HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Középdöntő után, elődöntők előtt

2010.01.29. 22:55 promontor

Lezárult az Eb középdöntője egy frenetikus zárófordulóval a viking csoportban, ahol a rutinos, fineszes és egyénileg rendkívül képzett horvátok miatt azonban a három északi csapatból csak egy örülhetett. Izgalmas helyosztónak és elődöntőknek nézünk elébe, de előtte még megpróbálom röviden értékelni az eddig látottakat.

Előretörések:

  • Kezdjük hátulról: Ausztria. A házigazdák nagyon szépen tartották magukat. Én az Izland elleni döntetlenjüket tartom a legértékesebb eredményüknek, de kétszer győztek is, Szerbia és Oroszország ellen. Ugyan ma ezek a csapatok már nem annyira félelmetesek, de azért kézilabdában igencsak patinás nevek. A vereségek is tisztesek voltak, 4 gólnál többet senki nem vert rájuk. Mindenkire tapadtak, lelkesek és motiváltak voltak. Kérdés persze, hogy tartós lesz-e az osztrák jelenlét az élvonalban? A tippem: középdöntőben egyszeri vendégek voltak, de egy-két világversenyre kijuthatnak.
  • Csehország: Számunkra a csehek szereplése persze rohadtul negatív, de legyünk politikailag korrektek. Az eleinte lesajnált csehek nemhogy simán bejutottak a középdöntőbe, de ott váratlanul három szoros meccset játszottak és végül csoportnegyedikek lettek. Jicha frenetikus, de az az igazság, hogy kellettek köré a társak is. Az Eb Szlovákiája címet adományozom nekik.

Visszaesések:

  • Svédország/Szerbia/Magyarország: Három csapat, amelyet papírforma szerint a középdöntőbe vártak. A svédek a kilencvenes években még legázolták a világot, azóta viszont hiába hajkurásszák elveszett dicsőségüket. A legutóbbi két világversenyt biztató jelnek is tekinthették, viszonylag szorosan lihegtek az élboly nyakában, a mostani kiesés azonban nagy fiaskó, különösen a jövő évi vébé előtt. Bár ott szerintem veszélyesebbek lesznek, lévén ők a házigazdák. A szerbek szintén voltak már jobbak, mint manapság, de azért tavaly éppen a svédekkel vívtak vb helyosztót, szóval a lesajnált osztrákoktól kikapni, ezt a blamázst gondolom nehezen viseli a büszke nagyszerb lélek, különösen, ha közben a horvátok menetelését is kénytelenek nézni. A mi kiesésünk talán a legkevésbé meglepő, elvégre tartalékos csapattal érkeztünk. Ami persze nem vigasz számunkra.
  • Németország: A 2007-es arany óta a németeknek nem volt igazán jó világversenyük, ami utólag is igazolja azt, hogy az akkori győzelmüket csak a hazai pályának köszönhették. A mostani eredményüket nem fogják kirakatba tenni, egy győzelem és két döntetlen mellett három vereség egy olyan ország válogatottjától, amelyik a világ második legjobb bajnokságát adja (és vetélkedik az első címéért) mindenképp kínos kudarc.
  • Oroszország: Ha azt vesszük, hogy tavaly a vébén még a középdöntőbe se jutottak be, akkor tulajdonképp nem beszélhetünk visszaesésről, de ha arra gondolunk, hogy a kilencvenes években az oroszok többé-kevésbé a svéd hegemónia szinte egyedüli megkérdőjelezői voltak, akkor a mostani harmatos orosz szereplés szintén kínos. A középdöntő egyetlen nullapontos csapata.

Rövid jóslatok:

Dánia-Spanyolország: A helyosztók mindig a fáradtság és a csalódottság elleni küzdelemről is szólnak. Azt nem gondolom, hogy a fizikai fáradtság beleszólna ebbe a meccsbe, két klasszis csapatról van szó. Viszont szerintem a spanyolok motiváltabbak lesznek, egyrészt a legutóbbi Eb és vb szerepléshez képest nekik az ötödik hely is előrelépés, másrészt több idejük volt hozzászokni a gondolathoz, hogy helyosztót kell játszaniuk, mint a dánoknak, akik gondolom az utolsó pillanatig hittek az elődöntőnben. Ugyanakkor bár "hivatalosan" csak a lengyel-francia meccs után dőlt el a spanyol kiesés, a gyakorlatban már a lengyel-spanyol meccs után is ez volt a legvalószínűbb kimenetel.

Amúgy a mutatott játék alapján is inkább a spanyolokat tartom esélyesebbnek: hatgólos spanyol győzelmet várok.

(Azt a lengyel meccset amúgy átkozhatják most a spanyolok, mert akkor úszott el az elődöntőjük. Na jó, hozzátett ehhez a franciák elleni meccs is, de az a döntetlen még belefért volna. A lengyelek elleni vereség már nem fért bele. Ráadásul az volt az egyetlen olyan alkalom, amikor az egyébként rendkívül magabiztos, a legtöbb csapatot simán lemosó - mind a csoportmeccsek során, mind a középdöntőben ők produkálták a torna legjobb gólkülönbségét - és a franciák ellen is vert helyzetből felálló spanyoloknak egyszerűen semmi sem ment.).

Izland-Franciaország: Mindig veszélyes csapat volt a ritkán lakott szigetország gárdája (mi igazán tudjuk), de a pekingi olimpián robbantottak először. Aztán a vébét ki kellett hagyniuk (pont úgy, mint nekünk Athén után a 2005-ös vébét), de az idei Eb azt bizonyította, hogy nem véletlen szerencse volt az olimpiai ezüst. Ugyanakkor a franciák szerintem jobbak. Ötgólós francia győzelmet várok.

Horvátország-Lengyelország: A lengyeleknek szurkolok, de nagyon féltem őket a horvátoktól. Tavaly a horvátok otthon játszották a vb egyik elődöntőjét a lengyelekkel, simán nyertek. Most nem hazai pályán játszanak (bár nem lepne meg, ha jó sok horvát szurkoló ruccanna át a meccsre illetve állítólag Bécsben is sok horvát él) és a lengyel is nagyon masszív csapattá nőtte ki magát. A rutin és a szokásos dálszláv fanatizmus a horvátok mellett szól, de a pillanatnyi forma illetve az edzők párbaja dönthet. Igazából a horvátokra tippelnék, de hallgatok a szívemre: legyen egygólos lengyel győzelem nemcsak a vágyam, hanem egyben a tippem is!

(73,4)

Szólj hozzá!

Címkék: sport kézilabda férfi kézilabda latolgatok férfi kézilabda eb 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr771711369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása