HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Erik, a Cantona

2010.02.23. 16:30 promontor

Újabb moziposzt, szintén még januári pótlás.

Az angol alsó középosztály küzdelmes életének két nemzetközi hírű megéneklője van: Mike Leigh és Ken Loach. Én mindkettejüket a kilencvenes évek közepén fedeztem fel: Leigh a Mezítelenül, Loach a Kőzápor után vált kihagyhatatlan rendezővé számomra. Szerencsére az esetek többségében a forgalmazók se hagyják ki őket, így elég sok filmjüket volt már alkalmam megnézni.

Tavaly az előbbit dicsértem a Hajrá Boldogság kapcsán, ezúttal az utóbbit fogom. Míg Leigh kizárólag az alaptémájáról, hétköznapi emberek hétköznapi küzdelmeiről készít filmet, addig Loach szívesen nyúl kényes történelmi témákhoz is. Angol létére leforgatta a Felkavar a szélt az ír felkelésről, korábban pedig készített hasonlóan felkavaró filmet a spanyol polgárháború nemzetközi brigádjairól és a német megosztottságról is.

Ezúttal azonban maradunk napjaink Angliájában. A Barátom Eric című filmről lesz szó. Ami abból a szempontból is hasonlít a Hajrá Boldogságra, hogy Ken Loach is könnyedebb vizekre evezett a korábbi filmjeihez képest. Nem tudom, hogy ez az öregedés jele-e náluk, nevezetesen belefáradtak már a kíméletlen társadalomkritikába és a reménytelen sorsok bemutatásába vagy egyszerűen engedtek a producerek nyomásának. Akárhogy is, populárisabb vizek felé eveztek: vígjáték, happy-end ugyebár. A magam részéről nem bánom. Talán én is öregszem és belefáradtam a kíméletlen társadalomkritikába és a reménytelen sorsokba. Happy end, plíz, legalább a vásznon!

Persze ez csak viszonylagos könnyedség, mondjuk a Kőzáporhoz képest. Mert azért hősünk, az ötvenes Eric szétesett élete nem túl vidám látvány: a postások a film tanúsága szerint Angliában is a társadalmi ranglétra hasonló fokán állnak, mint nálunk, ráadásul Eric magánélete is romokban hever, feleség vagy legalább barátnő sehol, második felesége gyerekeivel él együtt egy lepukkant lakásban, a tizenéves srácok azonban keresztülnéznek rajta és a legjobb úton haladnak a bűnözővé válás felé.

Nem csoda, hogy ezek után Eric esténként rágyújt egy marihuánás cigarettára és imádott focistájával, a ManU legendás csatárával, Eric Cantonával folytat hallucinogén beszélgetéseket. Cantona azonban még álomképként sem tagadja meg önmagát és a céltudatos francia a képzeletbeli beszélgetések során lelket ver hősünkbe, aki így a végső leépülés helyett inkább elkezd kimászni a trutymóból.

Ez persze a sztori meseszerű része, talán annak a finom jelzése, hogy tudja Ken Loach nagyon jól, hogy az ilyen boldog végű kimászások sajna olyan ritkán történnek meg, hogy azokat tényleg csodaként lehet csak kezelni. Ugyanakkor van a sikeres kimászásnak nagyon is valós feltétele is, ez pedig a család és a barátok segítsége. Végülis ez a film fő tanulsága: nem a kisember világa a XXI. század még a gazdag Angliában sem, de ha működnek a társadalom kisközösségei, legyen az a család vagy a baráti társaságok, akkor az nyújt némi esélyt a túlélésre. És az is megszívlelendő és talán kissé meglepő tanulság magyar nézők számára, hogy egy kocsma törzsközönsége vagy éppen focidrukkerek társasága is betöltheti ezt a pozitív társadalmi szerepet.

Ezek persze ősrégi bölcsességek, de ha körülnézünk a saját házunk táján, akkor úgy látom, nem lehet elégszer elismételni.

(71,4)

1 komment

Címkék: film mozi foci mike leigh ken loach eric cantona barátom eric

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr651706865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zitanaploja · http://www.zitanaploja.blogspot.com 2010.02.23. 19:42:12

Én sem bánom, ha legalább a vásznon jó a végkifejlet. Az ember megcsömörlik a mindennapi bajoktól, belefárad a túlélésért folytatott küzdelembe, ezért is kerülöm a moziban a drámákat, mert szeretnék kikapcsolódni, esti szórakozásként nem a napi problémákat feleleveníteni.
Ha Szegeden játsszák ezt a filmet, mindenképpen megnézem.
süti beállítások módosítása