HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Csehsörfesztügyi beharangozó

2016.06.24. 10:13 promontor

 Kezdődik a Cseh Sörfesztivál.

Csehsörfeszt vs. Főzdefeszt

A cseh sörfeszt 9. a sorban és a felületes szemlélő emlékezvén arra, hogy két hete a 11. Főzdefeszten kóstolgathattunk magyar kézműves sörcsodákat (meg sörnemcsodákat is, sajna), az hajlamos azt gondolni, hogy a cseh esemény a fiatalabb testvér. Valójában fordítva van, ugyanis a Főzdefeszt tavaszi/őszi váltásban kerül megrendezésre, míg a cseh sörfeszt sajnos évente csak egyszer, június és július fordulóján szerencséltet minket jelenlétével. Igaz, ezt részben kompenzálja az, hogy alkalmanként viszont jóval hosszabb, mint a lényegében egy hétvégére szorítkozó Főzdefeszt. (Számomra ez utóbbi jóval kedvezőtlenebb, a hétvégéket sokkal neghezebb felszabadítani.)

Ha már így hasonlítgatok, akkor el kell mondjam, hogy láthatólag a két rendezvény eltérő üzletpolitikát folytat. Nekem a csehes rendezvény ingyenvécés, belépőmentes megoldása klasszisokkal jobban bejön, különösen, ha arra gondolok, hogy a Főzdefeszt tavaly óta sikeresen összehozott egy 50%-os WC-díj emelést és egy elvileg 20 %-os poháráremelést (gyakorlatilag még többet is, mert tavaly tavasszal még be lehetett váltani a poharat egy sörre az Élesztőben, idén már nem...). Ráadásul ha belegondolok, hogy elvileg mostantól félévente egy újabb Főzdefesztes csodapohárral "gazdagodhatok" majd, akkor egyre jobban berzenkedem ez ellen a rendszer ellen: ennél még az is jobb volt, amikor legalább egy korsó  túlárazott "prémium árfekvésű" sörre be lehetett váltani az Élesztőben: legalább megvolt az az érzés, hogy volt valami "bevétel" belőle. Most viszont az a dilemma, hogy vajon van a lejárt főzdefesztes poharaknak másodpiaca vagy csak szimplán dobjam ki őket a francba?

Korsót persze a cseh sörfeszten is árusítanak majd, de nem kötelező, lesz műanyagpohár többféle méretben és elfogadják a saját korsót is, ha valaki azt hoz. Azt hiszem ez már közel van az ideálishoz, ennél már csak az lenne jobb, ha az egyes márkák saját korsói és poharai között is lehetne válogatni. Bár egy-két forgalmazó szokott ilyesmivel próbálkozni, tehát valószínűleg részben ez a kívánságom is teljesülni fog.

Ami egy kicsit aggaszt, az az új - remélhetőleg ideiglenes - helyszín: a nap aszalta buszparkoló a Műcsarnok mellett szerintem túl meleg lesz és attól félek, krónikus árnyékhiány lesz. Remélem, nem lesz igazam (a szervezők focisátrat és sok napernyőt igértek), de az akkor is bosszantó, hogy miközben pár száz méterre ott az árnyas Városliget, mi egy felforrósodott betoncsíkot kapunk csak.

A hasonlítgatással igazából azért húzom az időt, hogy minél később kelljen bevallani, hogy idén nincs a korábbiakhoz (2015, 2013, 2012, 2011) hasonló részlete sörtáblázat. "Lapzártáig" ugyanis nincs sörlista sem, csak főzdelista. Így aztán idén csak azon főzdéket sorolom fel, amelyekre külön vadászni fogok, a sorrend kb. prioritás szerint:

  • Clock (Potštejn): Még nem ismerem. A honlap alapján igéretes kis főzde, klasszikus cseh alapsörök mellett amerikai kézműves típusokat is főznek. Újhullámos cimke- és alátétdesign.
  • Lucky Bastard (Brno): Még nem ismerem. A honlap alapján igéretes kis főzde, divatos nemzetközi kézműves típusokat főznek, APA, IPA, BIPA, stb. Újhullámos cimke- és alátétdesign.
  • Urban (Třebíč): A Facebook oldalon igérték, hogy lesz. Amúgy tavalyi felfedezés, remek cseh és nemzetközi sörökkel: bárhol, bármikor! 
  • Purkmistr (Plzeň-Černice): Tavalyi felfedezés, remek sörökkel: bárhol, bármikor!
  • Maxmillian (Kroměříž): Szerintem ittam már tőlük valamit, de mit? Muszáj felfrissíteni az emlékeket!
  • Kocour (Varnsdorf): Az egyik első itthon is megjelenő cseh kézműves főzde, kapni is itt-ott a söreit. Remélem, lesz valami újdonság is tőlük.
  • Klaster Praha: Ez nem teljesen világos, mi lehet, tippem szerint a Strahovi Kolostor főzdéje, mely esetben keresni fogom a söreiket, mert egyszer ugyan jártam náluk, de még nem kóstoltam mindegyik sörüket.

Azt hiszem a válogatási elv elég egyértelmű és nem is meglepő: az itthon nem elérhető kis főzdék söreire utazom elsősorban. Ez persze nagy kihívás, ugyanis eddigi tapasztalataim szerint ezek a főzdék limitált mennyiséggel, limitált időtartamra szoktak megjelenni, egy-egy sörük gyakran egy nap alatt elfogy. Ez egyrészt izgalmas vadászatot eredményez, másrészt meg azt, hogy alkalmanként azért vissza fogok "kapcsolni" a már ismert közepes gyárak söreire is. Nagyot azzal se tévedhetek.

Mindenkinek jó kóstolást kívánok!

(Frissítés, 2016. július 2.: Kommentekben tárgyalom a kóstolt söröket és egyéb tapasztalataimat. A sorrend esetleges, ahogy sikerült előszednem a mobilos jegyzeteimet. Bónusznak itt egy fénykép a legizgalmasabb pavilon választékáról:

csehsorfeszt_2016_06_28_sorarlap_478x683.jpg

8 komment

Címkék: budapest sör csehország villámposzt cseh sör cseh sörfesztivál

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr158835962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2016.06.26. 09:38:26

No, ez a "fizess belépőt, csak azért, hogy benn mindenért fizethess" dolog még akkor is gusztustalan, ha cserébe adnak valami - amúgy használhatatlan - dolgot...
Ami nem világos, hogy ez legalább valami jófajta üvegkorsó vagy csak valami egyszer használatos vaczak...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2016.06.27. 07:49:19

@jacint70: A főzdefesztes pohár tavaly így nézett ki: webshop.fozdefeszt.hu/image_2.php?p=315547&h=280&wm=1&s=88

Idén meg így: hungarytoday.hu/wp-content/uploads/2016/06/20160611fozdefeszt-budapest-2016-sorfsztival9.jpg

Mindkettő vékony, törékeny darab, én egyikért sem adtam volna pénzt, ha boltban látom.

A csehsörfesztes korsó ilyen: m.cdn.blog.hu/se/serteperte/image/jaja.jpg

Ez már egy robosztusabb darab, de ilyenekből van otthon jó pár, tehát ezért sem adnék pénzt. Szerencsére a cseh sörfeszten nem is kell.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2016.06.27. 08:01:20

Gyorsjelentés az eddigiekről:
1: Kout 10 a Pivonál, ismeros, jó.
2: Kakukktojás: Mad Scientist Saison 15, csak mert saison rajongó vagyok. Eleg visszafogott illat, talán kicsit túl hideg, igy elég keves komplexitas jön át, kis frissítő savanykas fanyarsag van azért, kb. ok, de pl. a Főzdefeszten kóstolt futball Saison talan picit jobb volt. Azért kap majd még egy eselyt palackozva.
3: Kout barna, ezt is ismertem már, nagyon korrekt karamelles lagy barna.
4: Kisüzemi búzasör (Pivovar Nachmelená Opice), szintén a Pivonál. Elsőre ez se jobb a szokásos cseh búzáknal. Kicsit semmilyen, kicsit savanykás. A Herold búzája továbbra is kivétel cseh vonalon.
5: Ha már búza, akkor kértem egy kóstolót a lobkowicz búzából is az sem meggyőző. Nem az én stílusom.

A kaják jók, bár ennék valami cseheset is.

Folyt. köv.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2016.07.02. 09:30:08

További gyorsjelentés:

6: Two Tales Bohemian Ale. A Two Tales egy meglepetés kézműves főzde (ld. www.twotales.cz/), ami nem szerepelt az előzetes listán. A honlap szerint nincs Bohemian Ale sörük, van helyette Bohemian Pale Ale, Bohemian 12 és Bohemian Lager. Szóval vagy a honlap nem teljes, vagy a táblán volt rosszul, mondjuk lefelejtették a Pale szócskát, gondolván, annak amúgy sincs értelme, meg ki se fér rendesen. De ez mindegy is, nézzük milyen a sör: jó. Bővebben: Az tuti, hogy nem pale ale, ez sötétebb es erősen komlózott. De nem is American IPA, mert kevesebb a gyümölcsillat. Olyan amber ale-IPA átmenet talán. Vagy nem. akárhogy is, jól összerakott újmódi kézműves darab.
7: Lucky bastard IPA: Amerikai komlóillat: fenyős markáns, de nem túl extravagáns. Ami a testet illeti, valószínűleg már túl pityókás vagyok az ízek konkrét azonosításához, de komplexitás van. Korrekt IPA. Vad, harsány, de mégis harmonikus sor. Persze túl hidegen van csapolva...
8: Purkmistr pils: klasszikus cseh pilseni, ahogy köll. Markáns komló szkanderezik szép malátás ízekkel. Közepes szénsavasság. Talán egy kicsit több fűszeresség jól jönne, de az is lehet, hogy ezt is csak a túl hideg csapolás miatt érzem.
9: Svijany kvasnicak 13: Kolbászhoz kisérőnek jó volt de amúgy nem volt nagy szám. Túl erős, szúrós szénsavasság és túl száraz. Szűretlenhez képest meglepően ízetlen volt.

Folyt köv.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2016.07.02. 12:36:46

Ujabb részletek:

10: Krakonos barna, 10-es: Remek darab. Indításnak sűrű, selymes, krémes hab. Ízre malátás pörkölt keserűség. Selymes kortyérzet, kellemes pörkölt keserű utóíz. Ez egy vékony tízes, ami nagyon jól csúszik és mégis van markáns íze. Na ez a vágyott cseh know-how.

11: Malsd & Friends IPA (Purkmistr? Vagy?): Kezdjük a rejtélyekkel: mi a fene az a Malsd és ki főzte ezt a sört? Sajnálatos módon ezen kérdésekre a csapos kislány nem tudott válaszolni. Másra se nagyon, ez elég rossz pont a szervezőknek: vagy tessék felokosítani a csapost, vagy legyen valami írott anyag a sörökről. A legtöbb helyen volt, de pont ahol a legjobban kellett volna, a kisüzemi sörös barakknál semmi sem volt. Na mindegy, nézzük a sört: Gyantás édeskés amcsikomló illat. Test markánsan keserű, amit a gyantás mézes kekszes maláta ellensúlyoz. Egy kis gyümolcsös citrusos komponens hinyzik nekem de másfelől a kellemes selymes közepes szénsavasság kompenzál egy kicsit. Nem lesz a kedvenc ipám, de kellemes darab.

12: Krakonos világos 10-es: kellemes könnyű sör, semmi különös (a Kout 10-es jobb), de harmonikus, kisérőnek remek.

13: Choco porter (Purkmistr?): frenetikus kakaóporos illat, szép porteres íz nagyon markáns csokibeütéssel, szép darab.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2016.07.03. 00:17:05

14: Krakonos világos 11: Ez is ok és kicsit tényleg testesebb is, mint a 10-es kistesó. Jó, harmonikus kis cseh darab.

15: Cerna Hora Matous, ezt tavaly vadásztam, az igéretek ellenére azonban nem jött belőle. Idén nem vadásztam, de véletlenül belefutottam az egyik nap. Ez egy elég markánsan komlózott sör, talán hidegkomlózott is. Nekem ízlett, ez a csehek válasza az IPÁra, mert ugye elvileg aromásabb, mint egy átlagos cseh pilzeni, de alapvetően az alapanyagok európaiak, azaz nincs gyümölcs- vagy fenyőillatcunami, inkább csak fűszeres, virágos illatok. Azt hiszem, kicsit megint túl hideg volt a csapolás, mert ezek az illatok elég mérsékelten jöttek át, de attól még ez egy nagyon jó cseh sör volt a komlósabb fajtákból.

16: Lucky bastard APA: Itt már megint nem voltam igazán sörtesztelői állapotban, így maradjunk annyiban, hogy a kategóriát hozta, kellemesen amcsikomlózott könnyű kis darab.

Kaják:

A magyar kaják közül a krumplilángos túl olajos és kicsit égett is volt. A kolbász jó volt. A bajor perec túl sós volt.

A második héten megérkezett a cseh kajakontingens: a matjes jó volt, kicsit talán túl olajos, kicsit talán lehetett volna kevesebb hozzá a hagyma, de a matjes az egy annyira finom dolog, hogy ezek se tudták elrontani. Plusz pont a jó kenyér, nem eredeti cseh, de sűrű, ízes darab volt. A hermelin viszont elég éretlen volt, ennél sokkalé jobbakat ettem már.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2016.07.03. 00:23:18

Kedvenceim a Krakonos 10-es barnája, a Purkmistr Pils és talán a Two Tales Bohemian (Pale??) Ale-je.

Ajánlom még a többi kisüzemit, a Krakonosokat, a Koutokat és a Cerna Hora Matoust.

Meg persze nyilván sok olyat is, amit most nem kóstoltam.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2016.08.31. 23:03:10

Igazából már egy ideje rájöttem és meg is akartam írni, csak aztán elfelejtettem.

A Német Sörfesztivál viszont emlékeztetett rá:

A fentebb említett sörök közül a 11. és 13. az itthon leginkább a Maisel Weisse sörökről ismert Maisel főzde ( www.ratebeer.com/brewers/brauerei-gebr-maisel-bayreuth/778/ )
kézműves darabjai.

Ezzel csak az a bajom, hogy nem kellene őket "cseh kisüzemi söröknek", titulálni egy cseh sörfesztiválon, mert ez így elég súlyos baki. Én legalábbis elég morcos voltam, amikor rájöttem és etikátlan átverésnek tartottam a dolgot.
süti beállítások módosítása