HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Proti maďarskej...

2011.06.30. 15:12 promontor

Nemrég Pozsonyban jártunk és útközben - nem sokkal a rajkai határátkelő után - akadt meg a szemem egy óriásplakáton: "Proti maďarskej...", így kezdődik, ami iskolai orosz emlékeim szerint olyasmit jelentene, hogy "a magyarok ellen...". Aztán látom másodszor is, ekkor már észreveszem rajta az sns.sk webcímet is és már gyanítom, hogy beletrafáltam a szlovák politika sűrűjébe.

Az SNS ugyanis a Szlovák Nemzeti Párt, azaz Slota pártja.

Akkor a "Proti maďarskej..." beleillik a képbe. Mindenesetre kedves gesztus egy ilyen plakátot kitenni nem sokkal a határátkelő után, ott ahol más országokban az Isten Hozta Pirézföldön! feliratoknak van helye.

(Klikk a képre a többi plakátért!)

Azért hazajövetelem után egy kicsit utánagugliztam a dolgoknak:

  • Az SNS honlapján (vigyázat, magyar IP címről általában nem elérhető, "you don't have permission to access / on this server" - mondja, úgyhogy közbe kell iktatni egy külföldi proxyt, ez is már milyen "nagyvonalú" dolog...) ott virít ez a plakát is, három másik társaságában.
  • A szöveg pontos fordítása egyébként: "A magyar terjeszkedés ellen".
  • A "proti madarskej" kifejezésre "nagyjából 4 650 000" találatot ad a gugli. Nem néztem át mindet ;-), de az első néhány találat mind politikai jellegű írásnak tűnik. Ellenpróbaként megadtam a "szlovákok ellen" kifejezést, itt "nagyjából 3 430 000 találat" van, ami alapján úgy tűnhetne, mi sem sokkal kevésbé utáljuk a tót atyafiakat. Azonban mindezt kissé más megvilágításba helyezi az, hogy nálunk az első oldalon főleg sporthír szerepel, némelyiken pedig nem is a magyarok játszottak a "szlovákok ellen".
  • Azért háttérinformációkat is találok a plakátról a szlovákiai magyar sajtóban, ebből kiderül, hogy mindez teljes mértékben business as usual.

Hát így állunk.

15 komment

Címkék: politika utazás szlovákia villámposzt szlovákmagyar proti maďarskej rozpínavosti

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr563026070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2011.07.03. 13:09:37

Ha Magyarországon látnék hasonló plakátot - mondjuk egy határátkelő közelében -, nagyon szégyellném magam, hogy hova züllöttünk. Remélem, ezzel a szlovákok többsége is így van.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2011.07.03. 20:45:05

És érezted a hatását az embereken? Amikor én voltam, éreztem valami furcsa megmagyarázhatatlan valami a levegőben...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.07.03. 21:47:10

@Csöncsön: Én is remélem, sőt, valószínűnek tartom, bár azt azért megjegyzem, hogy tartok tőle, hogy elég jelentős - az SNS szavazóbázisánál számosabb - kisebbség meg valószínűleg egyetért vele, ha talán a gesztussal nem is, a mondanivalóval biztosan.

@jacint70: Nem éreztük, sőt, egyéb tapasztalataink alapvetően kellemesek voltak, de talán majd lesz arról is poszt.

Szerintem a Te szitud elég speciális volt, a mezed alapján gyaníthatták, hogy deklarált magyar szurkoló vagy, ami Szlovákiában nem feltétlenül kelt kellemes gondolatokat, ld. bizonyos focis ügyek vagy pl. a svájci vb előtti verekedős hazánkfiait. Ez szerintem még akkor is átfuthatott az agyukon, ha egyébként látták rajtad, hogy Te "nem olyan" vagy.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2011.07.03. 22:38:54

@promontor: Az a helyzet, hogy ezeket nem magamon tapasztaltam, hanem megfigyeltem... Akkor még nem is volt mez rajtam... Meg különben is a jégkerteset vettem fel, azon meg annyira nem látszik... ;-)

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.07.04. 08:19:34

Nyilván én sem örülök az ilyen plakátoknak, és annak, hogy 20 év szabadság után ide jutottunk Kelet-Európában, de ha azt nézem, hány magyar autó hátulján van Nagy Magyarország matrica, akkor érthetővé válik, miért lehet ezzel a veszéllyel riogatni a szomszédainkat.

Számomra a Nagy Magyarország matrica a végtelen ostobaság szimbóluma, hiszen a mai problémákat egy olyan kontextusba viszi át, ami nulla realitásérzékkel egy nyilvánvalóan fenntarthatatlan és megvalósíthatatlan konstrukciót idéz fel. Ezek után nagyon könnyű azt mondani bárkinek, ha a magyarok a történelmi Magyarország visszaállítását szeretnék (a matricák szerint igen), akkor a pszichiátrián keressenek gyógyírt bajaikra, ezekkel értelmes embernek foglalkoznia nem szabad.

Hogy mást ne mondjak, Horvátország Magyarország részeként való feltüntetése kiváló érvet szolgáltat a szlovák és román nacionalisták számára, amikor azzal érvelnek, a hozzájuk csatolt területek (Felvidék, Erdély) mindig is lényegileg különböztek és különálltak a mai Magyarország területétől. Horvátország státusza a történelmi Magyarországon különbözött a többi oszágrésztől? Igen. Ezek után Horvátország elvesztett országrészként abban a kategóriában van, mint mondjuk a Csallóköz? Nagy Magyarország idióta szerint igen. A magyarok hülyék? Nyilvánvalóan.

Ami a trianoni szerződés utáni felállásban igazságtalan volt és ma is az, az nem Horvátország önállósága, hanem az új országhatárok "túlhúzása" a valós etnikai határokon, illetve az elcsatolt részeken élő magyarok önrendelkezési jogainak korlátozása. Az értelmes magyar nemzetpolitika ez utóbbi jelenség ellen kell, hogy fellépjen, és sajnos ennek minden egyes Nagy Magyarország matrica, amit a nálunk járó szlovákok és románok az autókon látnak, egy pofont ad.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2011.07.04. 11:26:14

@zombizan: És a műfaj klasszikusa, amikor mindez szlovák rendszámmal van kombinálva...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.07.07. 19:52:16

@jacint70: Erről eszembe jut egy elszalasztott posztom.

Állok a lámpánál, előttem egy Nissan Micra. A típusfelirat felett meg egy nagymagyar matrica.

Ez elmondva nem az igazi, képen viszont szerintem nagyon "ütős" lett volna. Sajnos mire észbekaptam és a fényképezőgép után nyúltam, zöldre váltott a lámpa és a kis Nissan emásfelé kanyarodott, mint én...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.07.07. 21:00:03

@zombizan: Lényegében egyetértek, kétségtelen tény, hogy mindkét fél vastagon felelős azért, hogy szlovákmagyar (magyarromán, stb.) viszonylatban itt tartunk.

Legfeljebb arra hívnám fel a figyelmedet, hogy az alábbi - szerintem nem teljesen egyértelmű - mondatod legalább akkora lovat adhat a szlovákrománstb. nacionalisták alá, mint a nagymagyar matricák:

"Ami a trianoni szerződés utáni felállásban igazságtalan volt és ma is az, az nem Horvátország önállósága, hanem az új országhatárok "túlhúzása" a valós etnikai határokon, illetve az elcsatolt részeken élő magyarok önrendelkezési jogainak korlátozása. Az értelmes magyar nemzetpolitika ez utóbbi jelenség ellen kell, hogy fellépjen..."

Egyrészt, nem világos, hogy az, ami ellen fel kell lépni, az a hanemtől kezdődik vagy a illetvétől, bár felteszem az utóbbira gondoltál. Másrészt még ha csak az illetvétől értetted is, szerintem egy átlagos szlovák vagy román fülnek az "önrendelkezés" szó ugyanúgy vörös posztó, mint a matricák.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.07.14. 07:33:55

@promontor: én hallottam olyan, évtizedek óta Magyarországon élő japán hölgyről, aki kétfelé szélsőjobboldali: egyfelől Nagy Japánt ábrázoló térkép van a szobája falán, másfelől 2006 őszén kint dobálta a magyar TV székházat a hasonló szellemű magyar honfitársakkal....

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.07.14. 07:35:20

@zombizan: Nagy az Isten Állatkertje. Mondjuk egy Nagy Japán térképre kiváncsi lennék, pl. hogy mikori állapotot tökröz...

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.07.14. 07:42:49

@promontor: az igazságtalanságot a "hanem"-től, a fellépést az "illetve"-től értettem :-)

A vörös posztó annyiban nem érdekel, ha erkölcsi alapon a MAI VISZONYOK KÖZÖTT alátámasztható, védhető álláspontról van szó. Az, hogy a huszas években még magyar többségű, azóta elszlovákosodott, elrománosodott területek sorsán kesergünk, nekünk lehet fontos, de rajtunk kívül senkit sem érdekel. Viszont az, hogy a mai napig ott élő magyarokkal mi lesz, kis túlzással európai sorskérdés. A magyar politikának nyilván arra kell fókuszálnia, hogy az ő életüket segítse, ami egyébként abszolút nem egyezik a nagymagyar kesergők tevékenységével. Vagy céljaikat tekintve lehet, hogy igen, de eszközeiket tekintve biztosan nem.

Ha én lennék a szlovák és román nacionalisták tanácsadója, azt mondanám, figyeljenek Hamvas Béla szavaira, aki szerint a határon túli magyarokat kedvességgel és elfogadással lehet asszimilálni. Ha kevesebbet csesztetnék az ott élő magyarokat, nekik is kevesebb okuk lenne a félelemre.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.07.14. 07:45:42

@promontor: 1942 lesz az, amikor a japán hódítás a csúcson volt a térségben. A század első felében megszállva tartották Koreát, aztán jött Kína, aztán Indokína és a csendes óceáni térség nagy része.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.07.14. 08:10:47

@zombizan: Igen, én is valami ilyesmire gondoltam, mondjuk sok választás nem nagyon volt, mert amennyire tudom, Japán történelme nagy részében nem nagyon tette ki a lábát a "törzsterületről", a XVI századi koreai hódítás jöhetett volna még szóba.

Mondjuk az a 42-es térkép olyan, mintha mi Mátyás vagy Nagy Lajos térképét tennénk ki. Kicsit más egy történelmi pillanatig fennálló birodalomra büszkének lenni, mint egy "ezeréves" államot siratni.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.07.14. 08:24:52

@zombizan: Ezzel egyet is értek, legfeljebb abban nem vagyok biztos, hogy mennyiben lenne európai sorskérdés a magyar kisebbségek sorsa.

Szerintem ez is a "nekünk fontos, Európának nem" kategória. Legfeljebb stabilitási szempontból érdekli őket, de mivel Magyarország nem akar és nem is tud háborúzni, a helyzet európai szempontból kezelhető. Az meg hogy közben az asszimiláció "szalonképes" formában folyik, az csak nekünk fáj.

Egyébként az "önrendelkezés" szóval az a bajuk az ottani nacionalistáknak (sőt, nem csak nekik), hogy ebbe beleérthető az elszakadás joga is, tehát ezt is a "tipikus magyar kettős beszéd" példájának tartják.
süti beállítások módosítása