HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Hol van már az a szökőkút?

2010.05.12. 16:42 promontor

Hol van már az a szökőkút, apa? - kérdezte tőlem a gyerek múlt vasárnap némileg türelmetlenül.

Vasárnap délelőttönként általában rövid kis sétákat teszünk vagy különböző játszótereket keresünk fel. A komolyabb programoknak két korlátja van, az egyik az obligát ebéd az anyósomnál, ami fél egy körül esedékes, a másik Promontor lustasága, aminek következtében garantáltan nem indulunk el tíz előtt sehova.

Ezúttal azt sikerült hosszas hezitálás után kiötlenem, hogy nézzük meg a Belváros új főutcáját, illetve annak legalább egy részét. Miután a Kecskeméti utcát munkába járás alkalmával már többször láttam, ezért megpróbáltam az új csoda egy másik részét kiválasztani. Így találtam ki, hogy zarándokoljunk el a híres új interaktív szökőkúthoz. Ezzel ráadásul a gyerekeket is lehetett némileg motiválni, mert amúgy a maguk részéről sokat örököltek az apjuk lustaságából és hajlamosak lennének egyfolytában a Minimax nevű rövidtávon szülőfelmentő ámde hosszútávon garantáltan gyerekelrontó tévéadót bámulni.

A szökőkutat azonban nem találtuk meg.

Aminek az oka részben az volt, hogy nem emlékeztem pontosan, hol is keressem. Úgy rémlett, a Szabadság téren kell lennie, de körbejárván a teret sehol nem találtuk. A nagy ostromot megélt tévészékház előtt egy park és két régen látott játszótér fogadott minket, így itt a még el sem kezdődött keresést rögtön felfüggesztettük némi vonatozás, motorozás és vitorlázás kedvéért. Aztán elsétáltunk a hősi szovjet emlékmű felé, de ott nem volt szökőkút. Csalódottan visszasétáltunk, én teljesen elbizonytalanodva, hogy akkor ezek szerint rosszul emlékeztem, mégse itt van a szökőkút. Vigasztalásképpen újabb vonatozás, motorozás és vitorlázás következett, csúszdával és hintával kibővítve.

Az asszonyok persze mindig sokkal praktikusabbak, Zsuzsa egy idő után megunta a töketlenkedésemet és megkérdezett egy járókelőt, nem tudja-e, hol van a híres objektum. A hölgy pedig ismerős volt a környéken, tudta. (Hogy képes az ilyesmit Zsuzsa elsőre kiszúrni, rejtély...) Meg is mutatta. Ott volt az orrunk előtt, kb. harminc méterre a játszótértől.

Csak éppen nem működött. Ezért nem vettük észre, pedig amúgy kibökte volna a szemünket.

Most kihegyezhetném a gyerekek csalódottságára a posztot, könnyfakasztóan ecsetelve, hogy görbült le a kis szájuk, milyen kétségbeesetten hüppögtek, amikor rájöttek, nem szaladgálhatnak a vízsugarak között, elmarad a beigért a nagy mutatvány. (Na, ez szerencsére nem lenne igaz, a játszótérrel teljesen jól elvoltak, semmilyen lelki törést nem okozott bennük a szökőkút hiánya).

Vagy felháborodhatnék, hogy micsoda blamázs történt itten. Szörnyű, szégyenteljes országimázsromboló eset: hogy pont vasárnap délelőtt nem működik, amikor annyian járnak arrafelé, korzózó helyiek, mint mi is, meg egyre számosabban turisták is. Mit gondolhatnak ezek a boldogabb országból érkezett előkelő idegenek rólunk, hogy még egy működő szökőkutat se tudunk felmutatni?

Esetleg próbálhatnék nagypolitikai következtetéseket levonni arról, hogy na tessék, a választások előtt egy héttel fontos volt csilivili átadóünnepséget rendezni, de a győzelem után két héttel már nem működik a nagy attrakció. Esetleg kasszandraként figyelmezetethetném Rogán Antalt, hogy ne bízza el magát, nincs még zsebben az őszi önkormányzati választás, a szökőkút hiányától feldühödött belvárosi polgárok még kiszavazhatják őt a polgármesteri székből.

Ehelyett enyhén rezignáltan a "nálunk minden elromlik, mindent silányan csinálunk meg" vonalat próbálom inkább erőltetni, amihez a nem-működés tényén kívül még két apróságot próbálok felnagyítani:

  • Egyrészt, a szintezőlécnek mint csúcstechnológiai eszköznek a magyarországi elterjesztését tartanám kívánatosnak. Amint az a fenti képen is jól látható, a szökőkút ugyan nem működött, de tócsa az volt a helyén. Képzelem, mekkora beltenger lehet ott, amikor netán működik a csodálatos műtárgy.
  • Másrészt, a szökőkúttól elszakadva, vannak kétségeim az újdonsült utcabútorok tartósságával kapcsolatban. Az új kerékpártartók közül egy például már most lötyögött, nem lepne meg, ha nemsokára a terézvárosi társaik sorsára jutnának.

Viszont ha eltekintek a kivitelezés sajnos egyáltalán nem váratlan hibáitól, azt kell mondjam az új főutca nagyonis jót tett a Belvárosnak. A Szabadság tér már korábban is gyönyörű volt, ott a változás talán nem annyira radikális, de délebbre a Kecskeméti utca teljesen kicserélődött. Korábban szürke, koszos, zsúfolt, állandó dugókkal sújtott használhatatlan hely volt. Most viszont kivirult és sétára invitál: az eddig elnyomott Károlyi Palota és az Egyetem tér a főváros újjáéledt csodája. Mondjuk néhol az épületekre ráférne egy mosás, de talán az autóforgalom elmúlásával tartósabban tiszták maradnak majd.

De a szökőkutat akkor is tessék megjavítani és vasárnaponként bekapcsoltatni, Kedves Rogán Antal Úr!

36 komment · 1 trackback

Címkék: budapest buhera rogán antal szabadság tér belváros szökőkút egyetem tér index címlap kecskeméti utca új főutca

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr251990715

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Éljen Május Elseje! 2010.05.12. 20:41:22

Horváth Andor Mátyás és Calam János írása. Majális tiszteletére éjjel körbejárőröztük a várost, és csak JOBBRA fordultunk, amikor balra, akkor pedig azt a közismert népi rigmust skandáltuk, hogy: Balra át, balra át, áldja meg az Isten Horn Gyulát! És a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.05.12. 17:05:25

"Képzelem, mekkora beltenger lehet ott, amikor netán működik a csodálatos műtárgy."

Bizony, hogy. :-)

Sajnálom, hogy nem próbálhatták ki a gyerekek, de vigasztalásképpen: ez majd úgyis a pokoli nyári kánikulában lesz igazi móka. (Már ha akkor működni fog. Még szerencse, hogy lesz önkormányzati választás is...)

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.05.12. 19:02:02

Írhatnál az "obligát ebédről" is egy bejegyzést...

_Ne feledd 2010.05.12. 19:42:39

Csütörtökön jártam ott, már akkor sem működött. Egy kis részen (azon a vonalon, ahonnan a víz is jön), be volt szakadva a járólap. Remélem, hogy rövidesen megjavítják.

Egyébként tényleg nagyon jót tett a Belvárosnak az új főutca: végre "autópálya" helyett valódi belvárosi légköre van a környéken. Még az Egyetem téren is át lehet kelni az úton... :)

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2010.05.12. 19:43:39

leesik a korona a fejetekről, ha nem csobog a szökőkút?!

snr torrente 2010.05.12. 19:52:02

Jelentem ma 13 óra körül ment a szökőkút

Bozdurgán 2010.05.12. 20:08:29

A Szabadság tér tényleg cool. csak az az emlékmű az ne lenne ott...
Ma délután tényleg ment a szökőkút:)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.05.12. 20:38:12

@Bozdurgán: @snr torrente: Akkor lehet, hogy ez a szökőkút vallásos és vasárnap nem dolgozik. ;-)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.05.12. 20:39:03

@promontor: Netán már most betartja a készülődő "vasárnap törvényt"...

pepin_nymburk 2010.05.12. 21:04:33

A szökőkuttal semmilyen műszaki hiba nem történt édeseim, ezt elárulhatom...Más van a háttérben, de nem vagyok felhatalmazva, hogy elsusogjam

OkoskaTo:rp 2010.05.12. 21:17:33

Ismerem azt, aki elkészítette a szökőkút vezérlését. Hááát, az egész projekt ára közismert, abból ő kb. fél ezreléket kapott meg (anyag + munka). Ha jól számolom össze, ő volt a hetedik szintű alvállalkozó. Hogy feljebb minél nagyobb legyen a profit, filléres spórolgatások történtek. Pl. kevesen tudják, de eredetileg kövenként lett volna érzékelő, amit aztán "optimalizáltak" a felére.

Almaspite 2010.05.12. 21:56:33

@Rot: Megjött az első havi számla a Vízművektől?

:-D

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.05.12. 22:11:42

@OkoskaTo:rp: Én esztet kikkérem magamnak a jóérzésű embörök sokaságának nevébenn! :))) Mékhoty itten túlárazott projketről lenne a volna szó?! Skandallum!

(Biztos meg volt a maga oka a dolognak, de az elmúlt héten nem ment a cuccos. A telómban ott lapul máig egy kép róla, de nem volt arcom közzétenni. Így is a Zújfőutca ellenségének vagyok kikiáltva - pedig csak a minőséget, a logikát, az ésszerűséget kértem számon itt-ott.)

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2010.05.12. 22:15:09

mondjuk elég nehéz lenne összegyűjteni a vizet ha az egész vízszintes lenne

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.05.12. 22:50:32

@fghjk: Nyilván lejtenie kellene egy kicsit a felületnek a lefolyók irányába, de egyenletesen. Szerintem azt is szintezővel kell(ene) kialakítani. Azok a tócsák a képen semmiképp sem a minőségi munka eredményei.

@városjáró: Látod, kár volt tartogatni a fotót, valaki úgyis mindig kiszúrja az ilyeneket és közzéteszi. A közvéleménynek pedig joga van tudni róla, éljen a nyilvánosság! ;-)

JoeHorseDick · http://kifordultvilag.blog.hu 2010.05.12. 23:10:40

Ja, ma már működött megint. Az esetleges későbbi üzemkiesések idejére javasolnám a "hősi" szovjet emlékműnek "kutyaszarató-objektum látványosság" c. alkalmazását.

JoeHorseDick · http://kifordultvilag.blog.hu 2010.05.12. 23:11:31

Ja, és a "hírdetem" magyarul "hirdetem"

odamondó 2010.05.12. 23:41:04

@promontor: Bocs, de ez a szökőkút max szombaton nem dolgozik ha már vallásosság.

zazak 2010.05.12. 23:47:20

szegény városi gyereket a belvárosba viszed a hétvégén az erdei friss levegő helyett? állatkínzás... Egyébként hétközben többen vannak emberek pesten, mint hétvégén. Hétközben így jobban kellene működni a szökőkútnak... Persze amikor minden nap esik az eső, akkor van természetes szökőkút is, akkor feleslegesen működnének a szökőkutak...

nestrot10 2010.05.13. 05:16:53

AROGÁN TÓNI is egy Fityiszes barom, csak kampányban szökőkutazik...

Dixi. 2010.05.13. 06:20:22

Széles mosollyal az arcomon olvastam a blogot......

Úgy látom már más is megbotlott azujföutca frissen lerakott és fellazult köveiben....
Arra lennék kiváncsi h az a cég aki a vállalkozói listán az utolsó sorban van és garanciában meg kellene javítania a hibákat vajon létezik-e még....vagy már csőd eljárás alatt van......és létre-e hozták az új céget amelyik meg fogja nyerni a felmerülő hibák kijavítására ki írt új tendert....

imádom ezt az országot.....
:-)

Csehszlovák Kém · http://www.dotoho.blog.hu 2010.05.13. 07:22:57

Jelentem, csatlakozom a postolóhoz!
2010 május 08-án, szombaton 14 óra magasságában ugyanazzal a jelenettel találkoztam, ami a képen is látható.Arról nem is beszélve, hogy az ajkam is legörbült, mert kíváncsi voltam az építményre. Csalódottságom nagy, mivel Prágából érkeztem - no, nem a szökőkút miatt - és a közeljövőben erre nem fog sor kerülni. Medgyessy Péter időkereke ugrott be azonnal 2004-ből, bár naív már rég nem vagyok, valaki nyugtasson meg, hogy látta működni :) Esetleg azt tudjátok, hogy mi az oka, h nem kapcsolják be? Lehet megkezdődtek a megszorítások?

szkepi 2010.05.13. 07:27:45

megnyerte, elzárta

fehéregér 2010.05.13. 07:29:05

Le kéne szállni volt elvtársak (érdekes, mindig azok a leghangosabb kommunistázók, meg oroszkatona-emlékmű ellenzők, akik riadt csöndben, vagy a hatalomhöz dörgölőzve abszolválták az elmúlt rendszert) szóval le kéne szállni a harcokban meghalt orosz katonáknak emléket állító műről. Ugyan, akik kutyagumival, meg egyebekkel illetnék az emlékművet, valószínűleg hiába is mondom, mert fogalmuk sincs, hogy az mi, de nálunk normálisabb, intelligensebb országokban harci "oldalfüggetlenül" TISZTELETTEL emlékeznek a halott katonákra, akik a legritkább esetben tehettek arról, hogy a nagypolitika hova küldte őket fegyver által meghalni.

www.BiSex.hu (törölt) · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.05.13. 08:01:43

minden csak képmutatásból készül el, utána kikapcs, és majd a cigányok ellopják az alkatrészeiket

Dixi. 2010.05.13. 08:09:54

@fehéregér:

Csatlakozom......

Mindig minden helyzetben tisztelem és tisztelnünk kellene ezeket az emlékműveket.

Nem régiben jártam egy Pilisi szlovák nemzetiségű falu temetőjében.... A frissen kaszált gyepen a kb 20-25 szovjet katonai sír előtt egy-egy szál fehér margaréta volt....és minden síron ott virított a vörös csillag....és senkit nem zavarva alusszák örök álmukat azok az emberek akiket ide küldtek el pusztulni.....miért kellene különbséget tennünk baka és baka közt......

Artur, a mesélő 2010.05.13. 08:12:40

@fehéregér: A szabadság téri emlékmű alatt nincsenek halott orosz katonák... Úgyhogy ennyi erővel bárhol máshol is el lehetne helyezni.

papugaja 2010.05.13. 08:34:33

Ez a szökőkút legalább emberközeli.
A Kiskunfélegyházán és Kisteleken körforgalom közepébe építettek szökőkutakat, nyilván az autósoknak szánva:
nrw.kis-kunsag.hu/imgs_news/480/14073.jpg
nrw.kis-kunsag.hu/imgs_news/480/14074.jpghttp://www.kistelek.hu/galeria/vegyes/03%20Varos%2003%20Szokokut/slides/P4152527.html

"Leona" 2010.05.13. 08:56:02

Győrben ugyan nem interaktív a szökőkút, de szintén át lehet rajta futni, sőt tavaly nyáron abból lett vita, hogy Győr patinás terén sokan törölközőkkel letanyáztak és strandot csináltak a környékből. Aztán lett egy biztonsági őr a szökőkút mellett, aki viszont mégsem csinált sem. Azt hiszem ez kis magyar abszurd, magyar primitív emberekkel.

Gournoddam 2010.05.13. 09:36:01

@Dixi.: @fehéregér: részben egyetértek. de mindkét oldallal :)
a katonát is küldik, nem tehet róla hova. ettől még lehet hogy igazi gyűlölettel a szívében harcolt mielőtt bemanszolt.
ha baka a baka, akkor minek rá a vörös csillag (tiltott önkényuralmi jelkép elvileg), miért nem elég hogy katona/ember/halott?

Szerintem az embereket nem az orosz nemzetiségű, halott katonáknak állított emlék zavarja. Az zavarja őket, hogy szovjet, és hogy hősi, és hogy ott van az az emlékmű.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.05.13. 09:47:16

@odamondó: :-)
De hamár, akkor szerintem ez nem lehet kóser szökőkút, lévén nem lehet rajta száraz lábbal átkelni. Akkor már inkább keresztelőmedence, mely esetben a vasárnap stimmel.. ;-)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.05.13. 09:57:39

@JoeHorseDick: @Gournoddam: @Dixi.: @fehéregér:

Az nyilván helyes volt, hogy a minden sarkon terpeszkedő hősi szovjet emlékműveket eltávolítottuk, és nagyon helyesen a hangsúly is átkerült a "hős felszabadítókról" az elesettek emlékére.

Szerintem egy ilyen emlékművet el kell bírjon egy magát kulturáltnak tartó város és egy magát kulturáltnak tartó polgár.

A köztéri kutyaszaratás meg amúgy is a bögyömben van, bárhol is történjen (jozsefbiro.blog.hu/tags/kutya%C3%BCr%C3%BCl%C3%A9k) .

jónévez 2010.06.13. 03:15:52

@promontor: Szerintem meg nem az a kulturáltság fokmérője, hogy eltűrjük, hogy az utolsó(?) megszálló emlékműve a fővárosunk képét rontsa. Sokkal inkább a gyávaságé. A félelemé a volt helytartóktól, akik ma is osztják az észt. Mert máshonnan is küldtek ide más megszállók szerencsétlen embereket, akik itt haltak meg, mégsem dicsekszünk vele hatalmas emlékművekkel, hogy "na, ezek is megszálltak ám minket".
Ennek az emlékműnek is ott a helye, ahol a Lenin, a Szálasi stb. szobroknak: ha jól sikerültek, akkor múzeumban, ha rosszul, akkor a szemétben. Ez nem jól sikerült, semmi művészi értéke, szemét köztéren.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.06.13. 09:36:36

Szigetvár mellett van egy Szulejmán emlékmű. A Budavári Palota előtt áll Savoyai Jenő lovasszobra. Tudtommal Bécsben és Berlinben is van hasonló szovjet emlékművek.

Nem kell szeretni, de ha már az a döntés született, hogy maradjon ott, akkor ezt tudomásul lehet venni.

A városképet meg ennél sokkal rondább építmények is rontják.
süti beállítások módosítása