HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Ilona-völgyi vízesés

2009.09.07. 17:39 promontor

Azt már elárultam, hogy augusztusban a Mátrában voltunk nyaralni, de a programjainkról még nem esett szó. Nosza, pótoljuk a hiányt!

Ha az ember a Mátrában nyaral, akkor természetes programpont a kirándulás. Illetve természetes lenne, ha kisebbik lányunk nem két és fél éves lenne. Hordozóhoz túl nagy, babakocsiban nem marad meg (az amúgy se erdei ösvényekre való), öntudatosan jár-kel a világban és imád félpercenként ellentmondani nekünk.

Így aztán óvatosan terveztünk: a szálloda amúgy is rengeteg gyerekek számára izgalmas programot biztosított a kertben, ezek mellett általában elég volt félnapos kiruccanásokat tervezni. Ezek egy részét eleve autós üzemmódban hajtottuk végre: így voltunk a Kékesen, vagy éppen Parádfürdőn, a Kocsimúzeumban. A hintók némi meglepetésre egyáltalán nem érdekelték őket, de szerencsére az istállóba is be lehetett menni, ahol kb. tizenháromszor néztük végig a lovakat. Meg volt egy kiscsacsi, azt is.

Azért gyalogos kirándulást is terveztünk, próbaképpen. Nahát, az első próba rögtön tragikusan sikerült. Kb. ötszáz méternyi gyaloglás után Csilla megmakacsolta magát és megállt. Se előre, se hátra, a rábeszélés, csalogatás ("nézd, milyen szép virágok vannak ott elől", "érd utol Esztert, ott vár rád!" stb.) semmit se használt. Felajánlottam, hogy a nyakamba ülhet, erre is csak a fejét rázta. Ettől függetlenül hajlottam volna rá, hogy felkapjam és vigyem, ha tetszik, ha nem, de ekkorra már szövetségesre talált Eszterben, aki elkezdett nyafogni ("jaj, olyan fáradt vagyok, menjünk már vissza, apa, dögunalmas itt!"), végül Zsuzsa is melléjük állt, mondván, hogy "túl kicsik még egy ekkora túrához" (a tervezett "ekkora túra" hossza 4 kilométer alatt volt, szintkülönbség 100 méter körül). A helyzet, a nyafogás és a háromszoros túlerő felőrölte ellenállásomat, feladtam. Visszasétáltunk az autóhoz, a többiek elégedetten, én magamban fortyogva.

Zsuzsa engesztelésképp bölcsen elengedett másnap délután, túrázgassak magamban, ő addig vigyáz a gyerekekre. A családi gyalogtúra lekerült a napirendről, ami nem megy, ne erőltessük.

Talán nem is tettünk volna újabb próbát, ha Zsuzsa nem ismerkedik össze a szállodában egy másik kisgyerekes anyukával, aki megemlítette, hogy ők tettek egy kellemes sétát az Ilona völgyben, van ott egy szép vízesés, és az egész nem volt több háromnegyed óránál. Ehhez lett volna neki is kedve. Amikor pedig én is megigértem, hogy nem kapom fel a vizet, ha a gyerekek netán bemondják az unalmast, akkor tulajdonképpen lelkesen beleegyezett, hogy tegyünk egy próbát azzal a vizeséssel.

A lelkesedése egészen addig tartott, amíg le nem parkoltunk a séta kiindulópontjánál. Itt ugyanis megkérdezett két visszafele ballagó bakancsos kirándulót, hogy milyen messze van a vízesés, és ők felvilágosították, hogy nincs messze, szerintük legfeljebb három kilométer lehet. Oda-vissza, kérdezte gyanakodva? Dehogy, csak oda.

Ekkor Eszter már bekapcsolta a nyafigenerátort ("Fáradt vagyok, menjünk haza, unalmas itt!") és Zuzsa csalódottan és kicsit mérgesen konstatálta, hogy az a másik anyuka félrevezette. Hat kilométert nem lehet megjárni háromnegyed óra alatt, pláne nem Csillával: ebből nem lesz semmi. Azért még megkérdezett egy másik visszafelé ballagó családot is, hogy tényleg olyan messze van-e a vízesés, azok meg bólogattak, majd Csillára pillantva sajnálkozva megállapították, hogy szerintük egy ilyen kis gyerekkel biztosan nem jutunk el odáig. Az utolsó szakasz igazán nehéz, sziklákon kell mászni, mondták slusszpoénként, megforgatva mégegyszer utoljára bennem a kést.

Ekkor belül teljesen reményvesztett voltam, de igyekeztem flegma hangon megtenni a javaslatomat, miszerint mégiscsak induljunk el, talán az erdő széléig eljutunk, aztán legfeljebb visszafordulunk. Nem tudom, Zsuzsát a flegma hang tévesztette meg (nem valószínű), a józan belátás győzedelmeskedett benne, (nevelési szempontból az azonnali megfutamodás katasztrofális lett volna), vagy egyszerűen csak megsajnált, mindenesetre beleegyezett. Elindultunk.

Csilla ezúttal kb. háromszáz méternél állt meg. Tovább egy tapodtat se. Szerencsére ekkor Zsuzsa és Eszter kicsit előrébb volt, így Csillát gyorsan felkaptam, a nyakamba ültettem, és öles léptekkel megindultam Zsuzsáék után. Csilla persze ordított, ő nem akar, tegyem le. Áááááááááá! Ááááááááá! Valószínűleg a Kékesen is hallották őt. Így mentünk kb. kétszáz métert, Csilla az ordítás mellé ekkor elkezdett mocorogni is, hogy márpedig ő most leszáll, ha a fene fenét eszik is.

Ekkor megfogtam, és utolsó kisérletként szúrós tekintettel, halk, de komoly hangon nekiszegeztem a kérdést: Tegyelek le? Igen, mondta szeppenten. De akkor megigéred, hogy jössz velünk? Igen, mondta kis csend után. Rendben, de ha nem jössz, megint felveszlek, mondtam szigorúan. Jó.

Az eseményt a krónikák az Ilona-völgyi Csodaként fogják említeni, innentől ugyanis Csilla tényleg zokszó nélkül jött velünk. Ugyan gyanítom, hogy a megszeppent, engedelmes botorkálás nem tartott volna ki sokáig, ha időközben nem érünk be az erdőbe és nem változik át a táj egy varázsütésre. De átváltozott, egyszerre csodálatosan vadregényes lett minden és ez először Esztert ragadta magával, aztán Csillát is.

Az Ilona völgy ugyanis csodaszép. Kétoldalt meredeken emelkedő hegyoldalak, hatalmas fákkal, szelíden beszűrődő napfénnyel. Alant csordogáló patak, amin ráadásul át is kell kelni alkalomadtán, az pedig nagy kaland. Szerintem ugyan nem volt három kilométer a parkolótól a vízesés, inkább csak kettő, esetleg kettő és fél, és a beigért utolsó sziklamászós szakasz sem volt komoly, de ez mindegy volt. A gyerekek zokszó nélkül jöttek, keltek át a patakon és másztak fel a sziklára. Egyszerűen imádták. Szóba se került, hogy vissza kéne esetleg fordulni, hogy fárasztó, vagy éppen unalmas lenne.

Háromnegyed óra alatt szépen felértünk a vízeséshez, ami ugyan nyár vége lévén nem volt túl bővizű (bennfentesek szerint tavasszal, hóolvadáskor érdemes eljönni ide), de azért így is festői volt. Sőt, annyira belejöttek a kölykök, hogy visszafele se kellett egyiküket se noszogatni, se vigasztalni, se felvenni, jöttek, ahogy kell. A nyaralásunk talán legszebb emléke lett ez az erdei séta, legalábbis számomra.

A tanulság? A fene tudja. Az nyilvánvaló, hogy akár egy két és fél éves gyerek is simán alkalmas egy öt-hat kilométeres "túra" megtételére. Csak meg kell találni a módját, hogy akarjon is. Ami hol sikerül, hol nem. Legalábis nekünk.

(93)

7 komment

Címkék: utazás magyarország apa mátra kirándulás hiszti vízesés ilona völgy ilona völgyi vízesés rejtett kincsek

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr211341892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

transporter 2009.09.07. 22:05:57

Jó napot!

Tetszett az írás. Persze itt most egy kis dicséret a szerző részére, azután jöhet az ego. Szóval, jól érzékelteti a tehetetlen férfi olthatatlan vágyát egy kis túrára, mely a nők ármánykodása miatt majdnem kútba esett. Ám a veszteség is győzelem lehetett volna, ha a séta később és magányosan sikerül. Szerencsére a férfi találékonysága révén, mindannyiójuknak (itt sokat gondolkodtam a helyesíráson) felejthetetlen családi élményben lehetett része.
Most jövök én.
Mi Erdélyben, Parajdon pihentünk. Lányomat, ki most lett hét éves, zitanaploja.blogspot.com/2009/09/het-evesen.html egyetlen egy alkalommal tudtam elcsábítani sétálni, hegynek fel. Mondván ott a tetőn, azon a kőkereszten van egy írás és felolvasom neki. Tíz perc alatt felértünk a szállásunkról, nyílt terepen, körülbelül 50-60 méter szintkülönbség.
Elolvastam neki a feliratot a keresztről, erre Ő azonnyomban elindult volna lefelé. Mindkettőnknél távcső volt, de még szétnézni is alig hagyott, pedig tényleg gyönyörű volt a Sóvidék panorámája. Hiába volt minden erőfeszítésem ,egy picit sem akart maradni. Végül a nyakamba került, mind a két távcső és még Tamara is. Így ereszkedtem vissza a szállásra. Épphogy megúszva a bokaficamot.
Transporter

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.09.08. 23:05:37

@transporter: Hát, mit lehet erre mondani. Nem könnyű néha a lányokkal. Önfejűek, akaratosak, makacsok. Ez van, próbálkozni kell.

Egyébként meg legyenek csak önfejűek, makacsok, akaratosak. Így annál értékesebbek a kis győzelmek is.

A dicséretet köszönöm, jólesett! És üdv, az önfejűeknek is!

turakedvelo 2014.08.28. 08:34:31

Nagy kedvet csinalt a beszamolod. Szeretnem megkerdezni, hogy hol lehet leparkolni es milyen tavolsag utan kezdodik a vadregenyes resz? Nem csodalom, hogy a gyerekek erdekesebbenk talaltak ezt a szakaszt, mint az aszfaltutat.
Feltetelezem, hogy ez az ut emelkedo nelkuli, bar egy kis emelkedes jobban a kedvemre valo lenne.
Varom valaszod, hamarosan utazunk, remelem megkapom meg elotte.
udv Maris

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.08.28. 09:07:54

@turakedvelo: Szia,

Itt egy térkép arról a szakaszról, ami autóval letudható, A jelöli azt a pontot, ahol le kell térni a főútról, B azt, ahol le lehet (illetve kell, mert tábla tiltja a továbbmenetelt) parkolni:

maps.google.hu/maps?saddr=Ismeretlen+%C3%BAt&daddr=Ismeretlen+%C3%BAt&hl=hu&ie=UTF8&ll=47.911395,20.06464&spn=0.032044,0.082655&sll=47.920858,20.064855&sspn=0.016019,0.041327&geocode=FblG2wIdmiMyAQ%3BFQTh2gIdMQoyAQ&t=h&mra=dme&mrsp=0&sz=15&z=14

Itt egy másik térkép, ami a gyalogosan letudandó "unalmas" vízszintes szakaszt jelöli. Itt A az a pont, ahol leparkoltok és B az, ahol beértek az erdőbe és emelkedni kezd az út. Azért igazából ez az "unalmas" szakasz se csúnya egyáltalán, sőt:

maps.google.hu/maps?saddr=Ismeretlen+%C3%BAt&daddr=Ismeretlen+%C3%BAt&hl=hu&ie=UTF8&ll=47.895169,20.059361&spn=0.016027,0.041327&sll=47.891198,20.059319&sspn=0.008014,0.020664&geocode=FQTh2gIdMQoyAQ%3BFTHG2gIdDQkyAQ&t=h&dirflg=w&mra=mift&mrsp=1&sz=16&z=15

Remélem tetszeni fog a túra, jó utat kívánok!

turakedvelo 2014.08.28. 09:24:52

Szia,
koszonom ezt a szuper gyors valaszt. Nagyon sokat segitettel. A kepek alapjan biztos tetszeni fog nekunk is. Jol latom, hogy ez nem sok gyaloglas? Esetleg tudnal ajanli mas utakat a kornyeken?
udv Maris

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.08.28. 23:03:08

@turakedvelo: Nem, ez nem egy nagy túra, kb 7-800 méter a sík szakasz, utána meg mondjuk 2 kilométer a vízesésig.

Más túrát nem tudnék most ajánlani, a gyerekekkel Kékestető, Galyatető és Mátraszentlászló körül tettünk még kisebb köröket, nem voltak rosszak, de azért ez volt a legjobb. A régebbi mátrai túráim szépek voltak, de az útvonalakra már nem nagyon emlékszem.

turakedvelo 2014.08.29. 06:07:47

Igy is jo, legalabb eljutunk mas szep helyekre is.

Mig kicsik a gyerekek, addig sokat kell kirandulni (termeszetesen, a lehetosegekhez merten) megszokjak es szeretni fogjak. A fiamat 3 eves koraban a parom a nyakaban cipelte, igaz nem sik terepen, nekem eleg hajmereszto volt, de meghozta a gyumolcset, nagyon szeretnek kirandulni es a nehez utakat keresik :-)
Sok szep kirandulast kivanok!
süti beállítások módosítása