HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Nem értem: mi lesz akkor most a magánnyugdíjjal?

2010.10.13. 20:26 promontor

Azt mondja Orbán Viktor, hogy:

"A válsághelyzetben, amíg ki nem jutunk a gödörből, azokon a sor, akik eddig kevesebbet vállaltak" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök...

Orbán szerint felül kell vizsgálni a nyugdíjrendszer kiadási oldalát is, mert nem lehet fenntartani, hogy az állam havonta 30 milliárdot költ a kettős (tehát egyszerre állami és magán) nyugdíjrendszer miatt. A miniszterelnök szerint novembertől 2011. december 31-ig felfüggesztik ezeket a kifizetéseket, addig pedig kidolgozzák a törvényi feltételeit annak, hogyan lehet visszalépni a magánpénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe. Orbán nem fejtette ki, hogy ez pontosan mit jelent.

Forrás: Origó

"Nem fejtette ki..."

Pedig nem ártott volna.

Az állam ugyanis egy fillért se költ a magánnyugdíjpénztárakra. Azok az általunk (pl. általam) befizetett (illetve a fizetésünkből levont) nyugdíjjárulékok, amit az Apeh szed be, de aztán továbbutal a magánnyugdíjpénztárba.

Azt se árt pontosítani, hogy ez lényegében nem valami gonosz multi pénze, hanem a mienk (azért "lényegében", mert a nyugdíjpénztár levon belőle néhány százalékot, na az tényleg a "gonosz multié"). Ezekből a pénzekből majd egyszer magánnyugdíjat fogunk kapni. Ha az Apeh egy évig nem utalja tovább, az (40 évnyi munkaviszonnyal számolva) nagyjából az összes befizetéseim 2,5 %-át jelenti. Az, hogy ez a nyugdíjamat mennyivel csökkenti, az nyilván attól is függ, mekkora elmaradt hozamot generál a kiesett befizetés, de első közelítésben számolhatunk azzal, hogy a nyugdíjam is nagyjából ennyivel csökkenne.

Na most ez így sehogy se kóser. Nem hiszem, hogy a jövőbeli nyugdíjam terhére lenyúlt pénz esetében jogosan lehetne arra hivatkozni, hogy "azokon a sor, akik eddig kevesebbet vállaltak". Ugyanis ez így nem lenne más, mint a jövedelemadó egy sajátos formája, amely csak azokat sújtja, akik magánnyugdíjpénztári tagok. Hogy ők mennyiben "vállaltak kevesebbet", mint azok, akik nem, az számomra rejtély. (Aki netán azt az érvet óhajtaná erre előszedni, hogy kevesebb járulékot fizetnek be az állami nyugdíjalapba, azoknak felhívnám a figyelmét, hogy viszont kevesebb állami nyugdíjat is fognak kapni...)

Persze nem ismerünk minden részletet. Van pl. utalás arra, hogy megteremtik a visszalépés feltételeit a teljesen állami rendszerbe. Ez nem meglepő, ismert, hogy Orbán nincs túlzottan oda a magánnyugdíjrendszerért. Már az előző Fidesz kormány idején is fújt rájuk, aminek persze akkor is a pénztártagok itták meg a levét, bár akkor még nem a teljes járulékösszeget tartotta vissza, "csak" az arányokat módosította a magánpénztári tagok kárára.

Nem állítom, hogy a magánnyugdíjpénztári rendszer tökéletes. A pénztárak hozamai pl. eléggé csalódást keltőek, az annak idején hangosan reklámozott hozamigérgetések nem igazán teljesültek (már a válság előtti hozamok is elég alacsonyak voltak, tehát szó sincs csak a mostani válság miatti speciális körülményekről), ami nem teszi az én szememben népszerűvé azt a tényt, hogy közben a pénztárakat üzemeltető nagy pénzügyi intézmények minden évben szemrebbenés nélkül kiszámlázzák a "szolgáltatás"  - értsd: a veszteséges befektetések - díját.

Ha tehát a kormány előállna egy alapos és meggyőző koncepcióval arra nézve, hogy hogyan lehet a rendszert javítani vagy milyen teljesen más jobb rendszert tud, akkor adott esetben akár egyet is tudnék érteni a változtatások szükségességével.

Az azonban, hogy egy hamis és populista érv alapján indokolt rövidtávú válságintézkedés örvén nyírjanak ki egy hosszú távra szóló rendszert, az - ahogy már fentebb mondtam - sehogy se kóser.

Úgyhogy a magam részéről nagyon kiváncsian várom a részleteket.

Frissítés (2010. október 14.):

Nos, a részletek lassan csordogálnak: úgy tűnik, a magánpénztáraknak befellegzett.

Mondjuk Matolcsy kiszólása ("a jövő nyugdíjasainak pénze nagyobb sokkal nagyobb biztonságban van az államnál...") szerintem a cinizmus szállóigéje lehetne, tekintettel arra, hogy egy olyan pillanatban hangzott el, amikor az állam épppen akut költségvetési lyukakat tömköd a jövő nyugdíjpénzeivel...

 

7 komment

Címkék: politika orbán orbán viktor nyugdíj demagógia magánnyugdíjpénztár matolcsy matolcsy györgy

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr512369267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

k-zoltan 2010.10.13. 22:23:17

Hát ez tök jó.
Mivel a legkockázatosabb, de elvileg leggyorsabban növekedőben van a pénzed, és a várható évi fizetésemelésnél a hozam magasabb (általában). Így nyugodtan akár 4-5%-kal is kalkulálhatsz.

Mi az, hogy kevesebbet vállalok? A jövőbeni kiadásait csökkentem azzal, hogy a nyugdíjövedelmem a magánnyugdíjpénztári megtakarításaimtól várom. Persze jól hangzik ránk kenni az egészet. De ez önkényes kihasználása a nyugdíj előtakarékossági befizetéseinek, amit akkor már nem tudunk visszakövetelni arra hivatkozva, hogy ezt 35 éve válságra hivatkozva lenyúlták.

k-zoltan 2010.10.13. 22:58:16

AMúgy a kérdésre a válasz: buktad....

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.10.13. 23:12:10

@kics1: A mérték attól is függ, hogy hány éves vagy: nagyon nem mindegy, hogy mondjuk 25 vagy 55...

Az, hogy buktam-e és mennyit, az majd a részletekből fog kiderülni. Pl. a beigért visszalépés módjából.

subtotal 2010.10.14. 18:35:45

@promontor: A kérdést vizsgáld meg onnan, hogy az akkor eltolt arányok a jelenlegi törvények alapján kompenzálva lesznek-e a nyugdíjba vonulóknál. Szerintem nem, mert ha jól tudom a nyugdíjszámításnál egy mnyp tag 75%-kot kap.
Azaz a végkövetkeztetés az, hogy valószínűleg ez a pénz is 'elfelejtődik'.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.10.14. 19:23:24

@subtotal: Szerinted kinek a javára voltak-vannak eltolva az arányok?

Alapvetően azt gondolnám, hogy állami szempontból akkor vannak rendben az arányok, ha a befizetések minimum 75%-a az állami rendszerbe megy.

Jelenleg 8% a magánpénztáré, 1,5%+24%, tehát az állami alapba menő járulék az összesnek a 76,1%-a. Nyilván végig lehet nézni, hogy az évek során ezek a mértékek hogyan változtak, de valami azt súgja, hogy az állam összességében megkapta a járulékok 75 %-át...

subtotal 2010.10.14. 20:39:59

@promontor: szerintem a mnyp-ba befizetők ellen dolgoznak a szabályok. Az első Orbán kabinet alatt én még a felsőfokú oktatásban toltam, én már a 8,5% és 0,5% az államiba alapon kezdtem fizetni, ezzel szemben jelenleg ugye van a 8% és 1,5%.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.10.15. 06:42:37

Szerintem ennek az intézkedésnek megint az lesz a következménye, hogy nő a hajlam a jövedelem-eltitkolásra.
Ha belegondolsz, akkor most mi a helyzet. Van a jövedelmednek egy része, ami úgy van felcímkézve, hogy "nyugdíj".
Amíg nem volt MNYP ez be lett szórva a feneketlen zsákba, az, hogy mit kapsz majd nyugdíjba, az az állam kegyén múlt mindig.
Amikor megjelent az MNYP, akkor azzal hitegettek, hogy ez tuti a tiéd lesz... Aztán jött a válság, és kiderült, hogy bármikor nagyot bukhatsz rajta... Persze ilyenkor azt mondják, hogy "hosszú távon milyen jó", de mi van, ha éppen, amikor nyugdíjba mész, akkor üt be egy ilyen válság.
Ezek után kérdés, hogy milyen ellenérv van arra, hogy amit lehet azt eltitkoljunk, és az így "megmentett" pénzből saját "alapot" létrehozva, azt az adott körülményekre reagálva (pl, ingatlanba, aranyba, mit tudom én mibe fektetve, ami aktuálisan jónak tűnik...) kezelve gondoskodjunk magunkról...
süti beállítások módosítása