, akiknek az égadta világon semmilyen gyakorlati hatalmuk nincs. Mi meg itt maradunk a szokásos frusztráltságunkkal, hogy már megint lábtörlőnek használtak minket.

Hogy a dolog még szomorúbb legyen, nézzünk szembe egy kicsit azzal a szokásos blablával, hogy ezeket a feszültségeket a politikusok keltik, a mindennapok szintjén nincs gond, a Zemberek jól megvannak egymással, nincs ellenségeskedés. Na persze. Mert Magyarországon nem szokták a tótokat meg a oláhokat, meg az ő anyjukat, meg Trianont  emlegetni. Mint ahogy Romániában se szokták hazátlanoknak gúnyolni az ottani magyarokat. Meg ha Szlovákiában tényleg csak az SNS hívei lennének vevők a Fico-féle magyaralázásokra, akkor Fico nem csinálná, mert nem lenne kifizetődő. Nagy lópikulát nincs feszültség, meg ellenségeskedés.

Van az, és minél inkább keltik, annál inkább lesz.

8 komment · 3 trackback

Címkék: magyarország szlovákia sólyom komárom sólyom lászló bunkó fico diplomácia 1968 szent istván robert fico ivan gasparovic szlovákmagyar

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr851328790

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2008-ban, Európában... 2009.08.22. 22:05:24

Miközben a hazai balliberális oldal intenzíven törekszik úgy beállítani az eseményeket, hogy a szlovák-magyar konflktus okozói az ún. „fasiszták”, had tegyek néhány észrevételt, hogy a környező országokban mennyire érvényesülnek a kisebbségi jogok. Hir...

Trackback: Annektálni szlovákiát!? 2009.08.22. 17:39:16

41 éve a magyar csapatok bevonultak csehszlovákia területére. Majd kijöttek 2 hónap múlva. Nem magunktól mentünk: kellett hozzá az orosz medve „rábeszélő ereje”, aki 56-ben már egyszer levert minket. Itt is ők vitték el a balhét, a 4 má...

Trackback: "Sólyom, go home!" - mi volt tegnap Révkomáromban? 2009.08.22. 15:52:49

A hírek arról szóltak, mindkét oldalon készülődnek szélsőségesek Sólyom László augusztus 21-i révkomáromi látogatásának alkalmából, én azonban kéttucatnyi szlovák zászlókkal, transzparensekkel és sípokkal felszerelkezett nyugdíjast láttam csak. A Slot...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chelev 2009.08.22. 01:56:48

Szerintem csináljunk parkolót szlovákiából, arra talán jó lesz. :))))

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2009.08.22. 08:29:06

Az úgy biztosan nem igaz, hogy semmiféle "ellenségeskedés" nincs a két nép egyszerű fiaiban és lányaiban; de az viszont túlzás, hogy ez volna a jellemző.

Én inkább azt látom, hogy előítéletek vannak (vagyis nem tapasztalatból származó öntudatlan képzetek), de ezek természetesek. Mindenről, amit nem tapasztaltunk meg közvetlenül, csak előítéleteink lehetnek.

Az ilyen ügyek azért károsak, mert pontosan ezeket az öntudatlan képzeteket alakítják. Aki nem gondolkodik túl sokat az ügyön, az a szlovákokat fasisztáknak, a magyarokat meg balekoknak fogja tartani ezek után.

kamasuka 2009.08.22. 09:23:13

No igen, Merkelnek nem pofáznia kéne a határnyitásról, hanem mellénk állni - mert ez egy esetleges cseh kormányváltás és gazdasági válság, szar cseh gazdaság esetén a szudétanémetekkel is megtörténhet - és mellénk állítani egész Európát, ha kell, kiközösítve a szlovákokat, mint ahogy tették megboldogult Jörg Haiderrel csak mert kevésbé volt toleráns a bevándorlókkal ...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.08.22. 12:37:28

@Csöncsön: Igen, valami ilyesmire gondoltam én is. legfeljebb annyival egészíteném ki, hogy atól félek, a kívüláló minket nemcsak baleknak, hanem balek fasisztának fog látni...

@kamasuka: Merkel nem fog mellénk állni ebben a vitában, legalábbis nyomatékosan nem. A szudétanémet felvetést nem értem, Csehországban már nincs szudétanémet, ergo velük a csehek már nem tudnak piszkoskodni. A Jörg Haider esetből meg sajnos pont azt "tanulta" Európa, hogy inkább nem szól bele ezekbe az ügyekbe addig, amíg az illetőnek csak a szája nagy, de nem sok vizet kavar. Szlovákia ez a kategória, a nyelvtörvénnyel együtt is.

@chelev: Hát, az a baj, hogy egy ilyen sztori után sokan fogják ezt mondani, csak szmájli nélkül. Így épülnek-szépülnek az ellenségképek, ahogy Csöncsön is mondta.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.08.22. 17:51:09

Lacit megfingatták...
Ez van... Szívóágon vagyunk...

Seregünk nincs, nem lehet eljátszani egy "mozgósítást"...
Termékeink, nyersanyagunk nincs, nem tudjuk embargóztatni őket...
Nincs méretes szlovák kisebbségünk, akiken "törleszthetnénk"...
Európa szarik ránk...
A másik oldal ezt mind tudja, ezért mindent megengedhet és meg is enged magának...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.08.22. 20:00:57

@fraki: Hát, elsült a kapanyél... ;-). Köszi!

@jacint70: Hát igen, jó összefoglalója a helyzetnek. Ami meglepő módon még így is sokkal jobb, mint húsz éve, hála a rendszerváltásnakés az EUs alapkövetelményeknek. Ennél többet meg persze mi soha nem fogunk elérni.

lordart 2009.08.24. 09:42:39

Szakemberként állítom, hogy minden embernek, családnak, közösségnek, szervezetnek, vagy éppen nemzetnek hasznára válik, ha a lépései előtt mérlegeli, hogy éppen milyen helyzetben, milyen pozícióban van. Úgy gondolom, hogy a szlovákok azért engedhetik meg maguknak az általában megengedhetetlent is velünk szemben, mert komoly politikát gyakorló országok az elmúlt évek alapján nem tudják komolyan venni Magyarországot. Ami itt zajlott, az nem nevetséges vicc, hanem egyszerűen röhej. Már nem vagyok 20 éves (sajnos), de én a diktatúrák és egyéb politikai uralmak szemlélete/elemzése után sem láttam még olyant, amit a magyar Nemzet birkatürelemmel végigtűrt az elmúlt évek alatt állítólagos szabad és demokratikus rendszerben.
Ha ez a szlovákiai történet nem kap megfelelő kezelést, akkor van tippem, hogy hány állam fog lehetőséget látni abban, hogy belpolitikai dolgainak hasznára fordítsa a magyarok elleni fellépéseit. Legalább annyi állam, ahányban magyar "kissebbségek" élnek.
Változatlanul azt vallom, hogy aki gyenge, nem tud nagyot ütni. Szerintem sokkal nagyobb erővel léphetnénk ki a nemzetközi pályára, ha morálisan és gazdaságilag is legalább annyira erősek lennénk, mint '89 körül itt a keleti tömbben. Sajnos ma már nem ez a helyzet. Lehet ünnepelni az ezelőtt 20 évvel történteket, de az ünnep elteltével marad a keserű valóság. Belülről kéne megerősödni. Az edzés nem azzal kezdődik, hogy kioktatjuk az ellenfeleinket. Kezdjünk el rendet teremteni a saját házunk táján. Ha megerősödtünk, akkor lehet fellebbezni a bírónál, hogy ővön aluli ütés ért mindannyiunkat...
süti beállítások módosítása