HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Sördeszka - Beute aus Oberwart

2018.04.19. 09:26 promontor

Húsvétkor Vas megyében jártunk. És ha már arra jártunk, akkor átugrottunk egy napra Burgenlandba is, egyrészt kipipálva egy ottani nevezetességet (Felsenmuseum Bernstein), másrészt beszerezni az obligát Mozart kuglit. De ez most egy sörposzt, úgyhogy hagyjuk a Borostyánkői Bányamúzeumot meg a Mozart kuglit, nézzük meg ehelyett, milyen söröket zsákmányoltam a portyán.

Régebben kötelezőnek éreztem osztrák nagyüzemi sörök beszerzését, az évtized elején még a Puntigamer és Murauer söreit kedveltem leginkább. Ezekről egy ideje leszoktam, ha sörgyári lagereket akarok inni, akkor cseh, esetleg német söröket szerzek be.

Szóval amikor betértünk a felsőőri Intersparba, akkor igazából amolyan "nézzük, van-e itt valami egzotikusabb tétel" szemmel pásztáztam a polcokat Mondjuk készültem, az osztrák Spar oldalát előzetesen átböngésztem, szoval nem lepett meg, hogy tényleg volt pár egzotikusabb tétel. Nem is kevés. Idő- és büdzsékorlátok miatt csak egy kisebb tétel került beszerzésre, ezt fogom most bemutatni.

Íme:

sordeszka_2018_04_01_003c_478x320.jpg

Mielőtt rátérnék a sörökre, két fontos részletet tisztáznom kell:

  • A poszt címében szereplő idétlen szóvicc alapja a kisebbik lányom friss ajándéka, egy gördeszka, ami - mint a fenti kép mutatja - sörfényképészeti célokra is ideális. Egyelőre nem tudom, a jövőben is alkalmazni fogom-e ezt a forradalmian új sörblogolási eljárást, ez attól függ, sikerül-e a lányommal megfelelő egyezségre jutnom a licenszdíjról. Gyanítom, sok gumicukorba fog ez nekem kerülni...
  • A posztban nem lesznek sörkritikák, mindössze a beszerzéssel akarok eldicsekedni. A sörismertetők így csak a weben amúgy is beszerezhető információk rövid, gunyoros magyarosítására fognak szorítkozni.

A beszerzett hat üveg sör amúgy logikailag három csoportba oszthatóak:

1: A nagyüzemi Pale Ale kontingens

sordeszka_2018_04_01_004_478x637.jpg

Ha valaki azt hitte volna, hogy a Dreher féle Pale Ale valami forradalmian egyedi gondolat egy nagyüzemtől, hát tévedett. Itt van rögtön két osztrák példa, mindkettő kb. két éves:

  • A Stiegl sörök egy részét pár éve egy osztrák nyaralás alkalmával végigkóstoltam, finoman fogalmazva sem voltak túl meggyőzőek, így a Columbustól Pale Ale-től sem várok valami világmegváltó felfedezést, a nagymellényű marketingszövegük pedig kifejezetten égő. De azért a sört ne ítéljük el látatlanban, egy próbát megér.
  • Marketingnagyszájúságban a  Zipfer Pale Ale sem marad alul, annyi kezdeti előnyük van nálam, hogy az ők legalább megadták sörükben használt komlótípust* és mivel Zipfer söröket még nem kóstoltam, nincs meg a "na, képesek voltak a sok **ar után egy iható löttyöt összekotyvasztani" hendikep.

Viszont a két tétel mellé remekül beilleszthető lesz a Dreher Pale Ale, így terveim szerint a korábbi hagyományos lagerfronton vívott párbaj után lehet, lesz a blogon egy újabb K. und K. "összecsapás"...

*

"Ők legalább megadták sörükben használt komlótípust" - írtam fentebb a Zipfer Pale Ale pozitívumaként. Mondhatná erre valaki, hogy dehiszen a Stiegl Pale Ale meg biztos Columbus komlóval készül, hát benne van a nevében. Aha. A nevében benne van, de se a palackon, se a honlapon sehol nem állítják, hogy valóban Columbus komló lenne benne. Amire több magyarázatom is van, egyik se túl hízelgő a Stiegl-re nézvést:

  • Columbus van benne, a marketingesek azt se tudják mi az a komló, az egész véletlen egybeesés. Verdikt: ciki.
  • Columbus van benne, a marketingesek tudták is, de nem mondták. (Ez egyébként a szerintem legvalószínűbb forgatóköny.) Verdikt: gyanús, arra utal, hogy fenntartják a lehetőségét a komlócserének, ezért nem közlik a fajtát egyértelműen.
  • Nem Columbus van benne, a marketingesek tudták is. Verdikt: gyanús, arra utal, hogy szándékosan akarták azt a benyomást kelteni, hogy Columbus komló van benne, azaz a fogyasztók tudatosabb részét akarták megvezetni.
  • Nem Columbus van benne, a marketingesek azt se tudják mi az a komló, az egész véletlen egybeesés. Verdikt: ciki.

2: A Gösser-különítmény

sordeszka_2018_04_01_005_478x637.jpg

Sörforradalom van, a fogyasztók egy része valami újra vár, reagálni kell, szól a marketingparancs a nagyüzemeknél. És az osztrák nagyüzemek reagálnak, mert a parancs az parancs. A Gösser esetében ez nem az amcsi újhullámot jelenti, hanem - logikusan - a kolostori hagyományokra való visszautalást és az osztrák lokálpatriotizmusra való alapozást. Így aztán egy új almárkanév (Gösser Brauschätze) jelent meg, minőséget sugalló csatos üvegben. Kezdetnek készítettek két Zwickl-t, hagyományos erjesztési eljárással (az iparilag szokásosnál magasabb hőmérsékleten), deklaráltan hazai alapanyagokból:

  • Ezek közül én most a Dunkelt emeltem le a polcról, a Hell majd jöhet legközelebb. Mint otthon kiderült, ebben rozsmaláta is van, szóval speciálisabb darabnak igérkezik.
  • A Zwickl-párost aztán kiegészítették egy harmadik darabbal, ezt igazából találomra választottam ki, izgatott az ismeretlen név (Troad) és a cimkén szereplő "felsőerjesztésű" kitétel. Otthoni utánaolvasás után szerencsés választásnak tűnik. A név ugyan csak egy archaikus osztrák tájszó, ami ha jól értem, gabonát jelent, szóval ez csak egy marketingfogás. Viszont a sörnek a felsőerjesztés mellett még egy specialitása van, ugyanis az árpa mellett 5%-ban tönkebúza malátát tartalmaz. Ez viszont megint csak érdekesnek hangzik.

Összességében félek egy kicsit, hogy esetleg nagyobb lesz a marketingfüst, mint az igazi sörláng (remélem sikerült igazán eredeti és modoros sörbloggerképzavart kreálnom), de ezzel együtt is ez a két Gösser darab tűnik a zsákmányból a legigéretesebbnek.

3: Az osztrák kézműves tétel

sordeszka_2018_04_01_006c_478x724.jpg

Szerencsére van élet a nagyüzemen túl Ausztriában is, ahogy a harmadik páros is bizonyítja. Utólagos nyomozásom alapján mind a Brew Age, mind a Loncium egy tipikus újhullámos kisfőzde, az egyik Bécsben, a másik Karintiában. Mindkettő főz jó sokféle sört, a Brew Age főleg újhullámos stílusokat, a Loncium kb. fele-fele arányban hagyományos német stílusokat és újhullámosakat, de az Intersparban összesen háromfajta sörük volt, ebből emeltem le kettőt:

  • A Carinthipa kb. a 13729. IPA, amit a sörforradalom kezdete óta lefőztek a világban, amitől persze még lehet nagyon jó, egyelőre annyit mondhatok róla, hogy szójátékban közepes.
  • A Hoppy Lager így utólag nem tűnik logikus választásnak, mert általában nem jönnek nekem be nagyon az amerikai komlóval megbolondított lagerek, de adjunk neki egy esélyt, hátha az osztrák próbálkozásnak végre sikere lesz...

Szólj hozzá!

Címkék: sör utazás ausztria gösser oberwart stiegl zipfer sörforradalom pale ale brew age loncium tönkebúza sördeszka sörzsákmány

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr9513798952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása