Promontor mérnök, és mint ilyen, hajlamos mindent alaposan megtervezni. Még a cseh sörfesztiválon efogyasztandó sörök kiválasztását is komoly tudományos kutatómunka előzte meg, amelynek eredményét az alábbi táblázatban foglaltam össze.
Az alkalmazott módszertan a következő:
- Ami itthon könnyen beszerezhető, azt mindenképp kizártam, még akkor is, ha egyébként nagyon szeretem. Ezeket pirossal jelöltem.
- Általában azokat a fajtákat is kizártam, amik ugyan némi utánjárással, speciális helyeken, de beszerezhetőek, kóstolhatóak. Ezeket tehát szintén pirossal jelöltem. Bizonyítandó, hogy a sörkiválasztás nem feltétlenül egzakt tudományág, itt egy-két kivétel azért becsúszott: vagy azért mert kóstoltam már őket és kedvenceim (pl a Ferdinánd barna), vagy azért, mert még nem kóstoltam, de valamiért izgatnak (pl. a Rebel): ezeket sárgával jelöltem.
- Ami ezek után maradt, azok az itthon beszerezhetetlen (és nem mellesleg Prágában se könnyen megtalálható) "egzotikus" sörmárkák. Na én ezekre fogok elsősorban rászállni: ezek lettek a zöldek. Itt is van kivétel, az Eggenberg. Ez ugyan itthon elérhetetlen, viszont összel Cesky Krumlovba készülünk, ott lesz alkalmunk kóstolni.
Jöjjön tehát a táblázat:
Sörmárka (választék) | Magyarországi beszerezhetőség | Megjegyzés | |
Csapolva | Palackozva | ||
Pilsner Urquell | bárhol | ||
Ferdinand (3) | Ferdinánd Monarchia Sörház | csak a kedvenc barnát, ha lesz | |
Postřižinské (5) | Hrabal | ||
Regent (2) | |||
Krušovice (4) | néhol (barna,világos) | az "új" típusokat | |
Březňak (2) | |||
Starobrno | |||
Jarošov | itt-ott | ||
Staropramen | bárhol | hacsak nem "új" fajta | |
Velkopopovický Kozel | bárhol | szvsz a kőbányai kakukktojásfőzetet csapolják majd, sajna | |
Zubr | |||
Litovel | itt-ott | G-Roby | talán, mert még nem kóstoltam |
Černá Hora (2) | Pivo | Pivo, csakajósör | |
Černá Hora Velen | Pivo | a búzasört hagyjuk a bajorokra | |
Budvar | néhol | ||
Budweiser 1795 | ? | néhol | |
Samson | ? | ||
Primator (4) | csakajósör | mert nem ízlenek | |
Eggenberg (3) | majd Cesky Krumlovban | ||
Herold (3) | |||
Bernard | Pivo | Pivo, csakajósör, bernard | finom, de már sokszor ittam |
Démon | Pivo | talán, mert még nem kóstoltam | |
Rebel | Pivo | talán, mert még nem kóstoltam |
Természetesen az előzetes terveket adaptívan a helyszínen tapasztalt körülményekhez kell igazítani. Pl. nem tudni az egyes márkák konkrétan melyik főzetükkel jönnek, itt lehetnek kellemes vagy éppen kellemetlen meglepetések. Az előbbibe tartozna pl. ha a velke popoviceiek az itteni trónbitorlófőzet helyett eredeti fekete Kozelt csapolnának. Az adaptív reagálás témakörébe tartozik még a sorok hosszának, az esetleges készlethiányoknak, meg persze véges sörfogyasztási kapacitásaimnak a figyelembe vétele.
Ugyancsak felhívnám a figyelmet a sorrend fontosságára, bár ezügyben különböző iskolák léteznek: van aki egy fajta-ízvilág alapos körbejárására esküszik, én inkább az egy ilyen, egy olyan, avagy az "ellentétek vonzzák egymást" elvén alapuló metodika híve vagyok.
Persze valami halvány gyanú motoszkál bennem, hogy ha netán valaki a fenti (vagy ahhoz hasonló) tudományos megalapozottságú előtanulmányok alkalmazása helyett spontán módon odamegy, találomra kiválaszt néhány ismeretlen márkát, bekap egy hermelint vagy utopencit és közben egy jót beszélget a haverokkal, az valószínűleg ugyanolyan jól fogja magát érezni.
Szóval lehet, hogy nem kéne túlbonyolítani ezt a dolgot...