HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Horvát sörzsákmány

2017.05.04. 08:13 promontor

A minap Horvátországban jártunk. Családi túra lévén a sörözés alacsony prioritással bírt, ehelyett Isztria nevezetességeit jártuk be szorgalmasan, én "Apa magyaráz" üzemmódban lelkesen ecseteltem a látottak történelmi, kulturtörténeti, etnikai és egyéb vonatkozásait, a csajok meg "Apa már megint magyaráz" üzemmódban kötelességtudóan illetve unottan hallgattak, illetve néha közbekérdeztek, hogy mikor fagyizunk már végre.

De ez a poszt nem erről szól, hanem arról, hogy azért bizonyos söröket beszereztem, későbbi kóstolásra. Íme:

horvathsorzsakmany_2017_04_19_001c_478x273.jpg

A zsákmány összetétele viszonylag gondos felkészülés és némi szerencse eredményeképp alakult ki.

A felkészülés a horvát sörforradalmi helyzet előzetes feltérképezését jelentette, elsősorban a ratebeer segítségével. Kinéztem néhány kisebb főzdét, amelyek palackoznak is sört és ezeket próbáltam boltokban keresni. Nézzük milyen sikerrel:

A legtöbb sörrel a zágrábi Medvedgrad főzde képviselteti magát. Ők sokféle sört főznek és a legtöbbet palackozzák is. A mennyiségi dominanciájuk oka, hogy az ő söreikre akadtam rá először, ők ugyanis mgtalálhatóak a Kauflandban. Így szépen betáraztam az alap közép-európai típusú söreikből (világos és barna lagerek, bajor búza) és még egy IPA is jutott. A Kauflandban más érdekes sör nem is volt, így jobb híján még egy Karlovačko crno is bekerült a készletbe kakukktojásként, ezt korábban nem láttam és a magyar helyzetből kiindulva (értsd: barnában nem annyira szönyű a nagyipari), gondoltam, teszek egy próbát.

Sokáig úgy nézett ki, nagyjából ennyi marad. Előzetes ellenőrzésem alapján a meglátogatott városokban (Pula, Rovinj) sörszakboltok és kézműves kocsmák nem nagyon voltak, így kisboltokban és láncokban nézelődtem, de a már említett Kaufland kivételével csak nagyipari söröket leltem.

Aztán az utolsó nap szerencsém volt. Rovinj óvárosainak szűk sikátoraiban bóklásztunk (itt: Rovinj, ul. Garzotto 7.), amikor az egyik szuvenírbolt  ajtajában egy BEER SHOP feliratra lettem figyelmes. És valóban, harminc olivaolajbolt és tizenöt borbolt után itt volt egy aprócska sörszaküzlet, benne kétpolcnyi horvát kézműves sörrel. (Frissítés, 2017. június 20. Van Facebook oldal is...)

Nézzük, mit emeltem le azokról a polcokról:

  • Került két palack (IPA és Golding Ale) a Burától, amely egyébként egy poreči főzde és neve a magyarul borának hívott hírhedt adriai szelet jelenti. (Ha nem éppen húsvét vasárnap jártunk volna Porečben, akkor egyébként be lehetett volna ugrani a főzdébe is, ott is árulják a söreiket...)
  • A következő palackot is Isztrián főzték, a San Servolo sörök egy bujei főzde termékei, közülük egy APA tűnt szimpatikusnak.
  • Hagyjuk el Isztriát és térjünk vissza Zágrábba! A Zmajska pivovara egy porterrel képviselteti magát.
  • A végre jutott még egy sör a Gardentől, ez is egy zágrábi főzde és a legújabb trendeket követve a palackozáson lassan túllépve dobozolja (is) a söreit. Tőlük egy IPA lett az egyébként véletlenszerű választott. Ahogy elnézem az ismertetőt, jól teledobálták malátával és komlóval egyaránt, remélem kijön belőle valami élvezhető íz.

Benyomásaimat a következőkben lehet összegezni:

  • Sörforradalom Horvátországban is van.
  • Lakosságszámhoz viszonyítva kb. ugyanott vannak, mint mi, a Ratebeer náluk 50, nálunk 126 főzdét listáz jelenleg.
  • A forradalmi központ ott is a főváros.
  • Vannak vidéki főzdék, követik is a trendeket, viszont mezei turistaként biztos nem akad rájuk az ember.
  • Felsőerjesztésű sörökben ők egyelőre még az IPA, APA, Porter, Stout típusok főzésével vannak elfoglalva, a speciálisabb fajtákat (pl. saison) nem láttam.

Persze a lényeg, a kóstolás még hátra van. Talán arról is lesz poszt. Majd.

3 komment · 1 trackback

Címkék: sör utazás horvátország villámposzt index címlap Rovinj Garden Porec Medvedgrad Bura Zmajska San Servolo Zmajska pivovara Bujska Pivovara Bura Brew Pivovara Medvedgrad The Garden Brewery sörzsákmány

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr4512444717

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hosszú meséje van az iszákosnak 2017.05.08. 13:10:13

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. A Szomszédok Janka nénije szerette az italt. Kicsit mi is Janka nénik vagyunk, mert szeretjük mi is. De a Heti sajtó bizonyítja, sokan mások is szeretik, és mi durva, írnak is róla! Hétszentség'...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pause 2017.05.05. 05:58:33

nahat,pont tegnap ertunk haza, pont Isztriabol, az egyetlen kezmuves sorbolt amit lattunk az Medulinban volt:(

Gábier 2017.05.05. 14:37:36

Tavaly Isztrián nyaraltunk, Pula városában. Nagyon hamar megtaláltam a Beer Club Pula nevű kézműves sörözőt és sörboltot. A legjobb hely, sok számomra ismeretlen horvát kézműves sörrel sikerült ott megismerkednem.
süti beállítások módosítása