HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

A hozamgarantált tőke és a "reálhozam"

2011.01.24. 08:11 promontor

Lassan lejár az idő és ugyan időnként még vannak "rohamaim" (pl. amikor a netfolio cikkét olvasgatom), nagyjából kezd megszilárdulni bennem a döntés, hogy hagyom magam a nyájjal együtt visszaterelni (az érveim ehhez hasonlóak).

Így viszont nekiveselkedtem, hogy megbecsüljem a várható reálhozamomat. (A számítási módszert lásd a poszt végén!) Ennek kapcsán vetettem egy újabb pillantást a pénztári kimutatásaimra, meg a visszalépéseket szabályozó törvényi paragrafusokra és egy furcsa dolgot vettem észre. Gondolom a "profik" ezt már tudják, nekem újdonság volt és valami azt súgja, hogy sokaknak az lesz.

Reálhozam-számítás, 1. kisérlet

Szóval, kiváncsi voltam, hogy lesz-e reálhozamom és ha igen, mennyi. Ugye a reálhozamról azt írtam nemrég, hogy a

...reálhozam a tag számlaegyenlege minusz a ... tagdíj ... inflációval felszorzott összege.

Logikus, hiszen ez megfelel annak, amit józan paraszti ésszel a reálhozam alatt értünk: befizetünk 100 forintot, az mai értéken az infláció miatt érne mondjuk 123-at, a pénztár csinált a 100 forintból 126-ot, akkor 3 forint a tényleges növekmény.

Ennek megfelelően akkoriban ki is számoltam (pontosabban megbecsültem) és megállapítottam, hogy hála remek magánpénztáramnak, reálhozamról az én esetemben nincs szó. Ez van, vontam meg a vállamat, volt ezzel az egésszel nagyobb bajom is, mint a reálhozam léte vagy nem léte.

Azt persze megállapítottam, hogy mindezt 12 év alatt összehozni elég ramaty eredmény, de a mélyebb értékelést meghagytam másoknak: az egyik fél hívei úgyis gőzerővel magyarázzák, hogy eleve rossz a rendszer, meg eltapsolták a pénzt a pénztárak; a másik fél meg mutogat a válságra és megmagyarázza, hogy ez egy negyven éves megtakarítási konstrukció, ami hosszú távon hoz(na) igazán jó eredményt. Az igazság meg nyilván valahol félúton van, mint általában.

Szóval elkönyveltem, hogy nekem nem lesz reálhozamom (vagy esetleg csak valami minimális, ha az árfolyamok addigra egy kicsit felmennek...), meg azt is, hogy ez nagyjából országosan is igaz lesz, azaz a többség vagy egyáltalán nem lát ebből pénzt, vagy csak nagyon keveset.

Reálhozam-számítás, 2. kisérlet

Aztán egyszer csak szóba került ez valahol, egy fórumon vagy egy beszélgetésben és ennek kapcsán mégegyszer elolvastam a hozamgarantált tőke pontos definícióját:

Hoppá! Itt a kulcsmondat:

a tag egyéni számláján jóváírt ... tagdíjbefizetés összege

Hiszen ez nem a teljes (bruttó) befizetésről beszél, hanem arról, amit az egyéni számlán jóváírtak (azaz a nettó befizetésről)! Ami ugye 4-5-6%-al kevesebb. De hiszen akkor én elsőre rosszul számoltam: én ugyanis mindig a teljes befizetést szorozgattam az inflációval, ami nagyon nem mindegy. Na, számoljuk csak újra!

  Befizetések Indexált befizetések Egyenleg
bruttó nettó bruttó nettó
fabatka 98076 92754 125819 118965 125221
Egyenleg - indexált befizetések (fabatka) -598 6256  
% 100,0 94,6 128,3 121,3 127,7

(Tekintettel arra, hogy a tényleges befizetéseim összege magánügy, a táblázatban észak-ugorisztáni fabatkában megadott értékek szerepelnek...)

És valóban: ha a nettó befizetések inflációval indexált értékét vonom ki a számlaegyenlegemből, akkor már egész pofás összeg jön ki, ld. a vastagított számot. Márpedig a törvény ezt tekinti "reálhozamnak". Csak azt nem értem, miért a nettó befizetésekkel számol a törvény. Hiszen a valódi reálhozam az a bruttó befizetések inflációja felett elért hozamrész lenne csak.

Aztán rájövök, mi lehet a furcsa szabály oka.

Hát az, hogy amikor eredetileg bevezették, a hozamgarantált tőke az az összeg volt, aminél kevesebbet a tag nem kaphatott volna, amikor nyugdíjba vonult. Ha az egyenlege kevesebb volt, akkor azt a pénztárak garanciaalapjából (vagy ha az kifogyott volna, akkor az állami költségvetésből) kiegészítették volna. Azzal, hogy ezt az összeget nettó befizetés alapulvételével alacsonyabbra "állította be" a törvény, azzal az érintett tagok relatíve rosszabbul jártak: nem a tényleges inflációs veszteség erejéig pótolták volna ki a pénzüket, hanem valamivel kevesebbig. Most viszont fordult a kocka: az egyenleg hozamgarantált tőke feletti részét kapja a tag.

Így az eredetileg a tagok hátrányára belőtt szabály a tagok előnyére fordult.

Hogy ez egyénileg mennyire jelentős összeg, az nyilván függ a pénztártól és a tag befizetéseitől is. A globális hatás viszont elég jól megbecsülhető: lényegében a hozamgarantált tőkébe nem számítanak bele a pénztárak által a befizetésekből levont költségek (kb. 5%). Ennek a mértéke (kamatokkal együtt) potenciálisan akár a teljes pénztári vagyon 6-7%-a is lehet, azaz egy nagyjából 200 milliárdos tételről beszélünk. Természetesen elképzelhető, hogy egyes pénztárak hozamai még ezt az alacsonyabb határt se voltak képesek elérni, de ez szerintem nem lehet túl gyakori: az én pénztáram a gyengébbek között volt és - ahogy fentebb kiszámoltam - ők nagyjából a tényleges reálhozam környékén teljesítettek, azaz bőven a törvény szerinti hozamgarantált tőke felett.

Ha ez így van, annak az alábbi következményei lesznek:

  • a visszalépő tagok meglepően csinos összegekre számíthatnak,
  • a pénztárak "demonstrálhatják", hogy jól sáfárkodtak a pénzzel, hisz egész komoly "reálhozamot" produkáltak
  • az állam pedig elesik nem kevés pénztől.

Ez így együtt annyira kellemetlen kormányzati szempontól, hogy csodálkozom is magamban, hogy vajon valóban így gondolták-e ezt Matolcsyék, vagy csak "így jártak".

És persze az se lepne meg nagyon, ha esetleg megpróbálnák szép csendben átírni a hozamgarantált tőke képletét a törvényben, hogy helyrehozzák a "hibát"...

Reálhozam-becslés Promontor módra

A reálhozamot jelenleg csak megbecsülni lehet, pontosan kiszámítani nem, méghozzá az alábbi okok miatt

  1. A számlaegyenleg naponta változik, a zárás napján - ami tudtommal március 1-re esik, bár van olyan cikk, ami későbbre teszi - "mért" egyenleget előre nem lehet pontosan tudni.

  2. A hozamgarantált tőkét (azaz a nettó tagdíjak inflációval felszorzott összegét) a törvény havi bontásban rendeli kiszámolni. A havi inflációs adatokat 12 évre visszamenőleg le kéne vadászni az internetről, a pénztári befizetéseimet végig kéne nyálazni, ráadásul nem is biztos, hogy akkor írták őket jóvá, amikor a munkahelyem átutalta (rémlenek időnkénti levélváltások a pénztáram és a munkáltatóm között azügyben, hogy nem találják az utalásokat), illetve amióta az Apehen keresztül folyt a pénz, azóta biztos volt benne valamennyi késleltetés. Mondjuk mindezt nem lehetetlen végigbogarászni, de azért elég macerás.

Szóval pontosan számolni lehetetlen, de egy gyors becslést azért megér a dolog.

Az éves inflációs adatok '90 óta megvannak nálam (minden adóbevalláskor felírom) és az éves pénztári járulékok rajta vannak az éves egyenlegértesítőkön, ezeket viszonylag egyszerű kibogarászni. Kamatos kamatot számolni Excelben gyerekjáték, a reálhozamra kb. tíz perc alatt összehozom a a megfelelő formulákat:

Egy apróbb módszertani probléma van, nevezetesen, hogy egy adott évben az azévi befizetésre mekkora inflációs hozamot alkalmazzak. Ha nullával számolok, akkor nyilván alábecsülöm, ha viszont a teljes évi inflációt számolom, akkor meg fölébecslem a hozamgarantált tőkét. Így végül úgy döntök, hogy az adott évi inflácót megszorzom egy külön beállítható szorzófaktorral. Én ezt 0,5-re lőttem be, ami egyenletes befizetés eloszlást és késleltetés nélküli jóváírást tételez fel. Ez utóbbi persze valószínűleg nem igaz, de a becslés pont ezáltal konzervatívabb lesz, ugyanis felülbecsült hozamgarantált tőke esetén a reálhozam alulbecsült lesz.

Persze akinek nem tetszik a feles szorzófaktor, az használhat más értéket is. Az Excel táblát ugyanis ezúton közkinccsé teszem, szabadon letölthető és kitölthető. Íme:

RealhozamBecsles.xls

A használata szerintem meglehetősen egyszerű, a fenti képen vastagon szedett számokat kell átírni (kivéve a szorzófaktort, azt csak "haladóknak" javaslom átírni ;-), ekkor a dőlten szedett számok automatikusan kiszámolódnak.

Természetesen a posztban foglaltak szerint a nettó befizetéseket kell beírni, de aki kiváncsi, kiszámolhatja a bruttó befizetésekkel is, az mutatja meg a pénztár valódi teljesítményét.

Azt természetesen nyomatékosan hangsúlyozom, hogy mindez csak becslés. Ráadásul tekintettel arra, hogy a reálhozam két szám különbségeként adódik, a becslés relatív hibája igen magas lehet.

Jó számolgatást!

Frissítés: Júniusban frissítettem a becslést az első öt hónap inflációs adatával és a májusi hozamadatokkal.

Frissítés 2: Augusztusban pedig megjött a levél a manyuptól, a ténylegesen átutalt pénz kicsit több lett a becsültnél...

8 komment

Címkék: politika magyarország infláció nyugdíj magánnyugdíjpénztár reálhozam hozamgarantált tőke hozamgarantált tőke kiszámítása reálhozam kiszámítása

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr182601460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2011.01.24. 10:11:24

Lassan neki kéne állnom dolgozni, ezért csak függőlegesen olvastam el...
Ezek alapján a következő a véleményem.
Ha maradt volna a rendszer, akkor teljesen mindegy, hogyan definiáljuk a "hozamgarantáltat", a lényeg az, hogy a befizetetthez képest mennyit fial a summa...
De mivel gyakorlatilag megszűnik a rendszer, én arra vagyok kíváncsi, hogy majd ha kapok egy papírt, amin az lesz, hogy záróegyenleg ennyi, ebből államiba átment annyi, kifizetett meg amannyi, akkor vajon az "amannyi" nullánál nagyobb lesz-e.
Ha nem vagy nem jelentősen, akkor az finoman szólva nem a rendszer "hűdejóságát" fogja alátámasztani...
Másrészt meggyőződésem, hogy a pénztárak most "kármentés" címén arra törekednek, hogy az a bizonyos kifizetendő summa valahogy mégis náluk maradjon...
Hogy a törvényi képletet fogják-e a "papírküldés" előtt módosítani, abban - ismerve az államigazgatás rendszerszintű gondolkodásának teljes hiányát - nem nagyon hiszek, egy klassz kis ébredés utáni visszamenőleges megadóztatás viszont nem tűnik elképzelhetetlennek...
Mindegy. Ha mégiscsak kapok valami "aprópénzt", ami nálam is marad, akkor azt kellemes meglepetésként fogom elkönyvelni...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.01.24. 23:17:33

@jacint70:
Igazából a poszt egyik üzenete az, hogy ha véletlenül egész pofás összeget kapsz vissza, akkor sem a rendszer jóságát támasztja alá ez a tény, hanem az aluldefiniált limit következménye lesz.

Az esetleges módosítás a politikusokon múlik, akik viszont nagyonis gyorsak tudnak lenni, ha valamit nagyon akarnak.

De majd meglátjuk.

2011.01.24. 23:28:37

Ha igaz az, hogy a reálhozam elhanyagolható mértékű, (alig haladja meg az inflációt) netán minuszos, akkor szvsz a magánnyugdíjpénztárak a saját kommunikációs csapdájukba esnek. Ezek szerint a lóvé összességében nem igazán fialt, viszont a bukta mindig bennevolt vastagon a pakliban, (2008-ban sikerült is veszteséget generálni). Én nem igazán vagyok pénzügyi zseni, ebben a kérdésben inkább az érzéseimre hagyatkozom. Meg a direktívákra.

1. Nyugdíjjal nem rulettezünk.
2. Nem bízunk kecskére káposztát.
3. Megyek a nyájjal, az állami nyugdíj biztosabbnak tűnik, még azzal együtt is, hogy tudom, az átlagéletkor már ma is pariban van a nyugdíjkorhatárral, és ez csak romlik.

Catsmile 2011.01.26. 12:11:52

Az EXCEL táblás számítás megnézem (esetleg külön komment lesz belőle).

Úgy érzem, hogy egy kis vakítás is folyik itt. Ez alatt azt értem, hogy miért a nettó összeg (befizetett összeg-működési tartalékba helyezett összeg) után számolják a hozam garantált tőkét, és hogy ez a tagok hátrányára válik. Úgy gondolom, hogy a pénztárak működésének is vannak költségei (ennek korlátozásáról, vagy mértékének indokoltságáról külön vitákat lehetne folytatni), pontosan úgy, ahogy a TB alapoknak, vagy akár egy bankszámlának. A TB alapok működtetésének költségeit az egyéb adókban (nincs közvetlen kapcsolat a befizetéssel) fizetjük meg, a bankszámlavezetést pedig a bankköltségben. Ezen utóbbiaknál még sem reklamálunk, hogy adót kell fizetnünk, vagy meg szeretnénk kapni a bankköltségnek megfelelő összeget (és annak kamatát is).

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.01.26. 18:27:45

@Catsmile: Nézd, az, hogy milyen mértékű garancia volt beépítve az mnyp-törvénybe, az önmagában egy komplex kérdés. Én egyáltalán nem állítom, hogy feltétlenül a bruttó befizetésre vonatkoztatott garanciát kellett volna meghatározni a nettó helyett. Lehetett volna akár még a nettónál kevesebb is. Sőt, maga az is kérdés, jogos volt-e egyáltalán állami garanciát tenni az mnyp-k mögé (bár szerintem igen).

Arra viszont határozottan emlékszem, hogy ezt annak idején úgy adták elő, hogy a pénztártagokat nem érheti veszteség, mert a befizetések inflációval indexált összegét minimum megkapják.

Ez így csúsztatás volt, nem is kicsi.

A TB-s hasonlat szerintem irreleváns, lévén ott nem egy "pénzügyi termékről" van szó, hanem egy állami intézményről. (Bár én szívem szerint néha reklamálnék az levont adó miatt...;-)

A bankszámla hasonlat meg szerintem azért nem áll meg, mert az egy komplex termék ami többféle szolgáltatást foglal magában (számlavezetés, utalások, számlák kifizetése, stb.), tehát a költség nem csak - sőt, nem elsősorban - a betétek költsége.

Ha viszont pl. mondjuk egy tisztán befektetési számlát nézel csak, annak ugye tényleg az az egyetlen funkciója, hogy számodra hozamot termeljen, akkor ott szerintem az a befektető józan elvárása, hogy a hozam a bruttó befizetésekre vetítve legyen versenyképes.

Mert ugye az nem nagy kunszt, hogy levonnak mondjuk 20% költséget, majd a maradékon számítva büszkén jelentik a 25%-os hozamot. A példa szélsőséges, de szerintem jól illusztrálja az elvet.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2011.01.28. 16:55:27

@promontor: A babakötvény számlának vajon van-e számlavezetési díja?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.01.29. 00:12:19

@jacint70: Ezt bankja válogatja, van ahol van, van, ahol nincs. Ahol nincs, ott nyilván kamatmarzs van, csak azt nem látod. (Sőt, kamatmarzs nyilván ott is van, ahol egyébként költség is van...)
süti beállítások módosítása