HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Mi kerül ezen az államigazgatáson ennyibe?

2010.11.04. 10:03 promontor

Olvasom, hogy végül elvetették a családi pótlék jövedelemhatárhoz kötését. A döntés oka az volt, hogy az adórendszer egyszerűsítésével ellentétes lett volna jövedelmhatár bevezetése.

Hasonló viták voltak a múltban is és mindig elhangzó ellenérv, hogy a "működtetése vélhetően többe kerülne, mint az a pénz, amit ezzel megspórolnának".

Nos, ez igaz is, meg nem is.

Igaz, ha azt vesszük, hogy a magyar államigazgatás hajlamos a legegyszerűbb dolgokat is elbonyolítani. Mert lehet ezt úgy csinálni, hogy mostantól a családi pótlék igényléséhez jövedelemigazolásokat kell majd benyújtani  (mondjuk minden évben, hiszen a család jövedelme változhat), pecséttel, aláírással, tizenkét hiteles másolatban. Ezt a Családi Pótlék Elbíráló Hivatal aztán átveszi, iktatja, elbírálja. Majd tértivevényes levélben kiértesíti a Zállampolgárt a Határozatról (lehet befáradni a postára, mert tuti, hogy olyankor jön a levél, amikor a Zállampolgár épp nincs otthon), aki 14 munkanapon belül eldöntheti, hogy fellebez-e a Családi Pótlék Elbíráló Hivatalt Elbíráló Hivatalhoz. (A kérdés mindössze az, tud-e összeadni a Hivatal...) Jóváhagyó Határozat esetén egy Értesítést továbbít a Hivatal a Kincstári Családi Pótlék Kifizető Ügyosztálynak, akik intézkednek a kifizetésről.

Na, ez valóban biztos igen sokba kerülne.

Esetleg lehetne egyszerűbben is. Pl. valahogy úgy, hogy a Zapeh az adóbevallások feldolgozásakor összedja a családtagok jövedelmét, majd ellenőrzi, hogy az összeg eléri-e a megállapított összeghatárt. Az eredményt (ami ugye egy egybites információ) eltárolja egy adatbázisban és ennek alapján intézkedik a családi pótlék kiutalásáról. Az intézkedés történhetne saját hatáskörben (mint ahogy mondjuk az adóvisszatérítéseket is az Apeh utalja) vagy történhetne a kincstáron keresztül, de persze ehhez se kéne Családi Pótlék Kifizető Ügyosztály, mindössze egy rendesen megcsinált állami informatikai rendszer, amin keresztül az "elektronikus intézkedés" történne.

A javasolt automatizált rendszer ellen persze lehetne olyan érveket felhozni, hogy "de mi lesz az eltitkolt jövedelmekkel", meg "mi lesz az élettársakkal, akik nincsenek benne a rendszerben". Erre az a válasz, hogy semmi: nincs tökéletesen igazságos rendszer, lyukak mindig lesznek.

A másik érv, hogy ehhez rendes állami informatika kell, ami óriási pénz. Igaz, de az állami informatika nem csak erre kellene, hanem a teljes államigazgatásra, tehát akármennyire is órási pénz, arra kellene költeni. Behozná a pénzt.

Szóval ha értelmesen csinálnánk, akkor egy jövedelemhatár ellenőrzése lényegében semmibe sem kerülne. És ez persze minden másra juttatásra is áll, nem csak a családi pótlékra.

8 komment

Címkék: homár bürokrácia állam fogyasztóvédelem családi pótlék

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr232422544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

desw 2010.11.04. 17:03:20

A gond az, h te túl logikusan gondolkodsz és figyelmen kívül hagyod azt,h Magyaroszágon vagyunk ám. :))

Pont tegnap hüledeztem én is ezen, meg annakidején a gázártámogatás igénylésénél is.

Rémes ez az ország, komolyan!

Pedig csak egyszer kellene végre létre hozni egy központi adatbázist, ahol minden adatát tárolnák az állampolgároknak. Utána minden hivatal ebben matatna (eü, önkorm, rendőrség, APEH, ...) persze a megfelelő jogosultsággal: az orvos ne lásson bele az adóbevallásomba és fordítva.

Ha ez vmi csoda folytán megvalósulna, utána szépen ki lehetne rúgni néhány tízezer állami aktatologatót, amivel éves szinten százmilliárdokat meg lehetne takarítani.

Na, álmodozzunk tovább!

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.11.04. 19:22:44

A kutya sajnos ott van eltemetve, hogy először azt kéne megoldani, hogy ne legyenek fekete jövedelmek. Vagyis normális, megfizethető adók legyenek, mindenféle bevétel után - függetlenül a bevételi formától - ugyanannyi sarcot kelljen befizetni, viszont aki csalni próbál, az jó eséllyel lebukjon. Na, ha ez meglenne, onnantól lehetne minden jövedelemhatárhoz kötött jogosultságot "egybitesen" megoldani...

desw 2010.11.04. 20:12:27

@jacint70:
Nem értem az összefüggést! Attól még, hogy pl.: a gázártámogatás igényléséhez külön kérvényt kell(ett) benyújtani, még nem vált láthatóvá a fekete jövedelem.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.11.04. 23:07:30

@desw: Az összefüggés ott van, hogy szerintem először összhangba kell hozni a valós és a bevallott jövedelmeket, amik egy pontos - és nem közhitelesnek csúfolt - nyilvántartásban vannak tárolva, és máris megszűnik minden egyéb igénybenyújtósdi.
De amíg az állam is tudja, hogy ez nem így van, addig egyszerűen áthárítja a polgárra a felelősséget, hogy "Te írtad ezt a papírra"...

desw 2010.11.05. 00:01:13

@jacint70:
"Az összefüggés ott van, hogy szerintem először összhangba kell hozni a valós és a bevallott jövedelmeket, amik egy pontos - és nem közhitelesnek csúfolt - nyilvántartásban vannak tárolva"

Arra várhatunk, ebből így sohasem lesz semmi, mert mindig lesz különbség a bevallott és a valódi jövedelem között.

Igazándiból még mindig nem értem az összefüggést, de a mondatod végét meg aztán végképp nem. Ez mit jelent: "Te írtad ezt a papírra"...

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.11.05. 21:48:09

@desw: Azért pár országban csak sikerült megoldani...

Az utolsó mondat arra vonatkozott, hogy mivel nincs pontos jövedelemnyilvántartás, ezért inkább kitöltetnek még egy papírt, amire rá kell írni az egyszer már bevallott jövedelmet...

desw 2010.11.05. 23:11:23

@jacint70:
"Azért pár országban csak sikerült megoldani..."

Úgy gondolják, hogy sikerült megoldaniuk.

"Az utolsó mondat arra vonatkozott, hogy mivel nincs pontos jövedelemnyilvántartás, ezért inkább kitöltetnek még egy papírt, amire rá kell írni az egyszer már bevallott jövedelmet... "

És akkor ez így miért jobb? Ez pusztán aktatologatás. A kérelemre ráírod mégegyszer a kamu jövedelmedet, aztán ha ez a határ alatt van, megkapod a támogatást. Nyilván az APEH-nál bevallott jövedelmedet célszerű a ráírni kérelemre is, mert különben könnyedén lebuksz.

Ez az egybites rendszer nem azért lenne működésképtelen itthon, mert nagyobb arányú az eltitkolt jövedelem, hanem azért, mert a T. jogalkotók és -alkalmazók túlbonyolítanak mindent. Meg még sok egyébb miatt... :(

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.11.09. 18:09:20

@desw: @jacint70: Ezúttal desw-el értek egyet inkább, szerintem se kellene arra várni, hogy minden jövedelem kifehéredjen, mert azt a célt sose fogjuk elérni. A finnek pl. elég közel vannak hozzá, de azért ott is van szürke-fekete gazdaság.

Nem állítom, hogy nem visszás, ha Gipsz Jakab minimálbéres vállalkozó ugyan láthatólag milliókat keres az életvitele alapján de közben felvesz mindenféle segélyt.

Viszont ha valaki azt tartja igazságosnak, hogy a gazdagok ne kapjanak - mondjuk - családi pótlékot, akkor ehhez a célhoz mégiscsak közelebb kerülünk akkor, ha legalább a fehér jövedelmek esetén érvényesítjük ezt az elvet. Ha a feketegazdaságot kb. 25%-ra taksáljuk, akkor ezzel nagyjából elérnénk, hogy csak a gazdagok 25%-a bújna ki ezen elv alól.
süti beállítások módosítása