HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Lecke a nagyvonalú magyar államnak

2009.12.16. 07:40 promontor

Hurrá! Gyorshír a Zindexen (meg máshol is):

Sérti az arányos közteherviselés elvét, mert nem megszerzett jövedelem adózására vonatkozik a családi pótlék szeptembertől hatályos szabályozása, mondta ki az Alkotmánybíróság... Az AB az ezzel kapcsolatos jogszabályi rendelkezéseket visszamenőleges hatállyal megsemmisítette.

Éljen! Mivel az ősszel megemlékeztem már egy bejegyzésben az új adótörvények családi pótlékkal kapcsolatos rendelkezéseiről, ezért az Alkotmánybíróság mostani döntését nagy örömmel fogadtam.

Azt persze nem állíthatom, hogy én megmondtam előre, lévén nem vagyok alkotmánybíró és amikor egyszer arrra ragadtattam magam, hogy megjósoljak egy alkotmánybírósági döntést, akkor igen gyorsan kiderült, hogy mennyire nem értek hozzá. A mostani döntésről sem állítom, hogy teljesen megértem a logikáját. Azt pl. elsőre kicsit ellentmondásosnak érzem, hogy egyfelől arra hivatkozik, hogy alkotmányellenes, ha valaki olyan jövedelem után adózik, ami felett nem rendelkezik, másfelől viszont kiemeli, hogy ha a szülők összes jövedelmét összevonnák és feleznék, akkor az nem lenne alkotmányellenes, holott az egyik szülő ebben az esetben is olyan jövedelem után adózna, amit nem szerzett meg.

Az a mondat is furán hangzik, hogy "Az alkotmányellenessé nyilvánított rendelkezések viszont azt eredményezhetnék, hogy minél több gyermekről gondoskodik a szülő, a családi pótlék mellett szerzett személyes jövedelméből annál több adót fizetne". Ez ugyan igaz, de a ténylegesen megszerzett jövedelme is nagyobb lenne (mert ő kap családi pótlékot, a gyermektelen adózó meg nem), tehát az intézkedés tényleges elve nem az, hogy a több gyerek miatt kell magasabb adót fizetni, hanem az, hogy a több jövedelem miatt.

De mindez csak kekeckedés. Összességében ugyanis egyetértek a döntéssel és örvendetesnek tartom, hogy ha egy méltánytalan és kicsinyes rendelkezésről kiderül, hogy egyben alkotmányellenes is.

Volna még néhány apró megjegyzésem. Először is, térjünk viszont még vissza egy pillanatra  a szülők jövedelmének összevonására. Azt a mondatot ugyanis a fent említett ellentmondásosság ellenére nagy örömmel olvastam, hogy

Az AB megállapította ugyanakkor, hogy a házastársak valamennyi jövedelmének összeszámítása, és az összes jövedelmük fele-fele arányban történő adóztatása önmagában nem lenne alkotmányellenes.

Ez a mondat emlékeztet engem a 90-es években állandóan felvetett (tipikusan a mindenkori ellenzék vette bele választási programjába, hogy aztán kormányra kerülve gyorsan elsikkadjon az egész), de azóta valahogy teljesen elfeledett témára, a családi adózásra. Azügyben nincsenek illúzióim, hogy ezen mondatok hatására az állam (apparátus és politikai elit egyaránt) magába száll majd és hipp-hopp kidolgoz egy családi jövedelemadórendszert, de az nem árt, ha legalább néha emlékezteti őket valaki arra a sajnos csak elvi követelményre, hogy az adórendszer nem csak pénzbeszedésre lenne jó, hanem egy igazságos közteherviselés eszköze is lehetne.

Tovább olvasva a hírt, nem bírok visszatartani egy apró fricskát: az indexes újságíró mintha nem lenne egészen képben az SZJA törvény kapcsán, amikor ezt írja:

...az szjá-nak az a része, amit a családi pótlék miatt vontak le, visszajár. Arról, hogyan és mikor fizetik vissza a szeptember óta a törvény miatt levont adót, feltehetően a parlamentnek kell törvényt alkotnia.

Ez elég nagy zöldségnek tűnik számomra. Ahogy én tudom ugyanis, adót még nem fizettünk 2009 után, csak adóelőleget. Majd kiszámoljuk 2010-ben, hogy mennyi adót kell fizetnünk. Ha véletlenül több adóelőleget vontak, mint amennyi adót ténylegesen fizetnünk kell, majd a különbözetet visszakapjuk. Ehhez tudtommal nem kell új törvény, ez eddig is így volt. Egyébként mindez a Pénzügyminisztérium közleményéből is kiderül.

Apropó közlemény: azt mondják, a pénzügyérek, hogy a decemberi fizetésből már nem is kell a családi pótlék miatti adóelőleget vonni. Ez elvileg nagyon örvendetes, a gyakorlatban azonban egy csomó cégnél - ígynálunk is - már megtörtént a bérszámfejtési zárás. Azaz tartok tőle, hogy sokan még ebben a hónapban is feleslegesen levont adóelőleget fogunk fizetni. De legalább most már tudjuk, hogy jövőre visszakapjuk.

(78,3)

Szólj hozzá!

Címkék: homár bürokrácia dörgedelem állam alkotmánybíróság adó családi pótlék

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr411600201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása