HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Lengyel oktatófilm: Lengyelország - Spanyolország 32:26

2010.01.24. 21:19 promontor

Kutyaharapást szőrével. Ma este is leültem a tévé elé kézilabdát nézni. Nem bántam meg. Egyrészt a lengyelek 2007 óta a kedvenceim, így egyértelműen nekik szurkoltam (és fogok is a továbbiakban) másrészt igazán remek meccset láthattam.

Nagyon izgalmasnak nem mondanám, mert a lengyelek simán nyertek. Viszont csodaszép gólokat lőttek mindkét oldalon és az is nagyon élvezetes volt, ahogy a lengyelek megmutatták, hogyan is kell ezt a játékot játszani. Jó lenne, ha a magyarok - játékosok és edzők egyaránt - alaposan tanulmányoznák a mérkőzés felvételét.

Az egyik kulcsszó az összjáték, ez lenne a legfontosabb lecke számunkra. Valami elképesztő magabiztossággal és türelemmel rakták össze a támadásokat a lengyelek, a labdáknak szemük volt, minden pozíció mindig megjátszható volt. A játékosok tudták mi a dolguk, akinek gyengébben ment, az szépen továbbpasszolta a labdát, sokat mozgott és elvonta a védőt, akinek jól ment, az cselezett, helyezkedett, lőtt. Wenta remekül együtt élt a meccsel, azonnal reagált, ha valakinek gyengébben ment, lehozta, beküldött valaki mást a helyére (persze volt kit beküldeni, mondjuk).

A védelmük is remekül zakatolt. A spanyol beállóst nagyjából leszedték a pályáról, az átlövőket lesáncolták. Ehhez két dolog kellett: egyrészt egy-egyben is le tudták fogni a támadókat, ha kellett, azaz fürgék, illetve fürgébbek voltak, mint az amúgy szintén gyors spanyolok. Másrészt remek volt az összhang. A lengyel védők úgy tudtak szükség esetén ketten-hárman összezárni, hogy közben nem kinálták fel könnyű útvonalakat az üresen maradt szélsők felé. Az eredmény: a kapusnak volt viszonylag könnyű dolga volt a kiszorított lövések ellen, a lengyelek számtalanszor leindították a spanyolokat (mondjuk jó sok ziccert ki is hagytak, naggyá téve a spanyol kapust, de ma este ezt is elbírták).

Az eredmény egy brillírozó lengyel és egy néha-néha megvillanó, de alapvetően küszködő spanyol válogatott volt. Bebizonyosodott, hogy a csehek és a magyarok legázolása ugyan nyilván szép emlékük lesz, de nem volt igazán értékmérő. A küszködő, de lassan bemelegedő franciák ellen még visszahoztak egy pontot, de a lengyelek ellen már nem sokat mutattak. Persze azért nem temetném még őket: hátra van két meccsük, még megrázhatják magukat.

Hogy ez elég lesz-e nekik az elődöntőre, azügyben vannak kételyeim. A lengyelek elképesztően magabiztosak,  ráadásul a csehek ellen még egy viszonylag könnyű meccs is vár rájuk. A franciák ma legyűrték a németeket és úgy látszik, kezdenek magukra találni. Ráadásul a lengyel-francia meccs az utolsó fordulóban van, tudnak taktikázni az eredménnyel. Én ezért jelenleg őket várnám a csoport első két helyére, ami azt jelentené, hogy a spanyoloknak megint nem jutna érem, maradna nekik egy helyosztó. Olyan nagyon persze nem sajnálom őket. Sőt, igazából irigylem a problémáikat.

A lengyeleknek viszont tovább szorítok. Ez a csapat jó lehet az aranyra is.

(74,3)

Frissítés: A csehek megverték a szlovénokat is, ezt nem vártam. Talán nem is olyan gyenge ez a cseh csapat? Pont, mint tavaly a szlovákok, azokon is egyfolytában csodálkoztam. Persze az is nyilván benne van, hogy a szlovének fáradtabbak voltak, ők egy nappal később játszottak a lengyelek ellen egy kemény meccset. Akárhogy is, a csehek elmozdultak az utolsó helyről.

4 komment

Címkék: sport spanyolország kézilabda lengyelország eb férfi kézilabda férfi kézilabda eb 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr601699114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.01.25. 20:53:52

Szerintem ezek az eredmények mind azt bizonyítják, hogy rendkívül kiegyensúlyozott a mezőny, nagyon csekélyek a különbségek.

Mi ezt tulajdonképpen vehetjük biztatásnak is...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.01.25. 22:54:43

@Csöncsön: Hát, az igaz, hogy a középdöntőben senki sem mehet biztosra, még a látszólag gyengébb csapat is simán elkaphatja a favoritot. Viszont akár a tegnapi lengyel meccset, akár a mai két meccset nézve azért az látszik, hogy legalábbis ezen a tornán ettől a szinttől mi nagyon távol voltunk.

Plusz ott van az utánpótlás kérdése. Ebbe én nem látok bele, a tisztánlátást meg nehezíti, hogy hajlamosak vagyunk siránkozni és mindent eltúlozni, így nem tudom, hogy a "végveszélyben a magyar kézilabda" jellegű megnyilatkozásokat mennire kellene komolyan vennem. Valószínűleg ugyanannyira, mint azt, hogy most már legközelebb igazán érmesek leszünk. Viszont a női csapatban több húsz év körüli játékos tűnt fel mostanság, a fiúknál nincsenek ilyenek.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.01.26. 19:40:21

@promontor:

Ha mélyebben belenézünk pl. a magyar-cseh meccsbe, észrevehetjük, hogy igazából nem kellett volna nagyon sok a győzelemhez. Talán Ágai mondta a közvetítésben, hogy ahhoz képest még egész szoros a mérkőzés, hogy 60 percből 52-ben a csehek voltak a jobbak. Az erőn felül teljesítő cseh válogatott gyűrte le a mélyen maga alatt teljesítő magyart. (Ha csak Ilyés hozza a tőle elvárható 7-8 gólt, már mi nyerünk. Természetesen ezzel nem azt mondom, hogy _véletlenül_ nem hozta. Voltak hibák mind a taktikai, mind az erőnléti, mind a motivációs felkészítésben; de ezeket a hibákat nem lehetetlenség kijavítani.)

Természetesen én sem mondom, hogy legközelebb érmesek leszünk (jelenleg szinte a sorsolástól függ az is, hogy egyáltalán lesz-e esélyünk kijutni), csak szerintem a kézilabda abban különbözik pl. a jégkorongtól, hogy itt a világ huszadikja és elsője között tényleg szinte nüansznyiak a különbségek.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.01.28. 19:16:03

@Csöncsön: Hát, a csehek közben a németekkel is döntetlent játszottak, 3 ponttal jó esélyük van a csoport 4. helyére. Igazából úgy tűnik, hogy nem erőn felüli teljesítmény volt számukra a mi legyőzésünk. Ha mi zártuk volna 3 szerzett ponttal a középdöntő meccseit (hasonló játékkal), szerintem alapvetően mindenki elégedett lenne a csapattal. Szóval a csehek megerősödtek a korábbi teljesítményükhöz képest, sajnos a mi kárunkra.

Ami a nüansznyi különbségeket illeti, nem teljesen értek egyet. Az igaz, hogy egy-egy meccsen legyőzheti a huszadik az elsőt, de hosszabb távon - azaz pl. egy kontinensbajnokságon - nagyon is kijön a különbség.
süti beállítások módosítása