HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Rejtett kincsek: Halász kastély, Kápolnásnyék

2020.08.25. 08:39 promontor

Előtörténet döccenőkkel

A feleségem nézte ki ezt a helyet még tavaly nyáron, amikor egy egy rövid fürdőzős kiruccanáson volt Gárdonyban. Összeszedett egy prospektust és elkezdte mondogatni, hogy egyszer nézzük meg.

Igazából már tavaly megnéztük. Kivülről, mert hogy jó magyar szokás szerint a prospektus azt az apróságot nem közölte, hogy a kastély még nem nyílt meg, így lepattantunk a zárt kertkapuról.

De az ilyesmi nem szokott elrettenteni minket, idén nyáron aztán a balatoni nyaralásra igyekezvén útközben megálltunk ott egy rövid időre. Persze ezúttal alaposabbak voltunk, előre leellenőriztem a neten, hogy megnyílt-e már végre a kastély. Megnyílt, bár éppen csak, az előző nap volt valamilyen avatóbuli. Viszont a honlap szerint a kastély mellett még egy sörfőzdét is létrehoztak, ami igazán igéretesen hangzott.

Így aztán egy kellemes vasárnap délelőtt újfent leparkoltunk a kastély előtt és ezúttal be is jutottunk.

Igaz, a személyzet csak pár perc után került elő, ráadásul a hölgy mindenáron négy teljesárú jegyet akart velünk megvetetni, hiába magyaráztam, hogy két felnőtt és két gyerek jegyet kérek. Nehezen adta meg magát, elsőre "kompromisszumként" három felnőtt és egy gyerekjegyet akart adni, mondván szerinte a nagyobbik gyerek már 18 felett volt, de nem hagytam magam és némi szóváltás után meghajolt a tények előtt. Elnézést persze nem kért, se a késésért, se a belépőjegyes malőrért, sőt sértetten még ő jegyezte meg, hogy tegnap késő estig fent volt az avatóbuli miatt. Mintha ez mentség lenne bármire...

A "kastély"

De nézzük, mit "tud" a Halász kastély, ha leküzdjük a kezdeti nehézségeket.

Nos, először is a "kastély" megnevezés erős túlzás. Ez egy nemesi udvarház vagy kúria, egy földszintes épület kb. 6-8 helyiséggel. A XIX. század elején epült és bár későbbi tulajdonosai kkicsit kibővítették és egy szép kertet is kialakítottak körülötte, ez semmiképp sem kastély. Persze a sorsa sok tekintetben hasonlít a megnevezésre valóban rászolgáló sorstársaira, amennyiben '45 után az államosított épület erősen leromlott állapotba került és  '90 után nyílt csak lehetőség a helyreállításra.

kapolnasnyek_2020_07_19_epulet.jpg

Amit egyébként a nyilvánvaló pénzhiány miatt nem kapkodtak el, végül egy EU projekt keretében állították helyre, a honlap szerint 2016-ra. Azt nem tudom, hogy 2016 és 2020 között pontosan mire szolgált, jelenleg a honlap tanúsága szerint egy múzeum és egy rendezvényközpont keveréke. A fő épület elsősorban kiállítóhelyként szolgál (egy szoba a kastély történetéről, a többi időszakos kiállításoknak), emellett vannak koncertek, illetve privát rendezvényeket is elvállalnak.

drMáriás

Az épület és a kert valóban szépen megújult, bár önmagukban egy negyedórás sétánál és pár fényképnél többet nem érne meg a dolog. A kastélytörténeti kiállítás egy aprócska szoba, ha alaposan elolvassuk a szöveget és végignézzük a régi képeket, bútorokat és dísztárgyakat, akkor se több egy másik negyedóránál.

Tehát a vizit fő programpontja a többi helységben berendezett időszaki kiállítás kell legyen.

Ami jelen esetben egy kortárs festő, drMáriás válogatott festményeit mutatja be. A helyzet az, hogy én most hallottam drMáriásról először, de az biztos, hogy a továbbiakban követni fogom a munkásságát. Festészetileg számomra nem túl izgalmas, amit csinál, az ismertetők szerint kb. pop-art, amit képvisel, nekem laikusként inkább egyfajta "naív" stílusnak tűnt, de a lényeg nem ez. DrMáriás ugyanis abszolut aktuális, politikus képeket csinál. Tulajdonképp egyfajta politikai karikatúra ez, festményekbe oltva. Annak viszont nagyon jó!

kapolnasnyek_2020_07_19_drmarias_478x373.jpg

Illetve rögtön javítom is magam. Több ez, mint karikatúra. A karikatúra ugyanis pont az a műfaj, ami a napi aktualitásokra reagál. A festészet ugyanakkor a napi eseményektől eltávolodott, időtlen, kortalan műfaj. Tehát a műfaj és a téma között eleve feszül itt egy ellentét, amire ráadásul erősen rá is játszik Máriás azzal, ahogy híres festmények vagy éppen klasszikus beállítások és stílusok jelennek meg mai közszereplők arcaival. Eleve van tehát egy humoros feszültség, amit csak fokoz a beállítások meglehetősen provokatív, polgárpukkasztó és groteszk volta. Álnaív rajongó beállítások mögül kikacsint egy fanyar, cinikus káeurópai gúny. Aminek az a vége, hogy az egyébként nagyonis aktuális témában végső soron megtalálunk valami nagyon általánosat az emberi természetről, a hatalomról, gyarlóságainkról.

Naszóval, remek kiállítás és október 10-ig még van idő megnézni. Irány Kápolnásnyék!

Nyéki Sör

A végére hagytam a slusszpoént: van egy sörfőzde is.

Ami persze igazán rövid poén, mindössze az örvendetes tényt tudom rögzíteni, miszerint most már Kápolnásnyéken is főznek sört. A sörökről sajna nem tudok nyilatkozni, mert palackozott változatban nem voltak elérhetőek. Az előző esti nyitóünnepségre készült pár hordónyi sör, meg főzdeprospektus is volt a kastély pénztáránál, de sört nem lehetett kapni. Utólag megnéztem, a főzde facebook oldala augusztus közepére igérte a palackos változatok megjelenését.

(Igen, az már elmúlt, új hír nincs, gondolom késnek: business as usual. Mindegy, szerintem legközelebb jövőre járunk arra, addigra meg biztos lesz...)

Zárszó

Bár mi belefutottunk néhány malőrbe, ezeket előbb-utóbb nyilván kinövik, a hely pedig mindenképp megér egy vizitet, illetve ha hasonlóan jó kiállításokat szerveznek a jövőben is, akkor akár többet is. 

2 komment

Címkék: turizmus sör sörfőzde kápolnásnyék sörforradalom rejtett kincsek Magyarország Vadász kastély dr máriás nyéki sör

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr3716140486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2020.08.25. 10:59:00

A hírek szerint L. Simon László a Nemzeti Kulturális Alap elnöke, költő, a Trianon balett szerzője, borász és mostmár sörész nevéhez is köthető a Belatiny Sörmanufaktúra. A hírekben már 2016-ban is szerepelt, mert váratlanul felépült közpénzen felépült aszfaltozott út az üzemhez. A sörfőzde felépítésére 172 millió forint uniós támogatást is nyert a cég.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2020.08.25. 12:38:10

Aha.
Köszi a felvilágosítást. Rákerestem, valóban volt cikk a témáról: index.hu/gazdasag/2018/12/17/l._simon_kedvenc_telepulesen_epul_300_milliobol_a_rejtelyes_sorfozde/

Szóval jól "beletaláltam".

Amit én hozzá tudok tenni:

1) Az említett utat mi is használtuk, a kastély parkolójához vezet, egy zsákutca. A parkoló előtt található a főzde épülete, az utca tehát ezt a két intézményt szolgálja ki. Ha pedig azt is figyelembe vesszük, hogy a kastély a szomszédos utcából is elérhető, ennek az útnak a megépítése tényleg csak a főzde megközelítése szempontjából volt fontos.

2) L. Simon a fenti cikkben azt mondja, hogy "a megnyitása óta eltelt két évben ugyanis ez az intézmény lett a Velencei-tó környékének leglátogatottabb kulturális létesítménye..." Márminthogy a Halász kastély. Nos, ezt erősen kétlem, sem a személyes tapasztalat (egyszer zárva találtuk, egyszer rajtunk kívül még egy autó állt a parkolóban), sem a honlapon található információ alapján nem gondolom, hogy ez egy olyan nagyon látogatott intézmény lenne.
Gárdonyi szülőháza Agárdon pl. "tömve" volt, amikor arra jártunk, szerintem az "látogatottabb". De pl. a pákozdi arborétum és a katonai emlékpark is népszerűbb szerintem...

3) Megjegyzem viszont, hogy drMáriás kiállítása szerintem ezen háttér figyelembe vételével még pikánsabb. ;-)
süti beállítások módosítása