HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Legyünk képmutatóak!

2010.02.13. 17:05 promontor

Figyelem, szentbeszéd következik! Aki nem szereti az ilyesmit, klikkeljen tovább!

Mostanában gyakran olvasok olyasmit közlekedési fórumokon és blogokban, hogy

Mindenki szabálytalan, csak van aki képmutató, és másokat oktat...

..közületek mindenki betartja a seb. határokat?? nem hinném.. akkor meg minek ez a képmutatás??

Az "érv" után következő gondolatmenet lényege, hogy az adott szabály megsértése teljesen általános: aki ezt kritizálja, az képmutató, hiszen nyilván ő is megsérti néhanapján az adott szabályt. Vagy ha nem ezt, akkor egy másikat, az se jobb. Szóval senki sem tökéletes, akkor pedig mennyivel karakánabb és becsületesebb ezt nyiltan beismerni, mint képmutatóan oktatni másokat, miközben "nyilván" magunk is megsértünk szabályokat!

A gondolatmenet persze elhangzik más témájú vitákban is: sajnos igencsak általánosnak mondható. A magam részéről nagyon utálom ezt a gondolatmenetet. El is mondom, miért.

Az nyilvánvaló, hogy ahol szabályok vannak, ott ezeket át is hágják: amit nem csinál senki, azt tiltani se nagyon érdemes. Kisebb-nagyobb szabálysértéseket mindenki elkövet, valóban senki sem tökéletes. Mégis, az a jó, ha a szabályok áthágását a társadalom egységesen elitéli, ha úgy tetszik "képmutató" módon. Akkor ugyanis az, aki ezeket megsérti, az jobb esetben szégyelni fogja magát, rosszabb esetben ugyan nem szégyelli, de akkor is arra kényszerül, hogy eltitkolja tettét, ha másért nem, akkor azért, hogy elkerülje a pellengérre állítást.

Egy ilyen társadalomban a közhangulat nevelő és visszatartó hatású. Nevelő, mert  mindenki úgy nő fel, hogy már gyerekként azt látja, hogy "a szabály az szabály", senki nem vonja kétségbe azt. Visszatartó is egyben, mert az alkalmankénti szabálysértéseket nem csak "hivatalosan" torolja meg a társadalom (mondjuk egy pénzbírsággal), hanem a közhangulat is el fogja ítélni azt. Tehát akit esetleg normasértésre csábítana a "bűnős természete" vagy egyszerűen az előnyszerzés vágya, azt is sokszor vissza fogja tartani a tudat, hogy tettét a környezete el fogja ítélni.

Sajnos a mi társadalmunkban sokkal inkább jellemző a "karakánság", azaz a szabályok megsértésének nyílt vállalása. Még az "ideológia" is készen áll, mondván, hogy az illető legalább nem képmutató. Ez viszont oda vezet, hogy a normák áthágása egyre elfogadottabb és emiatt egyre általánosabb is. A hangulat egyre inkább olyan, hogy aki szabályt szeg, az egyre pofátlanabbul és pimaszabbul teheti: ha valaki rá mer szólni, még neki áll feljebb.

Persze sokak szerint ez nem baj, az áthágott szabályok amúgy is feleslegesek. Főleg olyankor, amikor neki kellene azokat betartani. Mondjuk 50 km/h sebességgel végigcammogni egy városon, pedig milyen jól tudna teperni az a verda 90-el is. Persze amiikor ugyanő belelép egy kutyagumiba, akkor nem jut eszébe, hogy ugyanannak társadalmi jelenségnek lett ő ezúttal nem az elkövetője, hanem az áldozata.

Nos, én jobban szeretném, ha többen lennének a "képmutatók" és kevesebben a "karakánok". A "képmutatók" ugyanis szépen felszedik a kutyagumit, beállnak a sor végére, befizetik az adójukat, nem parkolnak vészvillogóval a sáv közepén, nem hányják le a szemetüket az erdő szélén. Az én értelmezésemben ugyanis a "képmutatók" a rendes emberek, a "karakánok" meg szimplán bunkók.

(71,9)

5 komment

Címkék: dörgedelem erkölcs képmutatás

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr621624656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.02.13. 21:54:35

Tökéletesen foglaltad össze azt a folyamatot, züllést, ami Magyarországot jelemzi az elmúlt húsz évben, mióta megszűnt a szockó...
Ld. még:
jacint.blog.hu/2008/02/18/letaho

palsson 2010.02.13. 22:43:18

@promontor
10/10, teljesen igazad van,de
@jacint
azért a "szockóban" a "tied a gyár,magadnak viszed haza" meg az "úgy áll a munkához, hogy más is hozzáférjen" mentalitás volt az uralkodó, abban sem kevés a "képmutatás". Ha valami most nem tetszik- sok ilyen van- azért még nem kellene visszasírni a Kádár-rendszert...

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.02.13. 22:51:11

@palsson: Visszasírja a fene... Csak akkor volt valami, ami még ha álságos is volt - szocialista embertípus - de legalább visszatartotta az embereket a minden határ nélküli "karakánságtól". Aztán azt "megrendszerváltották", eltörölték a régi korlátokat, csak éppen nem teremtettek helyette újakat...
Ha érdekel, bővebben itt: jacint.blog.hu/2008/02/28/level_29
süti beállítások módosítása