HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Műsorajánló: Du levande

2010.06.03. 08:18 promontor

Igazából ez az írás már itt hevert félkészen egy ideje és fogalmam se volt róla, hogy mikor fogok újra nekikezdeni. Ma reggel azonban kaptam egy emailt, ami eszembe juttatta. A port.hu-nak van egy szolgáltatása: lehet értesítést kérni, ha egy filmet vetítenek valahol, akár tévében, akár moziban. Ma kaptam egy ilyen értesítést, egy olyan filmről, amit szeretnék mindenkinek a figyelmébe ajánlani.

Erre a filmre évekig vártam. Amikor végül meguntam a várakozást, akkor Angliából hozattam be DVD-n, hogy láthassam. Március közepe táján érkezett meg és ugyan még eltelt pár nap, amíg sikerült a lányokat annyira korán ágyba tenni, hogy viszonylag emberi időben leülhessek a tévé elé, de valamikor április elején erre is sor került.

Következzen akkor most egy félkész, fésületlen poszt Roy Andersson Te, aki élsz (Du levande) című filmjéről.

Essünk túl a kritikán, hogy aztán lehessen dicsérni. A Du levande egyértelműen a Dalok a második emeletről folytatása és mint oly sokszor, a második "rész" nem annyira átütő erejű, mint az első. A Dalok zseniális volt, a Du levande "csak" nagyon-nagyon jó. A Dalok világa az első pillanatban megfogott és végig fogva tartott. Illetve még annál is tovább. Napokig ott forogtak a fejemben a jelenetek emlékei: a komor színvilág, a nagyon abszurd, de eközben a maguk módján nagyon is valóságos helyzetek, a szereplők panaszos párbeszédei illetve sokkal inkább pusztába kiáltott monológjai, a film minden pillanatát átható emberi szenvedés és reménytelenség miatti együttérzés. Nem kérdés, a Dalokba beleszerettem.

Valószínűleg törvényszerű volt, hogy másodjára nem sikerült ugyanezt elérni. Pedig részeiben a Du levande is nagyon erős. Ugyanaz a stílus, ugyanazok a színek és hangulatok. Ugyanazok az ellesett egyszerű mindennapos helyzetek, amik mögül előtör ugyanaz a mindent átható szenvedés és reménytelenség.

A stílus, a mondanivaló nem gyengébb, talán az összeszedettség hiányzik belőle. A Dalokat tökéletesen megkomponált filmnek éreztem, amelynek minden jelenete ül, a Du levande esetében volt olyan érzésem, hogy az tulajdonképp az előző filmből kimaradt jeleneteket, ötleteket szedte össze a rendező, hogy elmondja ugyanazt mégegyszer.

Persze lehet, hogy csak az elsötétített moziterem és a mozilátogatáskor nálam mindig meglévő, minden mást kizáró odafigyelés hiányzott. Tévén sajna sosem ugyanaz egy film. Ugyanakkor pár nap, pár hét után az vettem észre, hogy kezdenek a két film képei, mondatai, történetei összemosódni. Hiába érzem egyenetlenebbnek ezt a filmet, mint az elődjét, zseniális, felejthetetlen jelenetek ebben is vannak. (Pl. az elveszett befektetéseire panaszkodó férfi nagyon is aktuális panasza és a panasz elhangzásának egyszerre pimaszul gúnyos és mélységesen elszomorító körülményei.)

Azóta a filmet mégegyszer megnéztem, és bár továbbra is úgy vélem, elődjénél gyengébbre sikerült, másodjára kisebbnek éreztem a különbséget, a "történet" is egy kicsit jobban a helyére került. Lehet, hogy nem annyira zseniális, mint a Dalok, de attól még látni kell.

Talán holnap este megint felfedezek benne néhány ínyencséget. Ugyanis a Du levandét az m2 pénteken (június 4.) este 10-kor vetíti.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló film mozi dvd m2 műsorajánló roy andersson du levande te aki élsz dalok a második emeletről sånger från andra våningen sanger fran andra vaningen

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr941671253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása