HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Mi a bajom az új autópályadíjrendszerrel?

2014.12.28. 07:29 promontor

Mindjárt elmondom, de előljáróban az alapok:

Az új autópályadíjrendszer alapjai

Az új autópályadíjrendszer két pillérből áll:

  1. Mostantól minden szakasz fizetős (kivéve az M0 azon szakaszait, ahol ezt az EU támogatási szerződések kizárják, illetve a Megyeri híd, mert... izé, mert csak.). Ez a bevételnövelő pillér.
  2. Lesz éves megyei bérlet ötezer forintért. Ez a bevételcsökkentő pillér. Illetve a fene tudja. Ha valaki az országos éves bérlet helyett veszi majd ezeket, az bevételcsökkenés lesz, kérdés ezt mennyiben kompenzálják azok, akik eddig nem vettek országos bérletet, de megyeit vesznek majd.

Szeretném megjegyezni, hogy a két pillér egymástól független, azaz ha valaki az egyiket bírálja, abból nem következik, hogy a másikkal sem ért egyet. Nekem személy szerint az elsővel van elsősorban bajom, bár igazából a másodikról sincs túl jó véleményem. Mint ahogy a bevezetés módjáról sincs. Nézzük sorban:

1) Forgalomnövekedés a bevezető szakaszok környékén.

Ez az én elsődleges kifogásom az egésszel szemben.  Azzal, hogy a városi bevezető szakaszokat fizetőssé teszi a kormány, azzal megnöveli az ezekkel a szakaszokkal párhuzamos városi utak, utcák forgalmát.

Erre persze van "válasz", mondván, hogy hiszen itt csak évi ötezer forintról van szó, havi négyszáz, az egy liter benzin saccperkábé, az semmi, annyit mindenki ki tud és biztos ki is fog fizetni. Ha pedig mindenki kifizeti, akkor nincs miről beszélni, nem lesz itt semmiféle forgalomnövekedés azokon a párhuzamos utakon. Ugyebár. Van még kérdés?

Ezzel az érvvel az a baj, hogy sosincs olyan, hogy egy újonnan bevezetett költséget mindenki kifizet. Olyan van, hogy 50% kifizeti. Meg olyan, hogy 80% kifizeti, Vagy 90. Esetleg 93,42%. De nem száz százalék.

Az évi ötezer forint tényleg nem nagyon sok az autó egyéb költségeihez képest, tehát szerintem az autósok nagy többsége ki fogja fizetni. De az a pár százalék, amelyik nem fizeti ki, az is fog valahol közlekedni. A párhuzamos, kis kapacitású városi utakon.  És azokon az a pár százalék is jelentős forgalomnövekedés lesz. Már csak azért is, mert a budapesti bevezetőkön közlekedő autóslétszámnak a pár százaléka is igencsak jelentős szám.

Nézzünk egy példát: az M1-M7 bevezető becsült napi forgalma 130 ezer gépjármű (forrás itt, ld. a videót 1.36-nál). Ennek az 5%-a is napi 7000 autó. A 10%-a meg 14000. Kb. ez az a nagyságrend, amivel az M1/M7 bevezezetővel  párhuzamos útvonalak terhelése növekedni fog. És ugye ami a nagykapacitású autópályabevezetőn pár százalék, az ezeken a kisebb utakon már jelentős tétel, még akkor is, ha többfelé oszlik. Bár mondjuk pl. Budaörsről olyan sokfelé nem tud oszlani, van ugye elsősorban az 1-es út, egyeseknek jó lesz a végén egy leágazás a Törökbálinti út, másoknak az Egérút felé.

Másfelé nem vagyok annyira ismerős, de ránézésre is aggódnék az M3 mellett az Új Fóti út, az M5 mellett a Nagykőrősi út forgalomnövekedési esélyei miatt, illetve Érden a 6-os és a 7-es út felé irányuló forgalom hatásai miatt.

És mindezt miért? A budapestiek és az aggomerációban lakók által befizetett éves megyei matrica ugyan pluszbevétel, de ha igen-igen optimistán 800 ezer bérlettel számolunk, az akkor is csak 4 milliárd forint. A környezeti tehernövekedés szerintem bőven nagyobb kárt okoz ennél.

Mi a helyzet vidéken?

Én budapesti vagyok, az itteni helyzetet ismerem, az itteni problémák aggasztanak elsősorban, de az a gyanúm, a probléma máshol is jelentkezhet, ugyanis ingyenes elkerülő szakaszok máshol is vannak az országban. Ugyan a főváros forgalomnagyság szempontjából kiemelkedik és az elkerülő szakasz sem ugyanaz teljesen, mint a bevezető (vidéken máshol nincs klasszikus bevezető autópályaszakasz), de azért nem lepne meg, ha lennének még helyek az országban, ahol hasonló hatásoktól kell tartani.

2) Megyei matrica mint az arányos közteherviselés módja? Lenne jobb...

Az új rendszer második pillére sokaknak bejön. Mindenki kiszámolja, hogy a rövidebb távú rendszeres útjaival mennyivel jobban jár az egy (kettő, esetleg három) megyei matricával, mint az eddigi évessel. Éljen, tapsvihar, a kormány megtalálta az igazságos közteherviselés új csodamódszerét.

Nos, az kétségtelen, hogy az újfajta matrica valóban javítja a jelenlegi rendszer néhány igazságtalanságát; konkrétan a rövidebb távon, de napi rendszerességgel közlekedők számára nyújt a korábbinál kedvezőbb lehetőségeket. Ha csak erről a pillérről szólna a javaslat, különösebben nem tiltakoznék ellene.

Azt azért megjegyezném, hogy a megyei matrica ugyan valóban sokak terhét csökkentheti, de a valódi igazságosságtól (és nem mellesleg a józan paraszti észtől is) még mindig igencsak távol áll. Mert azt nehezen lehet igazságosnak tartani, hogy ha mondjuk valaki Komáromból jár Győrbe dolgozni, akkor két megyematricát kell vennie, míg Mosonmagyaróvárról elég egy, holott megtett a távolság kb. azonos.

Hasonló példát lehet sokat találni, a lényeg az, hogy ha igazságosak akarunk lenni akkor távolság alapú rendszert kellene csinálni. Azaz megyei bérlet helyett tessék megadni a kezdő és a végpontot, a tarifa (beleértve ebbe a heti, havi és éves bérletet egyaránt) legyen a távolsággal arányos.

(Mielőtt valaki letorkollna, hogy hülye ez, ahhoz fizetőkapuk kellenének, elmondom, hogy nem. Nem kellenek. Fizetőkapuk csak akkor kellenek, ha minden egyes útért fizetni kell. Amiről én beszélek, az továbbra is bérletes rendszer lenne, csak a bérletet tetszőlegesen megadott szakaszokra lehetne kérni, az ár meg a szakaszok hosszával lenne arányos. Az ellenőrzésre meg ott vannak a kamerák, eddig is azokat használták. Ehhez kellene némi számítástechnikai fejlesztés, de fizetőkapuk nem.)

3) Most akkor hogy lesz ebből több költségvetési bevétel?

Azzal számol az állam, hogy az új rendszerrel 39 milliárd forint pluszbevételre tesz majd szert. Hogy ez hogyan jön össze, az nem csak számomra nem világos: itt van a Kiszámoló illetékes posztja, tessék elolvasni!

Ami azért aggasztó, mert ha ezt az összeget komolyan gondolják, akkor lesz még itt olyan emelés, amiről jelen pillanatban nem tudunk.

4) A bevezetés módja

Nézzünk néhány gyöngyszemet:

  • Mikor kell bejelenteni egy 2015 január elsejétől érvényes változást? December 10-én, hát persze.
  • Előzetes társadalmi vita? Minek? (Az, hogy "ez egy évek óta zajló vita" lenne, arról sajnos nemcsak én nem tudok, hanem az érintett társadalmi szervezetek sem, azaz ez a vita legfeljebb a Nemzetgazdasági Minisztérium Pinokkió tárgyalójában folyhatott évek óta, zárt ajtók mögött, ha egyáltalán.)
  • Hatásvizsgálatok, forgalombecslés az érintett környékekre, minek? (Az, hogy "vannak hatástanulmányok", azt sajnos nem tudom addig komolyan venni, amíg ezek nem nyilvánosak. Erre persze elhangzott egy igéret, mikor is, ja igen, december 15-én. Gondolom szabadságon van a minisztérium informatikusa, azért nem sikerült azóta nyílvánosságra hozni azokat a "létező" anyagokat...)
  • Terjesszük el ügyesen, hogy az EU követeli meg, hogy minden autópályaszakasz fizetős legyen. Ez persze nem igaz, de sokan beveszik majd...
  • Használjuk ki a dolgot egy kis Budapest-Vidék uszításra ("az ország nagy része ezzel a javaslattal jól jár, és van egy eddig kedvezményezett kör, amelyik most havonta két gombóc fagylalt árával hozzájárul az ország minden állampolgára által viselendő költséghez" - forrás itt). Erre mindig van vevő...
  • Legyünk nagyvonalúak, a tiltakozások hatására húzzuk ki a listáról a Megyeri hidat, mert az "városi híd". Ami rendben is lenne, dehát könyörgöm, az autópályabevezetők meg "városi utak", azokat akkor miért nem húzzuk ki.
  • Hallom, hogy "a kormány célja, hogy a közösségi közlekedés használatára ösztönözze a Budapestre járókat", Örvendetes, de vajon mennyiben járul ehhez hozzá ez az intézkedés? Aki eddig ingyenes szakaszokat használt csak, azt évi 5000 forint kevéssé fogja a közösségi közlekedés használatára csábítani (vagy ha igen, akkor ugye mégiscsak reális az, hogy lesznek, akik két gombóc fagy ára miatt változtatnak és akkor talán a párhuzamos városi utakra is jut ilyenekből, ugye Csepreghy úr?); aki viszont eddig is fizetős szakaszokat használt, annak évi 38 ezer forinttal kedvezőbbé tettük az autós közlekedését, ami viszont akár el is csábíthat utasokat a Hévtől vagy a Mávtól. Ha csak az összegeket nézzük, akkor éppenhogy a közösségi közlekedés elleni hatás az erősebb.

Meddig tart az M1/M7 bevezető?

Mellesleg, tudja valaki, meddig tartanak a bevezetők fizetős szakaszai? Mert azért az nagyon nem mindegy. Az M5 és az M3 lényegében bevisz a Hungária körútig, az M1/M7 pedig Őrmezőig. Ugyanakkor nem minden autópályának tűnő objektum autópálya: tudja valaki, hogy hivatalosan meddig számítanak ezek a bevezetők autópályának?

Bevallom, én nem tudom. Akkor derítsük ki. Első kör, Google Maps:

OK, de biztos ez? A Google sokat tud, de hivatalos információforrásnak nem tartanám. Na jó, de akkor mi a hivatalos? Mondjuk az autópálya táblák? OK, de hol vannak ezek a táblák? Nézzük mit mond a Google Street View:

Azaz az M3 kivételével eltér a két forrás. OK, gondolkodom tovább és rájövök, hogy tulajdonképp nem is az autópálya tábla számít, hanem a fizetési kötelezettséget jelző tábla, ld. Kresz, 11. § (4). Ilyen persze jelenleg nincs kint, hiszen ezek a szakaszok nem fizetősek. Lehetséges, hogy a jelenlegi autópálya táblák alá teszik majd ki őket, de nem lehetünk benne biztosak.

Ugyanis találtam egy harmadik forrást, ami "hivatalosabb" az eddigieknél. A nemzetiutdij.hu felsorolja a jelenleg (még) díjmentes szakaszokat és rámutat egy térképre, amely szerint:

Hogy akkor az ellentmondó források közül melyiknek higgyek?

Egyelőre egyiknek se. Meg kell várni, hova teszik majd ki a fizetési kötelezettséget jelző táblát.

4 napjuk még van rá.

Frissítés, (2014. december 31. de 10 órakor):

Frissült a hivatalos autópálya oldal, megjelentek a megyei matricákhoz tartozó útszakaszok térképei. Gyors átfutás után néhány megjegyzés:

  • A GyMS megyei térképről hiányzik az M85-ös Enesét elkerülő szakasza, ez nyilván hiba.
  • Gondolom a győrszentivániak imádják, hogy mostantól az M19 fizetős lett, kerülhetnek az 1-es felé.
  • A budapesti bevezető szakaszok fizetősek az
    • M1/M7 az egérúttól kifele, ahogy azt már láttam is a minap...
    • M3 a Szentmihályi úttól kifele
    • Az M5 a térkép szerint 14-es kilométernél lévő csomóponttól kifele, de ez így értelmezhetetlen, most az autópálya tábla a 13-as kilométernél, azaz a Szentlőrinci uti csomópontnál van, szerintem onnan lesz fizetős kifelé, de aki arra jár, pontosítson...
  • Vicces a Veszprém megyeiek helyzete, mert ugyan vehetnek megyei bérletet, de ennek csak akkor van értelme, ha rögtön valamelyik szomszédos megye bérletét is megveszik, ugyanis ha Balatonvilágosnál rámennek az M7-re, Veszprém megyén belül már nem tudnak lejönni róla.

Megjelent egy közlemény a kormány honlapján, ennek - szerintem - legfontosabb mondata az alábbi:

Türelmi idő is segíti a közlekedőket, hogy megszokják, egy adott megyében mely szakaszokon érvényes a megyei matrica. Átmeneti rendelkezésként azok az autósok, akik a díjköteles szakaszokat jövő januárban matrica nélkül használják, mentesülhetnek a 14 875 forintos pótdíj megfizetése alól, ha legkésőbb február végéig a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodájában a szolgáltatási díj megfizetése mellett (1470 Ft) az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát váltanak.

Lefordítom: vegyél autópályamatricát már január 1-től, mert a "mentesülés" csak egy szívatás: szenélyesen be kell menned hozzá valamelyik ügyfélszolgálati irodába és a biztonság kedvéért 1470 forintra még így is lehúznak.

266 komment · 2 trackback

Címkék: budapest politika közlekedés dörgedelem autópálya útdíj index címlap megyeri hid latolgatok autópályadíj Magyarország M0 megyematrica

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr907007407

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Közlekedős vegyesposzt 2015.01.12. 07:59:10

Apróságok, innen-onnan. Főleg útdíjügyben: Pénteken dolgom volt Budaörsön úgyhogy nagy fogcsikorgatások közepette megvettem a Pest megyei matricát. Nagyon remélem az illetékesek csuklottak: emlegettem őket szép szavakkal. Hogy miért vettem matricá...

Trackback: Az ötezer forintos ötlet 2015.01.04. 09:03:34

Az megvan, hogy ha Dunavecse átkérné magát  Fejér megyébe, akkor az M8 híd éves matricája már csak 5000 forintba kerülne? Az ötlet máshol is alkalmazható, a fél ország hálás lenne pl. Balatonakarattyának, és ők még választhatnának is Somogy és Fejér k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aptohu 2014.12.28. 14:29:07

A hivatalos nyilatkozatokban sok kérdésedre megvan a válasz:
- fizetési kötelezettség tábla elvileg nem lesz, ha autópálya vagy autóút táblát látsz magad előtt, az egyet jelent a fizetős szakasszal (kivéve M0 bizonyos részei és M31, a többi mind: pl. M4, M8, M2, Győr elkerülő, Hatvan elkerülő stb. Ebben az is benne van, hogy a bevezetőkön hol kezdődik a fizetős szakasz. Pl. a repteret csak fizetős úton lehet majd megközelíteni, mert van kb. 100 méter az M4-esen Budapesttől kifelé.
A megtett úttal arányos bérletes ötletet nem egészen értem. Minden út előtt érvényesítenem kellene arra a szakaszra a bérletemet? Mondjuk ha minden nap másfelé megyek... És ha jövőre átadnak 50 km autópályát, akkor 1 km kevesebbe kerülne, minél többet építenek, annál olcsóbb lenne használni azt a szakaszt, amit eddig is használtam? Ugye ezt te sem gondolod komolyan?

Semper Fidelis 2014.12.28. 14:48:57

Ez az egész új rendszer egy baromság - mondom úgy, hogy nekem éves matricám van és lesz is, tehát nem érint. Ettől még rossz, úgy ahogy van.

Manarola (törölt) 2014.12.28. 14:52:03

M1-M7 Sasaditól szinte rögtön autópálya tábla. Úgyhogy onnan.

Arcade Macho 2014.12.28. 15:18:45

a T. poszt tolo nem vette figyelembe azt hogy a kamionoknak VALOS km alapu dijszamitas van...
azaz a tranzit kamion igy a Godollo-BiaTorBagy szakaszon +70 km lesz, ami 100 Ft / km -el szamolva kamiononkent 7e bevetel lesz!!!
jo meg le kell vonni az ingyenes szakaszokat az M0-n, elnezest de ezt nem volt kedvem kiszamolni :)

judy7 2014.12.28. 15:19:23

A Budapest-vidék összeugrasztás már működik. Ismerős fiatalember, aki eddig normál ügyintézéshez vett átlag havi 1 db tíznaposat, ezentúl nyilván megússza évi 5000-ből.
Neki pl. megvan a véleménye a "szarrágó" pestiekről, akik szaros 5000 Ft miatt balhéznak.

baltazar72 2014.12.28. 15:22:01

Az előzetes rizsa szerint a Budapest határát jelző táblától lesz fizetős. Ez az M7-nél valahol az Osztyapenkó után kb. 1 km-el van!
A fizetési határokat jelző táblákat nem lehet mellőzni. ahogy most is van kint a teherautókra, buszokra. Az facányos volna, ha az M3 már a volt Vidámpark-tól fizetős lenne.
Úgy van ez elqrva, ahogy csak lehet valamit dilettáns és segghülye módra intézni.

SMFB 2014.12.28. 15:22:04

Már ahhoz is matrica kell, hogy matricát vehess a budaörsi kútnál lévő matrica irodában?

És vajon a repülőtérre vezető, kb. 300 méternyi szakaszért is fizetni kell? Honnan lehet ezt tudni?

Persze ha nincs info, akkor könnyen suhanhatnak a kaszák...

Arcade Macho 2014.12.28. 15:27:19

"Azt azért megjegyezném, hogy a megyei matrica ugyan valóban sokak terhét csökkentheti, de a valódi igazságosságtól (és nem mellesleg a józan paraszti észtől is) még mindig igencsak távol áll. Mert azt nehezen lehet igazságosnak tartani, hogy ha mondjuk valaki Komáromból jár Győrbe dolgozni, akkor két megyematricát kell vennie, míg Mosonmagyaróvárról elég egy, holott megtett a távolság kb. azonos."

a mostan regnalo kormany altal bevezetett megyei matrica igenis igazsagosabb, mert ebben az esetben is a 41e helyett 10e lesz, mig a budapestiek nagy tobbsegenek meg legalabb 5e
igy igenis igazsagosabb lesz a rendszer mint korabbaban volt

a legigazsagosabb a km alapu fizetes lenne, mindezt mindenhol, meg Budapesten a kulvarosban es belvarosban is, es akkor nem is kell bevezetni a dugodijat sem, hiszen a belvarosban a dugos idoszakban akkor a km -kenti pl. 50 Ft mar megfelelne a dugodij osszegenek

ostvan2 2014.12.28. 15:28:43

Nekem az a bajom azzal, hogy lesznek az M0-áson hektikusan váltakozó fizetős és nem fizetős szakaszok, hogy nem világos, hogy melyik az az utolsó letérő a nemfizetősön, ahol még letérhetek. Merthát at autópályán a valós szakaszhatárok a lehajtóknál vannak. És mi van, ha a nemfizetősről csak úgy lehet lejönni, hogy egy kicsit a fizetős mellett vezet el az út (Elvileg M0 keleti nem fizetős az M3-ig tart. Na, arról próbálj lemenni. Vagy ugyanennek a másik vége. Elvileg a 4-es útig nem kell fizetni. Ám, ténylegesen 18 km-rel korábban, a Jászberényi út kereszteződésnél lehet meggondolni magad).

Arcade Macho 2014.12.28. 15:34:09

@baltazar72: eddig a kamionoknak a klasszik autopalyak plusz az M2 volt fizetos!
ez a mostani modositas pontosan nekik pakol ala, azzal hogy minel tobb helyen kelljen fizetni a kamionoknak
ki kell rakni meg par tablat es kesz :)

Arcade Macho 2014.12.28. 15:36:25

@ostvan2: " És mi van, ha a nemfizetősről csak úgy lehet lejönni, hogy egy kicsit a fizetős mellett vezet el az út (Elvileg M0 keleti nem fizetős az M3-ig tart. Na, arról próbálj lemenni"

az a parhuzamos szakasz az Ujpesttol jovoknek van csak, azaz eppen hogy egy fizetos szakaszrol jonnek

lutria 2014.12.28. 15:39:42

Azért kíváncsi lennék hogy milyen közösségi közlekedéssel lehet eljutni pl.Érdről/Budafokról Gyálra/Vecsésre a környékre ahol sok raktárbázis,munkahelyek vannak,jár azon az útvonalon Volánbusz-vonat?

NotaBene 2014.12.28. 15:44:14

Kevesen tudnak felül emelkedni a saját érdekükön. Az eddig „ingyen” Budapesre munkába járó Érdieknek nyilván más a véleményük, mint a következő telepűlésről, Tárnokról évi 42.980 Ft autópálya díjat fizetőknek.

A korábbi rendszer elsősorban az ingyenes szakaszokon „kívülről” gépkocsival munkába járókat sújtotta. A Budapest , Debrecen Szeged … környéki emberek eddig is méltánytalanul soknak tartották a napi 10-30 km autópálya használatáért a 42.980 Ft díjat. Aki „megengedhette” ezt a díjat, az megvette a matricát, aki nem, az évek óta mondja ugyanazokat az érveket, amelyeket most hallunk, csak ezek az érvek eddig nem jelentek meg az írott sajtóban.
Mi a hatása az új rendszernek? A véleményekben tömegesen csak az eddig ingyenes szakaszokon belül élőkre gyakorolt hatás jelenik meg.
Az eddigi ingyenes budapesti szakaszokon kívül élők számára előnyös az új szabályozás. Aki eddig 42.980 Ft-ot nem akartak/tudtak éves matricára költeni, azok között is sokan vannak, akik 5.000- 15.000 Ft-ért már megeveszik a matricát. (Ezeknek az emberek végre használhatják az autópályát, ezzel csökken a bevezető utak terheltsége.)

Az új autópályadíj igazságosnak /igazságtalanak minősítése kapcsán jelent már meg valahol korrekt elemzés?

Arcade Macho 2014.12.28. 16:00:22

@NotaBene: ugye akkor az erdiek kiepitettek faintos harckocsiakadalyokat a Tarnok fele vezeto utakon, vagy megis hogyan erik el hogy a tarnokiak mindenkeppen hasznaljak az autopalyat?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.12.28. 16:02:27

@aptohu: "fizetési kötelezettség tábla elvileg nem lesz, ha autópálya vagy autóút táblát látsz magad előtt, az egyet jelent a fizetős szakasszal"

Ez szerintem ellentmond a Kresznek, ami előírja, hogy a fizetős szakaszok jelezve legyenek.

De egyébként is reggel Budaörs felé kifele menet észrevettem, hogy az autópálya kezdete tábla alatt már ott van a fizetős tábla, csak még be van bugyolálva. Ezzel az is kiderült, hogy az Egérúttól kifelé lesz fizetős az M1-M7...

"A megtett úttal arányos bérletes ötletet nem egészen értem. "

Veszel egy éves szakaszbérletet az autopalya.hu-n, begépeled, hogy a kívánt szakasz Komáromtól Győrig tart, erre a kilométer alapján kiszámolja, hogy az éves bérleted 5324 forint. kifizeted, használod. Mosonmagyaróvártól mondjuk kicsit rövidebb akkor onnan csak 4855 forint.

Az érvényesítést nem értem, most se kell semmi ilyesmi. Az t se értem, inek kéne változni, ha új autópályaszakaszt adnak át.

konfuciuska 2014.12.28. 16:05:21

Az megvan, hogy talán a világ egyetlen népmesei gyorsforgalmi útja lesz az M2 januártól?
Mert hát fizetős is lesz, meg nem is. Kell is hozzá matrica, meg nem is.

Hiszen csak próbálj meg az M2-re felhajtani a budapesti végénél. Vagy próbáljon meg az istenadta nép teljes hosszában végigmenni rajta, Pestig. Ugye?

Az megvan, hogy az M0 északkeleti szakasza (Megyeri híd - M3 közti rész) valójában az M2 budapesti bevezető szakasza is egyben, amúgy alternatív útvonal sincsen, és mint bevezető szakasz, definíció szerint díjmentesnek kéne lennie továbbra is? Vagy a bevezető szakaszok már megint fizetősek lesznek 4 nap múlva??

aptohu 2014.12.28. 16:07:14

@ostvan2: nyugodtan el tudsz menni az M4-ig, ott lehajtasz, de nem mész rá az M4-re, hanem a elérsz az Ecsert Vecséssel összekötő útra.

aptohu 2014.12.28. 16:09:58

@Arcade Macho: a leggazdaságosabb rendszer a matrica, a legdrágább a km alapú. Nézd meg a környező országokat (horvát, olasz) mi pénzbe kerül, hogy mész 100 km-t oda, 100-at vissza, kb. egy magyar 10 napos matrica az egész országra. Ne akard a km alapút...

aptohu 2014.12.28. 16:12:46

@Arcade Macho: eddig a kamionoknak még a főutak is fizetősek voltak...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.12.28. 16:19:21

@aptohu: tökmindegy, milyen alapon fizetsz, az számít, mi a bevételi elvárás. A matrica alapú rendszerekben általában a fenntartásra szednek pénzt, ha az megvan, elégedettek. A fizetőkapus rendszerekben gyakran konceszió áll a rendszer mögött, ahol az építés költségét is fizetik az autósok. De ez lehetne így matricával is,

aptohu 2014.12.28. 16:28:16

@promontor: a kreszbe beemelni egy mondatot kb. 2 másodperc és meg is van oldva.
Nem láttam még a táblát, de ezek szerint szerintem meg a 7-es elágazástól lesz fizetős, nem az Egér úttól.
Tehát az összes gyorsforgalmi út szakaszokra lenne bontva az ötleted alapján, és ha én hétfőn megyek Budapest-Kaposvár, arra veszek egy szakaszbérletet, kedden egy Budapest-Nagykanizsa, arra egy szakaszbérletet, ja nem, mert Kaposvárig már van bérletem, csak Kaposvár-Nagykanizsa, 3 hónappal később Budapest-Letenye. Ja nem, mert Kanizsáig jó vagyok, csak Kanizsa-Letenye kell nekem. Ha elfelejtem, akkor kifizetem még egyszer? És ez csak egy irány, ezen kívül van még ezer. Szerinted működne? Maximum azoknál, akik egész évben A-ból B-be mennek ugyanazon az útvonalon. A többség nem.
Új autópálya szakasz. Jelenleg egy éves matrica 42.000 Ft, ehhez tartozik 1000 km fizetős szakasz (az ezerrel mondtam egy számot, de valami ilyesmi). 1 km 42 Ft. Összecsapnak még 100 km autópályát, 1100 km az országos hálózat. Akkor már csak 38 Ft egy km. Viszont akkor Komáromtól Győrig kevesebbe kerül a matrica, mint az átadás előtt.
Szerintem egyik ötlet se működne.

aptohu 2014.12.28. 16:30:43

@áDám: Váci út, Külső Szilágyi út. Pont ettől félnek az ott lakók.

aptohu 2014.12.28. 16:37:58

@promontor: a fizetőkapukra emlékszünk, köszönjük, nem kérjük. A matricás rendszer szerencsésebb országokban valóban a fenntartásra lett kitalálva. Kivéve a kivételek... Itthon 40 milliárd hiányzik az elvárttól. Megoldás: szüntessük meg az ingyenességet... Ja, és emeljük 5%-kal az eútdíjat.

Bambano 2014.12.28. 16:39:20

@Arcade Macho: azt szeretik elfelejteni az emberek, hogy kilométer alapú fizetés VAN. mióta az eszemet tudom, azóta VAN.

mi a francnak mégegy?

sőt, a jelenlegi kilométer alapú fizetés még igazságos is, mert a benzinpazarló autóknál magasabb a díj, a takarékosabbaknál alacsonyabb, ez valahol környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vesz.

aki ennyiből nem jött rá, az az üzemanyagok árába épített útalapról beszélek. nem kell hozzá külön mérőrendszer, kipusztítottad a tankból, kúton befizeted, egyszerű megoldás.

a poszthoz: Debrecenben például nagy dolog volt, hogy a 4-es úton HSzoboszló-Ebes felől érkezőket fel lehetett zavarni a nem fizető autópályaként működő m35-ös végére, amiről a város északnyugati sarkánál át tudtak menni a 354-es útra, azon végigmenve kikerülték Debrecent és Bocskaikertet is. Akik itt élnek, azok ennek örültek.

Úgyhogy engem talán pozitívan érint a megyei matrica, meg negatívan a városba beterelt autóforgalom.

Aki ezt kitalálta, annak a harmadik szomszédja is idióta.

Bambano 2014.12.28. 16:43:50

@NotaBene: az ugye megvan, hogy ezt a marhaságot a bevétel növelése érdekében vezetik be, az viszont elég jól látható, hogy a bevétel csökkenni fog.

majd térjünk rá vissza március táján, hogy fog sipákolni a kormány.

Altaïr 2014.12.28. 16:46:04

Székesfehérváron a körgyűrű része az M7-es: eleve úgy építették / építik a körgyűrűt, hogy a déli része az az M7-es. Erre jön az, hogy a központba csak kétsávos utakon lehet bemenni, amiken már most is mindig dugók vannak. Szóval sok sikert ezután is!

konfuciuska 2014.12.28. 16:47:59

én csak azt nem tudom, hogy svácjban hogy kerülhet 40 frankba az éves matrica? ők mit tudnak, amit mi nem? :D

Az is igaz, hogy mentem már keresztül Svájcon úgy, hogy Lausanne után életveszélyben éreztem magam, de Genf utántól különösen, mert éjnek évadján csesztek letakarítani a pályát a frissen esett hótól. Se előszórva nem volt, se letolva... Friss havon mentünk, 5-10 centis havon. A francia oldalon bezzeg azonnal sónedves felület...

De megtörtént ez visszafelé is: 140-nel latyakon jöttünk át egész Ausztrián, hegyen-völgyön keresztül, mindenféle veszélyérzet nélkül, majd az M1-re beérve csúszkálás össze-vissza, a megyeri hídon pdig annyi volt a téli felkészülés, hogy "Csúszós útszakasz" kiírást láttam kétszer az elektromos táblákon. Keresztbe is álltam a kanyarban, pedig alig mentem 40-nel....

Altaïr 2014.12.28. 17:03:44

Egyébként már rég fizet minden autós igazságos és használatarányos útdíjat. Úgy hívják, hogy benzinár, aminek jó részét az útadó teszi ki. Úgyhogy akkor aki autópályamatricát vesz, annak legyen olcsóbb a benzin. Vagy felejtsük el az egész fizetős autópályarendszert.

Arról nem beszélve, hogy ha autóutakat is fizetőssé tesznek, mint pl. a 8-as Szfvár-Veszprém között, akkor ingyen nem lehet majd eljutni egyik helyről a másikba, mert a 8-as mellett nincs alternatív útvonal.

aptohu 2014.12.28. 17:12:40

@Altaïr: szerintem az sima főút.

BiG74 Bodri 2014.12.28. 17:16:36

Pentele híd, fizetős. Az egyik oldal Fejér a másik Bács-Kiskun, 2*5000 Ft. Eddig a híd legnagyobb érdeme volt, hogy a dunaújvárosi és a túloldali kistelepüléseket egy pillanat alatt egy földrajzilag egységes körzetté alakította, ezt sikeresen meg kell adóztatni.Legyen, csak ez a szemét kurmány ne mondja már, hogy ez aztán a teljes igazságosság jegyében zajlik, meghát ne azemberek fizessék mán meg.

Altaïr 2014.12.28. 17:19:40

@aptohu: A múlt héten még autóút volt.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2014.12.28. 17:20:50

@Arcade Macho: a legigazságosabb meg az lenne, ha nem kellene fizetni az autópályáért, hanem a kib* drága benzin kib* magas jövedéki meg egyéb adójába beleférne az útépítés, meg az útfelújítás.

aptohu 2014.12.28. 17:21:33

@Altaïr: hol van kirakva a tábla?

aptohu 2014.12.28. 17:25:39

@idelle: akkor kishazánkat úgy hívnák, hogy a világ leggazdagabb országa. Jelenleg (sőt, a múltban és a jövőben is, mindegy melyik párt a vezér) ezer és millió helye van minden pénznek, ami befolyik a költségvetésbe.

Altaïr 2014.12.28. 17:26:13

@Altaïr: Nincs teljesen igazam, mert csak Várpalotától autóút (Veszprém felé).

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2014.12.28. 17:27:00

@áDám: "én csak azt nem tudom, hogy svácjban hogy kerülhet 40 frankba az éves matrica? "

ahogy Berlin belvárosában 1 euróba a parkolás.

eszméletlen magas az adóterhelésünk, mi meg ülünk a meleg szobában és Gyurcsányozunk/Orbánozunk...

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2014.12.28. 17:28:13

@aptohu: néhány százat meg kellene szüntetni az ezer, meg ezer helyből. szerintem.

ember100 2014.12.28. 17:32:05

Helló !
Hát igen ! A legjobb az lenne ha az ÖSSZES híd fizetős lenne és minden autóban GPS lenne és kilóméter alapú fizetés lenne , persze 1.000 ft / km akor lenne a legtöbb bevétele a szeretett kormányunknk :)
Miért is NE Lánchíd / hídpénz hol itt az újdonság ?M1- M7 még a rendszerváltás előtt megépítve a mi pénzünkből ,
EZ van :)

aptohu 2014.12.28. 17:35:34

@Altaïr: szerintem az is csak főút.

baltazar72 2014.12.28. 17:36:06

A bevezetők fizetőssé tételét teljesen el lehet választani a megyei rendszerektől. Akkor nem lenne kicseszve senkivel, egy újabb lehetőség jelenne meg. Talán kevesebb éves fogyna kicsivel, de sok megyeivel visszajönne a zsé.
Tipikusan előkészítetlen, hebrencs kapkodós intézkedés. Arra megint jó, hogy a népet egymás ellen ugrassza.

NotaBene 2014.12.28. 17:37:52

@Bambano: írja: elég jól látható, hogy a bevétel csökkenni fog.

Az új rendszer hatásáról:
2011-ben 232 521 db éves matricát vásároltak. (Ha valaki későbbi adatot tud, írja meg.)
Az új rendszerben ezt a bevételt kb 2 000 000 db (pontosan 1 999 751) megyei matrica értékesítése pótolja. Én nem tudom megjósolni azt, hogyan alakul a matrica vásárlás.
Elképzelhető pl., hogy
100.000 éves matricát továbbra is megvásárolnak,
több mint 500.000 ember pedig átlagosan 2 megyei matricát vásárol?
„Szakértői becslés” található valahol, vagy csak érzés alapján modja valaki, hogy csökken/nő a bevétel?

Csak beugrottam 2014.12.28. 17:38:50

""az ország nagy része ezzel a javaslattal jól jár, és van egy eddig kedvezményezett kör, amelyik most havonta két gombóc fagylalt árával hozzájárul az ország minden állampolgára által viselendő költséghez" "
és persze ne feledkezzünk meg a szarrágó kedvezményezett képviselőkről sem akik meg akarták szavazni hogy nekik ne keljen arról a 2 gombóc fagyiról sem lemondaniuk.

baltazar72 2014.12.28. 17:39:34

Lehetne minden pályán megtett kilométert fizettetni. CSAK A MÉRTÉK a lényeg. Az lenne teljesen igazságos. Nem 100 Ft/km-el persze. Akkor az és annyit fizetne amit használja.

aptohu 2014.12.28. 17:39:54

@baltazar72: nem a visszajönne a zsé a cél, hanem a sokkal nagyobb bevétel. Aztán hogy ez megvalósul-e majd meglátjuk.

Unbiased 2014.12.28. 17:40:10

Ugye jól tudom, hogy Budapest nem tartozik Pest megyéhez? Akkor tehát ha az Osztyapenkótól kimegyek a budaörsi Tescoba, akkor két ötezres matricát kell vennem?

Arcade Macho 2014.12.28. 17:42:49

@Bambano: "
sőt, a jelenlegi kilométer alapú fizetés még igazságos is, mert a benzinpazarló autóknál magasabb a díj, a takarékosabbaknál alacsonyabb, ez valahol környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vesz."

szerintem meg egyaltalan nem igazsagos, ugyanis aki megveszi az autopalyamatricat annak pluszba van valamilyen osszeg(pl. balcsira lemenni ~ 20 Ft / km), mig pl. a nagykoruton beluli uthasznalatra ez 0 Ft / km
pedig egy budapesti foutat epiteni / fenntartani kb 2szeranyiba kerul mint az autopalyat

aptohu 2014.12.28. 17:47:50

@baltazar72: ki lehet próbálni, csak Horvátországba kell átmenned. Kb. 30 Ft/km. Ahol kapus rendszer van, máshol sem olcsóbb. Az járna jól, aki soha nem autópályázik. A többiek mind rosszabbul járnának. Ne akarj kitolni velük.

Altaïr 2014.12.28. 17:47:57

@aptohu: Hát most nem megyek ki megnézni :) a wikipédia szerint Palotától a 72-esig autóút, de végülis lényegtelen.

aptohu 2014.12.28. 17:48:35

@Unbiased: Budapest táblán belül nem kell semmilyen matrica.

Arcade Macho 2014.12.28. 17:59:04

@aptohu: "a leggazdaságosabb rendszer a matrica, a legdrágább a km alapú."

attol fugg hogy honnan nezed!!!
ugyanis az allam zsempontjabol ez pont forditva van!!!

mielott meg elkezdene barki azt elocitalni hogy a kapuk kiepitese milyen draga, az elott meg felhivnam mindenki szives figyelmet arra, hogy pl. a nemeteknel a kamionoknak GPS alapu az utdij kiszamlazasa, es egy fedelzeti egyseg az 70e volt...

aptohu 2014.12.28. 18:01:48

@Altaïr: mostanában nem jártam arra, a mapson is csak 2012-es kép van, azon főút tábla van. Ha valaki naponta jár arra, megírhatná.

aptohu 2014.12.28. 18:04:17

@Arcade Macho: természetesen a magam szempontjából nézem, az államéból eszembe se jutott... Ezért mondom, hogy nem kellene ezt erőltetni, mert csak az járna jól, aki nem megy autópályán.
A kamionok már itthon is GPS alapon fizetnek.

Oxy 2014.12.28. 18:11:07

Az nem igaz, hogy csak fővárosiakkal tolnak ki. Utazzunk például
Szentendréről Gödöllőre
Gödöllőről Gyálra vagy Ócsára
Vecsésről Érdre vagy Budaörsre
stb.
A valószínű fejlemény szvsz az lesz, hogy akik rendszeresen használják az újfizetős szakaszokat, azok bevállalják a Pest megyei matricát, akik alkalmilag, azok inkább kerülnek.
*
Letérő szakaszok: M0-n M3-hoz érve kifelé és befelé is meg tovább egyenesen is fizetős lesz. De a letérőágon el lehet jutni a fóti útig - hát az most vagy fizetős lesz, vagy nem :P
*
Egy korábbi anyagban azt olvastam hogy a "Budapest táblától" (értsd: lakott terület vége/kezdete).

DocBulywood 2014.12.28. 18:17:14

Ez az egész matricázás nem más, mint az esztelen költekezés miatti költségvetési hiány pótlására tett felesleges kísérlet. Semmi más.

Most ezen csámcsog mindenki, h ha az M5 kivezetőn kimegyek pl a Tescoba, kell-e fizetni, vagy ha az Ósönba, akkor is?

Pár vak szajkózza, ő megyematricát vesz. Ja persze, mert az életében csak két település között ingázik, sohasem jár semerre az országban.

A fidess meg hazudik: semmilyen rezsi nem csökkent, mert amit látszólag csökkentett, azt többszörösen beszedi máshogyan.

Miért nem mondják azt mindenféle megyematricázás helyett: minden út fizetős, aki közlekedni akar, vegyen éves bérletet. És kész. Miért kell az embereket egymás ellen ugrasztani?

Mert olyan hülye állatok, hogy egymás torkának esnek ahelyett, h gondolkoznának.

Egyébként meg ez a pénz is el fog tűnni, pl Matelcsi féle hülyeségekre - ahogy eddig is 200mrd-t elsíbolt.

Nézzétek meg a 10, 11, 26, 43, 44-es utakat. Mondhatnék másokat is. Szörnyűek. Megint csak pénzt szednek be, de SEMMIT SEM tesznek.

Napjainkban legfeljebb csak az autópálya az elfogadható minőségű útfelület. A mellékutak életveszélyesek.

jet set 2014.12.28. 18:19:44

@DocBulywood: A románok ezt megoldották. Minden út fizetős.

aptohu 2014.12.28. 18:21:00

@Oxy: szerintem a letérő ágak nem, az már tényleg kicseszés lenne.

Oxy 2014.12.28. 18:21:11

@Unbiased: Légy szíves ne add a hülye tippeket ártunk és kormányzunk vezetőienk!

aptohu 2014.12.28. 18:24:15

@jet set: na az egy tiszta helyzet...

DocBulywood 2014.12.28. 18:39:09

@jet set:
Erről beszéltem. Nem lett volna sokkal egyszerűbb kijelenteni:

Emberek! Elszabtuk! Túl sokat költünk magunkra, meg a sleppre, még kell pénz, mert nem volt elég a magánnyugdíjatok, a tranzakciós illeték, stb.

Ezért kitaláltuk, mindenki, aki közlekedni akar, éves bérletet / matricát vegyen és azzal akár az autópályára, akár a dűlőútra is kimehet.

Fidess propaganda - 2014 vége...

Nem, ehelyett kenik a sz.rt össze-vissza, de attól az még büdös, hiába próbálják becsomagolni.

Gyorgy Nagy 2014.12.28. 19:29:29

Illegitim kormány illegitim döntèsei. Mitvártok a sok vidèkről felhozott pozicióba rakott PARASZTÓL.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.12.28. 20:44:17

@Manarola: Rosszul tudod, Egérút után van a tábla.

@aptohu: Mondom, hogy az Egérút után van az autópálya tábla és ott van alatta az újonnan kitett, jelenleg még letakart fizetős tábla. Tehát onnantól lesz fizetős, a Kreszt meg szerintem nem módosítják.

Egy adatbázisban nem nagy ügy tárolni, hogy milyen rendszámhoz milyen éves bérlet(ek) van(nak), tehát egy ügyfélbarát rendszer akár figyelmeztethet is, hogy ne vegyél olyan szakaszra bérletet, amire már van.

De ha ezt nem tennék bele, akkor is működne a dolog: az éves szakaszbérlet lényege, hogy olyan szakaszra vedd meg, ahol tényleg gyakran jársz. ha ezen kí1vül alkalmilag mész valahova, akkor legfeljebb részben duplán fizetsz, sag schon.

Vedd észre, hogy ez a bevezetendő rendszerben is így lesz: ha veszel mondjuk egy 10 napos jegyet, az nem lesz olcsóbb attól, hogy neked van már egy Pest megyei éves bérleted, pedig ezáltal arra a 10 napra Pest megyére duplán fizetsz.

A km díjat meg minden év elején meghatároznák és az annyi maradna a következő év végéig, pont. Most se változik semmilyen díj attól, hogy év közben átadnak egy autópályaszakaszt.

2014.12.28. 20:49:16

@DocBulywood: Várjál, még lehet ez a vége. Ott az angol példa. Beépítve a súlyadóba.... ja, az valójában szintén az lenne????

Tehát fizetsz az út használatáért a súlyadóban, a benzinben és az autópálya matricában?
Nem kéne még egy testsúly alapján is? Mert nem igazságos, hogy az is annyit fizet, aki egy Toyota Aygo-val hajt, és 45 kiló, meg a böhöm állat a 130 kilójával a 2 tonnás merciben.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.12.28. 21:31:00

@NotaBene: "2011-ben 232 521 db éves matricát vásároltak. (Ha valaki későbbi adatot tud, írja meg.)"

Erre tudsz linkelni forrást? És ez a személygépkocsikra vonatkozó szám?

Mindesetre, ha ez igaz, akkor Fónagy (NGM államtitkár) úr elég rosszul informált, mert szerinte az autósok alig 3 százaléka vett eddig éves matricát, és mivel 3 millió személygépkocsi van az országban, a 3 százalék csak kb. 90 ezer éves matrica lenne, nem 232 ezer...

Tejmészáros 2014.12.28. 21:32:22

még nincs kihirdetve a gkm rendelet módosítása (magyar közlöny)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.12.28. 22:12:43

@NotaBene: "Mi a hatása az új rendszernek? A véleményekben tömegesen csak az eddig ingyenes szakaszokon belül élőkre gyakorolt hatás jelenik meg."

Szerintem azt is sokan elmondják, hogy a megyei matrica nekik kedvezőbb.

A legnagyobb érvelési hiba az, ha valaki a két pillért egybemossa, akár tévedésből, akár szándékosan. Valójában meg lehetne lépni az egyiket (a vidékiek tehrecsökkentését) a másik (a budapestiek-agglomerációsok szívatása) nélkül.

És félreértések elkerülése végett megismétlem, hogy a gond nem az 5000 forint teher a fővárosiaknak, hanem a forgalmi tehernövekedés.

Továbbá azt is megismétlem, hogy a vidékiek tehercsökkentésére is lenne jobb módszer, mint a megyehatárokhoz kötött bérlet.

2014.12.28. 22:44:40

Szeretem az ilyen kiakadásokkal kapcsolatos felháborodásokat.

A legtöbb embert évente 5-10-15 eFt összegben érintett. Vagyis havi szinten 417-833-1250 Ft értékben érintettek.

Nos, aki dohányzik máris tegye le a kezét, amikor problémázik. Havi 1-1.5 doboz cigiről kell lemondania. Havi... Nem napi!!!

Aki havonta 5-7 sört legurít, az sem ússza meg olcsóbban. A sörözés sem olcsó játék.

Akinek meg szükség van 2-3 megyét átívelő matricára az meg eleve fogja be a száját, mert van pénze autót üzemeltetni. Ha most hirtelen problémát jelent neki, hogy fizetős lesz néhány szakasz, akkor korábban sem fizetett éves díjat.

Azok tényleg megszívták, akik saját kis területükön belül ragadtak és ki kell fizetniük havi 416 forintot. Hát bakker, ha van pénzed autóval járkálni, akkor ne sírjál. Ugyanis akkor kurva jó helyzetben vagy.

Aki pedig veszi a fáradtságot, hogy nekem támad, írja le, hogy havi szinten mennyit költ az autóra.

Üzemanyag, kötelező, parkolás, esetleg Casco, esetleg részletfizetés. Mert szeretném tudni, hogy a havi 416 Ft ennek hány százaléka.

monddazigazatmar 2014.12.28. 22:57:13

Felhozod azt a példát a forgalomnövekedésre, hogy mi van azzal a pár százalékkal, aki eddig nem fizetett, és ezután sem fog, növelni fogja a mellékutak forgalmát.
És mi van azokkal, akik eddig a fizetőövezetbe tartoztak, viszont drága volt az évi 40 rugó? Mondjuk Gödöllő, Ócsa, Kistarcsa, Biatorbágy lakosai. Mert ők eddig az alsóbbrendű utakon mászkáltak, most évi 5 rongyért felmehetnek a pályára.
Simán el tudom képzelni, hogy mondjuk a balatonpart is tehermentesül, mert egy éves Somogy matricával az egész déli partot végig lehet autózni.
Egyáltalán nem biztos, hogy nem lesz jó a rendszer.

monddazigazatmar 2014.12.28. 23:04:21

@promontor:
"a gond nem az 5000 forint teher a fővárosiaknak, hanem a forgalmi tehernövekedés."
Amire nincs bizonyíték. Egyel fentebb írtam, hogy a gödöllői eddig nem vett 40ért matricát, inkább jött a hármason.

"a vidékiek tehercsökkentésére is lenne jobb módszer, mint a megyehatárokhoz kötött bérlet."
Egyébként nem az a cél. Akkor ingyenessé tennék a pályákat, és kész. Nyilván a több pénz beszedése a cél, úgy, hogy több embert vonnak be, több a fizetős szakasz, és ezzel együtt másoknak olcsóbb lesz.

Gringo 2014.12.28. 23:31:22

Ugye az megvan mindenkinek, hogy a kormány következő lépése a főútvonalak személygépjárművek számára fizetőssé tétele lesz!?

Szabványok 2014.12.28. 23:32:03

@agyramegy: Nem dohányzom, nem iszom sört, ettől függetlenül nem szeretném, ha az autós társadalomra ráraknának még pár 10Mrd-ot. Nem szeretném, ha a már megéplt autópályákat anyagi okokból elkerülnék az autósok.
Az MSZP hatalama a "szociális népszavazástól" roppant meg. Ott 300Ft (évi max. 6000) vizitdíjról, félévenként 10eFt egyetemi tandíjról volt szó.
Manapság egy laza tollvonással ennél lényegesen többet húznak le rólunk. És gyakran vannak azok a laza tollvonások, kapcsolási díj (csak 2Ft/hívás), biztosítási adó, bankok basztatása miatt a banki költségek durva emelkedése, áruházláncok szivatása, Tesco-nak 6%-os(!!!) élelmiszerbiztonsági sarc, RTL-nel forgalomarányos több tízmilliárdos adó, stb. Ezeket mi fizetjük meg. Te meg én.
(A feketézők, adócsalók, bűnözők és a külföldön élők nem.)
Az internetadót látszólag visszavonták, de lesz még róla konzultáció. (Minek is?)
Olyanok ezek, mint anno a szocialista (munkáspárti) brit kormány, a szarást is megadóztatják.
youtu.be/MbQiVQuiu04

Gringo 2014.12.28. 23:32:45

@agyramegy: és hány lélegeztetőgépet lehetne venni ha 50 évig haszálom 5000-ért a győri elkerülőt?

Arcade Macho 2014.12.28. 23:42:00

@Gringo: en is eppen a szivgyogyszeremet vennem meg abbol az 5e -bol :)

monddazigazatmar 2014.12.28. 23:49:29

@Szabványok:
A már megépült pályákat jelenleg is anyagi okokból kerülik az autósok.
Vizitdíj: 300Ft (évi max. 6000)??? Anno szó sem volt max. 6000 forintról. Nem is értem, hogy hogyan tartották volna be, amikor ahány rendelő volt, annyi vizitdíj, ki és hogyan adogatta volna össze? Ja, a max 6000 Ft egymillió emberrel számolva évi 6 milliárd? Mire elég?
Azért marha nagy különbség van egy fogyasztás alapú internetadó, meg a "beteg vagy ezért fizess" között. Mert értem én, hogy minden magyar embernek a munkájához elengedhetetlen az internet, és az okostelefonján is muszáj havi 5-6 gigát forgalmazni, csak akkor miért a valo világ6 a legkeresettebb szó 2014-ben...

sanyix 2014.12.28. 23:51:23

@áDám: úgy kerülhet svájcban annyira, hogy ott nincsenek kiskirályok, tolvaj politikusok, és nem lopják el a pénz nagy részét.
@monddazigazatmar: a kistarcsaiak kurvára nem jártak alsóbbrendű útszakaszokon, ugyanis kb keresztül megy rajta az M0... ez után viszont fognak, mert ezután már fizetniük kéne ennek használatáért...

Arcade Macho 2014.12.28. 23:52:32

@monddazigazatmar: "És mi van azokkal, akik eddig a fizetőövezetbe tartoztak, viszont drága volt az évi 40 rugó? Mondjuk Gödöllő, Ócsa, Kistarcsa, Biatorbágy lakosai."

Biatorbagy eseteben szerinted is 1 azaz EGY km kedveert megvettek eddig az eves palyamatricat?
Kistarcsa detto, ott van az M0 a csomori madaras teszkonal

amugy en ertem amit akartal volna mondani de rosszak a peldaid

Arcade Macho 2014.12.29. 00:03:44

@aptohu: "természetesen a magam szempontjából nézem, az államéból eszembe se jutott... Ezért mondom, hogy nem kellene ezt erőltetni, mert csak az járna jól, aki nem megy autópályán.
A kamionok már itthon is GPS alapon fizetnek. "

igen tenyleg
tehat mar ki van epitve egy rendszer, de csudijo hogy most a belvarosi dugodij elott betolnak egy negyediket

en is amugy a sajat erdekeimet nezem, ezert amikor en a nyaron a Balcsira lementem volna autopalyan es az nekem 20 Ft / km -be fajt volna, akkor fel nem tudom fogni hogy itt a varosban miert nem lehet legalabb 20 Ft -ot elkerni km -kent!!!

nekem nagyon jo lenne, busz nem allna dugoban, nagy ritkan amikor autoba ulnek, suhannek at a varoson, miert is nem kerdezik ezt a sarkalatos dolgot tolunk nepszavazas kereteben?

bigfater · http://bigfater.blog.hu 2014.12.29. 00:05:13

Látta valaki a törvény szövegét? Biztos, hogy több megyére is vehetsz éves ötezrest? Mert ha igen akkor akkor nem többletbevétel lesz ebből. Továbbá bármikor bárhogy emelhető. Pl. félév alatt rájönnek, hogy ez bukó. Máris csak félévig 5000....ne legyen igazam!

bigfater · http://bigfater.blog.hu 2014.12.29. 00:13:28

@monddazigazatmar: Beleestem pont a balesetemmel 6000 volt a kórházi limit és 6000 az orvoslátogatás limit. Utána nem fizettem. Viszont kurvára kevesen lettek hirtelen a rendelőkben, és az ügyeletek különdíja miatt az ügyeleteken is. Nekem tetszett.

bigfater · http://bigfater.blog.hu 2014.12.29. 00:15:21

@Arcade Macho: Fognak, jön a dugódíj. Drágulni fog a belvárosi élet!

Balt 2014.12.29. 00:28:57

@aptohu: Tévedsz, nagy része (autópálya minőségű 2x2 sávos) autóút, már Veszprém után is bizonyos szakaszokon. Alternatíva nélkül! (Ez nem teljesen igaz az M2-re, de definitíve az is fizetős lesz.)

Arcade Macho 2014.12.29. 00:37:14

@bigfater: csucsidoben kulvarosban is van dugo, amibe beragadnak a buszok

nagykoruti dugodij + jelenlegi balfaszkodas miatt meg elorelahatoan az itteni erintoleges utca forgalma novekedni fog, nem kicsit hanem nagyon, amire az lesz a keruletunk jogos valasza hogy becsur egy lampat a kerulethatarra oszt szopni fog mindenki, igen en is ha autoval megyek (a buszt valoszinuleg megkimelik), amikor lenne egy nagyon egyszeru es nagyon hatekony es igazsagos megoldas

Arcade Macho 2014.12.29. 00:38:44

@Arcade Macho: hungaria... habar most rebesgette Tarlos hogy tobb zonas lesz, azaz a varoshataron is lesz egy fizetnivalo, viszont akkor tenyleg nem ertem ezt a dolgot a mostani bevezeto utak adoztatasaval

Balt 2014.12.29. 00:46:14

@promontor: Ez a megyei "megosztás" akkor is marhaság, még ha netán a közútkezelők megyei szervezetben működnek (autópályákon, autóutakon nem hiszem), és valami pénz visszajut hozzájuk (ezt sem hiszem...).

Viszont pl, Nógrádban nincs 1 km autópálya sem (jó, kevéske autóút akad), viszont az M1 kb. 10 km-en belemetsz Fejérbe, az M7 meg Balatonfőkajár és -aliga között pár méter erejéig Veszprémbe. Agyrém!

Balt 2014.12.29. 00:55:25

@agyramegy: Figyi, nem erről van szó. Még azt is elárulom - bár nem tartozik ide -, hogy következetes Fidesz-szavazó voltam/vagyok.

A probléma a láthatóan kapkodó, teljes koncepciótlan, sőt, korábbi elvekkel szembe menő ad-hoc döntés(ek), amelyek már most láthatóan nem is eredményezhetik az elvárt "hatást" (bevételt...).

3 autónk van, ha szükséges volt, vettem 10 napos matricát, de rendszeresen csak a bevezetőt használtam 1-2 km erejéig. El tudom (és el is fogom) kerülni... A baj ott van, ahol nem lehet elkerülni. Pl. a 8-as úton. Ott sztem ez simán alkotmányellenes, remélem, a (jobban) érintettek megfelelő jogorvoslatért folyamodnak.

Arcade Macho 2014.12.29. 01:27:04

@bigfater: nagylajos, szentmihalyi
a fizetos M0 + dugodj miatt ezek sokkal jobban le lesznek terhelve, elvegre ezek a menekulo utvonalak lesznek az M2-M4 kozotti szakaszon

vagy a masikat kerdezted volna?
index.hu/belfold/2014/12/15/tarlos_puhult_az_utdijrendelet/
"Tarlós elmondta, hogy az új helyzet érinti a 2016-ban szerződési kényszerből bevezetendő dugódíjat is. Valószínűleg a több zónát fognak bevezetni, de egyelőre többet nem tudott mondani."

monddazigazatmar 2014.12.29. 02:25:41

@sanyix: A kistarcsaiaknál átmegy a nullás, csak ez nem számít semmit, ha a belváros fele mész. Úgyhogy a hármast használták. Ha ugyanarra akarnak menni, akkor az továbbra is ingyen van. Viszont 5 rongyér a beállt hármas és kerepesi út helyett mehet az m3on.

monddazigazatmar 2014.12.29. 02:29:42

@Arcade Macho: "Biatorbagy eseteben szerinted is 1 azaz EGY km kedveert megvettek eddig az eves palyamatricat?"
Nem, gondolom nem vette meg, hanem inkább ment alsóbbrendű úton. Mostantól meg esetleg választhatja a pályát évi ötért. Ergo az alsóbb utaknak csökkenhet a forgalma.

monddazigazatmar 2014.12.29. 02:33:20

@Arcade Macho: Azt meg továbbra sem értem, hogy a kistarcsainak aki a belvárosba akar jönni, mondjuk a nyugatihoz ugyan mit számít az, hogy jobbra, balra elmehet a nulláson. A Szilasligettől az m3 közelebb van mint a 3 és szerintem gyorsabb is.

monddazigazatmar 2014.12.29. 02:39:04

@bigfater: Sehol semmi nyomát nem találom ennek a max. 6000 Ft-nak. Azt sem tudom elképzelni, hogy mégis hogyan számolták volna ki, ahány rendelő volt, annyiféleképpen kellett fizetni. Volt automata, persely, meg csak simán elvette az orvos.

monddazigazatmar 2014.12.29. 02:40:47

@Balt: "Viszont pl, Nógrádban nincs 1 km autópálya sem "
Szerinted, ha adott megyében nincs autópálya, akkor miért is kéne útdíjat fizetni?

bölcsbagoly 2014.12.29. 04:21:22

@monddazigazatmar: ezek a hülyék ezt nem képesek felfogni, mert csak azért is ellenzik. Még azt is ami nekik is jó lenne. 5000-ért bejárhatják Pest megyét, vagy még 5000-ért azt a szomszédos megyét amelyiket akarják, de senki sem akadályozza őket sem, hogy tiznapost vagy országost vegyenek továbbra is. A "nyomorgó" budaörsi és érdi "szegények" meg a Pestről kijárók nyavalyognak.

Fazakas László 2014.12.29. 05:45:51

@jet set:
Valóban!
De ott az éves személygépkocsi útmatrica (Roviniete) díja 123,76 RON, azaz 28 €, amely magyar forintba (320 HUF/ 1 EUR árfolyamon) átszámolva - nagyjából még 9 ezer forintba sincs!
Nálunk meg?
Már 2 megye tervezett pályamatricája bő 10 ezernél tart!

A teherautók/buszokdíjszabása meg - Romániában éves árban 1414,37 RON-ba van, ami 320 €.
A transzport (pótkocsis teherautó, kamion, stb.) pedig 5348 RON, ami nagyjából 1210 €.

Persze azt itt sajna egyáltalán nem tudom, hogy Magyarországon a jelenlegi e-matricás megoldásban - valójában mennyi szokott lenni?

Lényegében itt minden megoldás nagy lehúzás, hisz - mint fentebb már megemlítették - az üzemanyagok árába beleépítve egyszer beszedtékaz utakra a díjakat.
(útalap hozzájárulás, jövedéki adó, 27%! ÁFA.)

bölcsbagoly 2014.12.29. 05:53:23

@Fazakas László: s hány km. autópálya is van Romániában s az hogy is oszlik el területi eloszlásban? Erdélyben pl. mennyi is az? No arra még a 9000 forint is sok!

Fazakas László 2014.12.29. 05:55:07

@monddazigazatmar:
Több pénzt hogyan fognak beszedni?
Igaz, eddig a város-környéki ingyenesek majd fizetőssé lesznek (5 ezer Ft), ám az éves 43 ezres éves pályamatrica díjat meg kiválthatják 2-3 darab megyeivel, ami csupán 15 ezer!
Arról meg nem is beszélve - bár 19 megyénk van, de van benne olyan, ahol nincsen semmiféle autópálya.
Magyarul - ott nem kell semmit sem megvenni!
A kormány viszont mind a 19 megye megyematricáival számolt ám - úgy elméletben!

Fazakas László 2014.12.29. 06:09:27

@bölcsbagoly:
Ebben a témában teljesen mindegy, valójában hány kilométernyi autópálya van Romániában! Ugyanis az útdíj az ÖSSZE S romániai kocsiútra vonatkozik, tehát még az autópályákra is!

Tehát - a pályákon külön ezért NEM KELL FIZETNI?
Ott nincsen semmiféle autópálya matrica!

Mellesleg - az autópályák hossza pedig már majdnem több, mint a jelenleg meglévő magyarországiaké ...

nyünyüge 2014.12.29. 07:15:52

@monddazigazatmar:
nem volt az olyan régen, hogy ne lehetne emlékezni rá: a helyi jegyzőhöz lehetett bevinni a vizitdij befizetéséről szóló elismervényeket, ott fizették vissza a 6000 Ft- fölöttiek árát.
Tartalmától függetlenül átgondolatlanságában összemérhető az útdijas őrülettel, főleg mert több embert érintett és több intézménynek kellett résztvennie a megvalósitásban.

Rudi Kató 2014.12.29. 07:18:24

Hülye gyerek látszik, hogy fogalmad sincs a az ország (vidék) helyzetéről! kevés nagyváros van ahol nem kell fizetni az elkerülő szakaszért, amit a helyben vagy a környezetben lakók csak minimálisan vesznek igénybe mivel többe kerül a leves mint a hús mert általában többlet költséggel és időveszteséggel is jár azok igénybe vétele! Az elkerülő utak ugyanis nagyságrendileg nagyobb utazást követelnek meg az azt használóktól tehát nem éri meg! A judapest és környékének lakóinak miért nem kell részt venni a közös teherviselésben amikor a jövedelmük ugyanazon munkáért többszöröse a vidéki embereknek?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.12.29. 07:44:15

@monddazigazatmar: Az általad említett pozitív hatás azokon a mellékutakon keletlezik, ahol eddig fizetős szakasz volt a közelben, az általam kifogásolt negatív meg azokon, ahol eddig nem volt.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.12.29. 07:50:04

@monddazigazatmar: De igen, a megyei matrica deklarált célja, hogy kevesebbet kelljen fizetni. Az összbevétel növekedése is deklarált cél, de ahogy a említem, az ingyenes szakaszok fizetőssé tételének ebben minimális lesz a hatása, olvasd el a kiszámolón!

Balt 2014.12.29. 07:52:14

@monddazigazatmar: Mondtam én, hogy kell? Pesten sem kell, mint mondtam, nem is fogok éves matricát venni, amíg visszavonják... legalábbis eddig így futok neki. Salgótarjánban pont, hogy leginkább felesleges vanni, bár a 22-es néhány szakasza szintén autóút, de - komoly kényelmetlenség árán - elkerülhető, még akár Pestre jövet is. (Régi 2-esen, Vácon, Gödön, Dunakeszin keresztül pl.)

Balt 2014.12.29. 07:57:45

@monddazigazatmar: Biatorbágyot történetesen jól ismerem: nézz rá a térképre! Bia-Bp. viszonylatban most 1 m fizetős szakasz sincs, se oda, se vissza. Januártól meglátjuk, mennyire fog beállni a Budaörsi, mert persze az M1-M7 is be fog, ahogy szokott, ettől függetlenül...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.12.29. 07:58:05

@monddazigazatmar: Rövid az emlékezeted. Képzeld el pl., hogy TAJ szám alapján...

Balt 2014.12.29. 08:03:03

@promontor: Biatorbágy(i Bp-re járó autós) pont az utóbbira példa inkább. :)

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2014.12.29. 08:13:25

@agyramegy: Ezzel az érveléssel csak az a baj, hogy ez már a sokadik "csakegydobozcigi"...
Ja, meg az, hogy elvileg azért fizetünk mindenféle adót, hogy ezeket a szolgáltatásokat kapjuk... Ehhez képest lassan már mindenre igaz, hogy egyszer befizetjük a tömérdek adót "poénból", majd mindenre kitalálnak valami speciális különadót, mondván, hogy milyen igazságtalan, hogy van az országban néhány ember, aki csak közvetve fizet érte...

türelmesebb 2014.12.29. 08:19:20

@monddazigazatmar: 20 db házi orvosi számla után a többivel lehetet menni az Egészségbiztosító Igazgatóség területi részlegéhez, ahol a többletszámlát visszafizeték.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.12.29. 08:20:49

@Rudi Kató: Az nem hülye, aki nem ismeri az ország minden településének a peoblémáját, az viszont nagyonis, aki képtelen értelmezni egy poszt szövegét.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2014.12.29. 08:28:39

@türelmesebb: Lehet, hogy eléggé off vagyok, de azért ez sem volt ám valami "ügyfélbarát" megoldás...
Mivel először be kellett fizetni, majd utána elmenni sorban állni, hogy visszakapjad a pénzed...
Mennyivel egyszerűbb lett volna, ha húsz számla postán történő visszaküldése után kaptál volna egy igazolást, hogy elérted a maximumot, és ezt bemutatva nem kellett volna sehol fizetni...

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2014.12.29. 08:34:19

Már tegnap felmerült bennem a konteó, de ez a hír megerősített: index.hu/gazdasag/2014/12/29/meg_sehol_a_megyei_matrica_hogy_indul_igy_el_a_fizetos_m0_januarban/

Szóval, milyen klassz lesz majd, hogy január 5-én, az első munkanapon, elindulnak az M1/M7-en az autósok, senki nem fogja tudni, hogy honnan fizetős, nincs megyei matrica, munkába viszont menni kell - most a demagógiát, hogy 1-2 napig lehet menni busszal is, hagyjuk -, így elég lesz szépen fényképezni, majd küldeni a büntetéseket...

Rudi Kató 2014.12.29. 08:34:59

@promontor:
Az értelmezéssel neked van bajod mivel a lényegre válaszoltam, hogy miért vannak kiválasztottak akiknek nem kell részt venni a közös teherviselésben csak a habzsolni a javakat!

aptohu 2014.12.29. 09:08:23

@Balt: autóút tábla van kirakva?

aptohu 2014.12.29. 09:09:39

@Arcade Macho: ha Biatorbágyról mentél Pestre, akkor az a pár száz méter személyautóknak ingyenes volt. Eddig.

aptohu 2014.12.29. 09:14:00

@Arcade Macho: nem ismerek a világon olyan várost, ahol határon belül km alapú fizetés lenne. A dugódíj más. Valószínűleg nem lehet technikailag megcsinálni. Érzékelőket telepíteni minden utcába? Ráadásul egyik főpolgármester se merné megcsinálni.

eszim 2014.12.29. 09:16:18

@Rudi Kató: Aha többszöröse, te hülye zsidózó barom:
www.mfor.hu/cikkek/Mar_tenyleg_mindenhol_jobban_elnek__mint_tavaly___a_szamok_szerint.html

A habzsolni a javaknál esetleg a fideszes államtitkárok és egyebek tömkelegére gondoltál?

aptohu 2014.12.29. 09:16:48

@monddazigazatmar: eddig ingyen ment az M3 bevezetőn. Jobban jár?

aptohu 2014.12.29. 09:22:36

@monddazigazatmar: Kistarcsa, de még Kerepes is a 3-ason jár(t), onnan M0, M3 bevezető. Szilasliget még Kerepesnek sem pálya, HÉV átjáró, kanyargós szar út. Ha mindenáron meg akarod védeni az ötletet, Gödöllőt hozd fel példának, azt sokkal többen elfogadnák. 3-as, M0, M3 bevezető hosszabb és lassabb, mint az M3, mégis sokan arra járnak, mint 43 ezer forintot kifizessen. Viszont aki kifizette, az ezentúl 5 ezret fog matricára költeni, tehát majdnem még 8 autónak kell matricát vennie, hogy 0-án legyen a dolog.

nyünyüge 2014.12.29. 09:26:47

@DocBulywood:

Annál is inkább ez lett volna a jobb megoldás, mert a benzinárak további csökkenése várható, igy érezhető új terhelés nélkül vették volna tudomásul az autósok.
D ehhez egy dolog hiányzik, de az nagyon: az őszinteség.
De erre semmi esély, a folyamatos ellenségkreálás a fő irány.

Arcade Macho 2014.12.29. 09:35:34

@aptohu: "nem ismerek a világon olyan várost, ahol határon belül km alapú fizetés lenne."

viszont nagyon sok olyan varos van ahonnan a retek regi dizeleket siman kitiltottak a belvarosbol!!!
szerintem ez egy fokkal humanusabb megoldas hogy masszivan megadoztatjak a retek regi dizeleket, de azert behajthatnak

aptohu 2014.12.29. 09:45:44

@Arcade Macho: sok helyen be sem hajthatnak, bármennyit fizet. Ebből látszik, hogy ez ott a környezetvédelemről szól, nem a mindenáron pénzbeszedésről.
De nem egészen értem, hogy jön ez ide, amikor a kiinduló pont az volt, hogy valaki szerint a városon belül is km alapon kellene fizetni az úthasználatot.

monddazigazatmar 2014.12.29. 09:50:54

@aptohu: Ja, a nullástól befele ingyen volt. Egyébként Gödöllővel kezdtem, csak ahelyett hogy felfognátok a mondanivalóm lényegét, azon pörögtök, hogy kistarcsáról hogyan érdemes bejönni, 3as-M0-M3 bevezető. Igen, azért így járt onnan mindenki, mert ingyen volt. Nem vagyok meggyőződve, hogy nem volna olyan fóti, aki nem menne fel a pályára reggelente
Ha emellett érvel valaki, hogy biztos lesz olyan, aki nem vesz matricát és ezért majd nő a mellékutak forgalma, akkor illene beleszámolni azt is aki mostantól fog venni matricát és 5 rongyért pályázik mostantól.

aptohu 2014.12.29. 09:52:22

@Balt: vannak ilyen helyek az országban, nekem nem kell mondanod. A környéken ezért biztos nem fognak 5 ezerért matricát venni.

monddazigazatmar 2014.12.29. 09:52:50

@aptohu: "Viszont aki kifizette, az ezentúl 5 ezret fog matricára költeni, tehát majdnem még 8 autónak kell matricát vennie, hogy 0-án legyen a dolog."

Akkor ez mennyivel igazságosabb, nem? Egyenlőbb az elosztás nem?

Balt 2014.12.29. 09:52:53

@Balt: Meglepő, de a 2x2 110-es sávos szakaszok sem deklarált autóutak, úh. hawaii! Ha arra járok, tehát továbbra sem fogok matricát venni, mert a 40 km M7-eseért elvből eddig sem vettem... OK, ezentúl keresztül kell menni Érden is. Én kibírom...

nyünyüge 2014.12.29. 09:55:29

@Balt: Azért ennek nézz utána, gyorsforgalmi utakról szól a törvény, nem autópályáról meg autóútról!

Balt 2014.12.29. 09:56:51

@monddazigazatmar: "Nem vagyok meggyőződve, hogy nem volna olyan fóti, aki nem menne fel a pályára reggelente"

Fót dettó Biatorbágy: eddig ingyen volt (az M0-tól, amely egy értelmes felhajtási lehetőség volt Pest felé, Mogyoród nem az...) ezután fizetős, de igazából az M2 miatt lesz kicseszve velük.

aptohu 2014.12.29. 09:57:00

@monddazigazatmar: Fót se jó példa, óriási kerülővel tudna csak felmenni az M3-ra. Maradj Gödöllőnél. Na ott biztosan nem lesz nagyobb a forgalom. Aki eddig vett 43 ezerért matricát, az 5 ezerért még inkább fog venni, aki Kerepes, M0, bevezetőn járt, azok közül sokan fognak venni, tehát kisebb lesz a Kerepes-Kistarcsa terheltség. A kérdés inkább ott merül fel, ahol eddig ingyen volt a bejárás, nem ahol eddig is fizetős volt. M2, M4, bevezetők. Ez inkább a probléma.

Balt 2014.12.29. 10:04:55

@nyünyüge: Igen, azt hiszem nem árt utánanézni, de sztem a "gyorsforgalmi út" amúgy nem is KRESZ-ben kanonizált, egzakt fogalom, pl. a Ferihegyit kifejezetten így hívják, igaz, az talán autóút táblával is jelölve van. (Keresem, lehet, hogy nincs.)

aptohu 2014.12.29. 10:05:56

@monddazigazatmar: igen, így páran jól járnak. De megint ott tartunk, hogy nem az eddig is fizetős szakaszokkal van a gond, hanem ahol eddig ingyen volt (pl. M0-on belül és M0). Nincs értelmes alternatíva, tehát több százezer autós kénytelen lesz fizetni azért, amiért eddig nem.
Az igazságosabb szót nem tudom jelen esetben értelmezni. Mert akkor azok az utak, amik a leterheltség csökkentése miatt lettek építve (az előbb belinkelt Kaposvár elkerülő, M0 stb.) nem lennének fizetősek. Ezért látom azt, hogy csak és kizárólag a pénzbeszedés miatt lett ez kitalálva, de a netadó hatása után ezt nem lehetett direktben meglépni, be kellett dobni gumicsontként mellé a megye matricát.

aptohu 2014.12.29. 10:12:24

@Balt: az a lényeg, hogy milyen tábla van kirakva. Autóút vagy autópálya: fizetős, főút nem, hiába 2x2 sávos

Arcade Macho 2014.12.29. 10:19:48

@aptohu: "De nem egészen értem, hogy jön ez ide, amikor a kiinduló pont az volt, hogy valaki szerint a városon belül is km alapon kellene fizetni az úthasználatot."

pontositok
a kiindulo pont az volt hogy ha a mezei budapestinek abban az esetben ha csak leutazik a balcsira akkor kell fizetnie az autopalyan 20 Ft /km -t, akkor miert nem kell a varosban(Bp) fizetni, ahol komoly egeszsegugyi hatrannyal jar az autohasznalat!

ez egy jol megfogalmazott logikai allitas, ami egymagaban megall, ezt nem kell kulfoldi peldakkal alatamasztani, sem cafolni, ez onmagaban megall

amugy tenyleg logikai ertelemben nincsen sok koze a kitiltott regi dizelekhez, csak megemlitettem hogy mashol nem fizettetnek km -kent hanem lecsereltetik az autodat :)

Arcade Macho 2014.12.29. 10:20:48

@monddazigazatmar: kijavitottunk hogy a rossz peldakat legkozelebb ne mondd :)

Arcade Macho 2014.12.29. 10:23:41

@Balt: "OK, ezentúl keresztül kell menni Érden is. Én kibírom..."

ja ja pontosan
csak Erden sem idiotak laknak, beraknak majd egy kamu gyalogatkelot ami ugy fog muxeni hogy dugos idoszakban sok gyalogosra szamitanak :)))

Erdet amugy nem ismerem, de nehanyszor atvergodtem magam Budaorson, na ha ezt naponta kellene megcsinalni akkor azt a havonta fizetendo 2 gombocz fagyi ara benyaban bejonne 1 het alatt

monddazigazatmar 2014.12.29. 10:52:28

@aptohu: Fót nem pici. Esetleg simán bekockáztatnám azt az óriási 5 km kerülőt azért, hogy ne kelljen a fóti úton szívni fél órát reggelente.
Igen, több százezer autós fizetni fog amiért eddig nem, ezt nem vitattam. Arról volt szó, hogy aki nem hajlandó fizetni, az jobban fogja terhelni a kis utakat. Erre merészeltem leírni azt, hogy biztos, hogy lesz olyan gödöllői, ócsai, stb aki eddig a kis utat használta de évi ötezerért inkább rámegy a pályára.
Egyébként, hajlok arra, hogy a nagy ellenállók majd szívnak egyszer egy baleset miatt órákat a mellékutakon, aztán inkább megveszik a pályamatricát.
És igen, több pénzt akarnak beszedni, soha senki nem talált ki még adót arra, hogy kevesebb bevétele legyen.

Balt 2014.12.29. 11:04:34

@Arcade Macho: Hétvégén nem jellemző a dugó (gondolom), én meg évente pár alkalommal megyek arra oda-vissza. Mondom, én kibírom... Aki sokat jár a bevezetőkön (reális alternatíva nélkül), annak nyilván jó lesz az éves megyei matrica, adott esetben nem kevés bosszankodás (anyázás) után legalábbis vélhetőleg megfontolja. Én inkább megvárom a hatástanulmányt ill. míg visszavonják. :)

Balt 2014.12.29. 11:12:02

@Arcade Macho: Oopsz, lehet, hogy Érd sem jó példa, amennyiben az elkerülő nem deklarált autópálya. Tehát minden marad a régiben, nem kell matricát vennem. :) (Más kérdés, hogy munkába menet egy rövid szakaszon fizetős lesz az egyik ap bevezető, de ezt ki tudom/fogom kerülni. Matricát elvből nem veszek, ha nem muszáj.

Balt 2014.12.29. 11:17:31

@Balt: jav.: "amennyiben az elkerülő nem deklarált" autóút. Márpedig az M6-os menti "régi" 6-os nem az.

2014.12.29. 11:19:45

Hát ja, én kapásból kicsengetnék ötezret, csak Budaörsöt kikerüljem. De hasonló Gödöllő és környéke is. És pont ezért a néhány méterért vettem eddig matricát, hogy az M3-ason kijuthassak Hatvanig, lakott területen kívül. Igen, én azok táborát szaporítom, akiknek most 43 ezer helyett ez meg lesz ötezerből. Ráadásul csak évi 8-10 alkalommal mentem arra, ami nagyon nagy lehúzás volt.
Még egy gondolat:
Sokan vannak olyanok is, akik Tatabánya Bp. vonalon ingáznak és nem vettek ideáig éves matricát, hanem az 1-esen jöttek be. Ők megyeire fognak váltani és speciel tehermentesítik az 1-est! Nem kicsit! Szerintem éppen hogy csökkenni fog az alsóbb utak forgalma, mert lesz elérhető alternatíva az 50-100 km-es mellékutak kiváltási lehetőségére!

Balt 2014.12.29. 11:19:53

@monddazigazatmar: Az is megérne egy misét, hogy akkor már időarányosan lehessen megvenni, mert novemberben nyilván senki nem fog éves matricát venni. (További bevételcsökkenés, puff neki...)

Balt 2014.12.29. 11:23:32

@abcd1234: Tatabányáról ugye pont 15 ezer (Pest , Fejér és K-E megye, ok, ez utóbbi talán kikerülhető-) De ha netán még Győr vagy a Balaton felé is autópályázni akar a Bürger, további 5-5e Ft. Nagyon nincs ez átgondolva...

Tejmészáros 2014.12.29. 11:26:00

@abcd1234: akkor jó, a 8-10 10 napos eddig meg lett volna 25-30-ból

Altaïr 2014.12.29. 11:37:30

Ha már igazságosság: mi lenne, ha személyhez kötődne a matrica? Ugyanaz az ember nem tud egyszerre két autóval menni a pályán, tehát logikus lenne, hogy ha több járművet használok, csak egyszer kelljen fizetnem.

Tejmészáros 2014.12.29. 11:38:05

@abcd1234: apropó, hogy lesz így meg a kívánt +40mrd?

a megyematrica jó lenne, ha:
- a megyéink azonosan lennének behálózva autópályával (de nincs így, így igazságtalan)
- megyehatár mellett élőknek két matrica kell minimum

NotaBene 2014.12.29. 12:35:38

@promontor: írja És félreértések elkerülése végett megismétlem, hogy a gond nem az 5000 forint teher a fővárosiaknak, hanem a forgalmi tehernövekedés.
Eddig is ezzel az állítással vitatkoztam, megpróbálom ismét leírni azt,hogy nemcsak forgalom növelő, hanem forgalom csökkentő hatása is van az új rendelkezéseknek!
Sok olyan „vidéki” van aki eddig is gyakran járt Budapestre, és a korábbi ár töredékért már megveszi a matricát. Ez forgalom csökkentő hatású. (Pl. Az eddig 70-es útról az M7 –re terelődik forgalom)

Sok féle szempontból lehet elemezni a korábbi, és jelenlegi szabályokat.
Lehet azt kérdezni, hogy társadalmilag igazságosabbak-e az új szabályok és azt is hogy milyen hatása van a forgalomra új szabályoknak, és azt is, hogy tökéletesek-e az új szabályok.

1.Aki úgy gondolja, hogy a korábbi szabályok igazságosabbak voltak, azzal én nem kívánok vitatkozni. (Valószínűleg kölcsönösen érzéketlen bunkónak tartjuk a másik felet.)
2.Az új rendelkezés forgalomra gyakorolt hatása: Egy korrekt elemzés azt tartalmazza, hogy hol csökken, és hol nő a forgalom. Ha csak a forgalom növekedésről ír valaki, az nem elemzés, hanem propaganda.(Például az M7 Érdi lehajtójánál lévő eddigi hatalmas délutáni dugók valószínűleg jelentősen csökkennek.) Van valahol elemzés az új szabályok hatásáról? (Én eddig csak egyoldalú írásokat láttam!)
3. Abban sokan egyetértünk, hogy az új szabályozás nem tökéletes, és az előkészítése, bevezetésé kapcsán számos kifogásolható dolog történt.

Balt 2014.12.29. 12:48:31

@Altaïr: Ezt mindjárt a rendszámra is feltehetjük. Svájcban pl. tudtommal így működik.

sanyix 2014.12.29. 12:58:16

@agyramegy: az ilyen agyhalott birkák miatt mint te fizetünk ilyen kurva sok adót, egyre többet, mert mindig megmagyarázzák hogy "eddig volt pénz erre akkor most erre miért nincs?" Igen eddig volt pénz, egészen addig így lesz amíg az ilyen hülyéken felbátorodva el nem érjük a 100%-os adózási szintet... és azt hogy a levegőért is fizetni kell...

sanyix 2014.12.29. 13:01:09

@monddazigazatmar: és ha nem a belvárosba akar menni, hanem budapest valamelyik külső részébe? Hát igen akkor szépen bemegy a városba, és a hungárián keresztül éri el a célt, ami köztudottan gyér forgalmú út már amúgy is :DD

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2014.12.29. 13:53:43

@NotaBene: 2. Talán ezt nem Promontornak, illetve a kommentelőknek kéne teljeskörűen elvégezni, hanem a bevezetés előtt kellett volna az amúgy jól fizetett szakértőknek...

dr. vuvuzelafan 2014.12.29. 15:27:04

@Balt: Én járok időnként a 8-ason, autóút táblákra nem emlékszem, csak arra, hogy 100-as és 110-es táblák vannak (voltak még legutóbb) a 2x2 sávos szakaszokon. Viszont pont az jutott eszembe, hogy vajon megvannak-e még, mivel a 3-as főút gyöngyösi szakaszán (a várostól az autópályáig) épp 3 napja szembesültem azzal, hogy a korábban végig 110-es útszakaszról eltávolították a 110-es táblákat. Az a gyanúm támadt, hogy ezek után a nem fizetős szakaszokon elfelejthetjük a "száguldozást".

KissGecihuszár 2014.12.29. 15:52:05

Kitértél arra, hogy vidéken mi a helyzet? Nos, roppant módon fog szopni Győr, mely már amúgy is évek óta masszívan szopórollerezik, hiszen az alapvetően kis (2x1 sávos a legtöbb bevezető út) keresztmetszetű bevezető utak szinte a nap bármely szakában tragikus nívójú közlekedést nyújtanak. Épp ezért nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy megjósoljuk az elérkező közlekedési K.O-t, dettó Kecskemété is lehangolónak ígérkezik! Utóbbi esetében a jól kiépített körutak fognak némi enyhülést hozni, de érzékelhető forgalomnövekedés várható az 5-ös, 52-es, 54-es utak városi szakaszain és az ezeket összekötő főutakon! Szeged esetében is előnyt jelentenek a körutak, illetve az 502-es, melyen az 5-ösön közlekedők kerülhetik el a belvárost, viszont a K-Ny áthaladás ismét olyan horror lesz, mint az M43 átadása előtt! Hasonló lesz Sz.fehérvár helyzete is, hiszen az a forgalom, mely a 62-es úton érkezve, az M7 felé kerülve érte el a 8-as, 81-es utakat, nos az szépen bedübörög a városba, ugyanis nyilván már csak a város keleti részén átkelve érheti el azokat. A 7-es út felé pedig némileg "egyszerűbb" lesz, hiszen a most felújított Mártírok útja-Prohászka Ottokár úton fog tudni átjutni a városon úgy, hogy a belvárost elkerülheti. Aki viszont dettó méreteset fog szívni, az Miskolc, hiszen az M30 tényleg elkerülte a várost, viszont mivel még nincs kész az Észak felé haladó rész, ezért aki ingyér óhajtana autókázni, az a 3-as úton érkezik be Dél felől, majd a Soltész Nagy Kálmán- József Attila útvonalon haladva éri el a város keleti határát, aki pedig a 26-os felé megy, az a Búza tér felé veszi az irányt, s ezzel borítékolhatóan egy permanens dugóban álldogálást kockáztat, hiszen ott mostanság is gyakoriak a dugók, döntően a csomópont elavultsága okán. Debrecen, Nyíregy is vesztese lesz a "jóárasításnak", főként utóbbi. Szóval, a fentebb említett nagyvárosaink összesen kb. Bp-nyi lakossága is szopni fog, ergo értük is lehet verni a tam-tamot, sőt nekik még annyival rosszabb is, hogy pl. Nyíregy, vagy Debi körül nincs teljes kőrgyűrű (pl. Debi esetében a város északi, keleti bevezető útjai) tehát bizonyos irányok forgalma most is keresztül dübörög a városon.

Tejmészáros 2014.12.29. 16:36:54

@NotaBene: magadnak mondasz ellent, az érdi lehajtónál valószínű kevesebben lesznek, de az érdi főutakon, 6-os, 7-es úton tuti többen lesznek (tetézi ezt az amúgy nem annyira forgalmas M6-os is).

monddazigazatmar 2014.12.29. 17:34:55

@Balt:" novemberben nyilván senki nem fog éves matricát venni."
Miért venne novemberben? Tudod, hogy hol laksz, hogy hol dolgozol, merre jársz általában. Senki nem kötelez arra, hogy vegyél éves matricát. Vehetsz hetit is, meg havit is. Ha meg annyira hülye valaki, hogy januártól novemberig mellékutakon sunnyog, aztán jut az eszébe, az az ő baja

monddazigazatmar 2014.12.29. 17:37:58

@Balt: "Tatabányáról ugye pont 15 ezer (Pest , Fejér és K-E megye, ok, ez utóbbi talán kikerülhető-) De ha netán még Győr vagy a Balaton felé is autópályázni akar a Bürger, további 5-5e Ft. Nagyon nincs ez átgondolv"

Te tényleg ennyire nem érted?
Ha most napi szinten akarsz győr-balaton-pesten autópályázni, akkor veszel éves matricát, nem? 40 rugó. Amit felsoroltál az 5 megye, évi 25 rugó. Ha meg egy évben egyszer el kell menned Debrecenbe, akkor ott a hetes matrica, aztán menj, senki nem kötelez rá, hogy éves matricát vegyél.

bölcsbagoly 2014.12.29. 17:42:45

@Fazakas László: de autópálya sincs (kivéve a Pitest-Konstanca utat), a többi apró darabka (Nadlac-Arad, Gyalu-Gyéres). Mire kéne matrica?

monddazigazatmar 2014.12.29. 17:44:41

@KissGecihuszár:
roppant módon fog szopni Győr
Miért? Az m1 győr mellett ingyenes jelenleg?
Kecskemétnél az m5 jelenleg ingyenes?

Székesfehérvárnál a 8as autóút? Vagy a 62es az?

bölcsbagoly 2014.12.29. 17:49:35

@aptohu: A dugódijat Demszky vállalta az EU támogatásért cserébe a 4Metróba! A dugódij 2016-r tól esedékes lenne. De ha van ez a fizetős utidíj már felesleges a dugódij is! Helyette is van.

aptohu 2014.12.29. 18:12:41

@monddazigazatmar: legalább tudnád, hogy miről beszélsz.
Olvasgasd: www.nemzetiutdij.hu/Dijfizetes/Dijmentes-szakaszok/
Na ezek közül az M0 egyes részei és az M31 kivételével mindegyik fizetős lesz! Úgyhogy roppant mód fog szopni Győr, Kaposvár, Debrecen, Miskolc, Szeged stb. stb.

aptohu 2014.12.29. 18:15:41

@bölcsbagoly: a belvárosi km alapú fizetésről volt szó. A km alapú nem megvalósítható, dugódíj lesz. És azt nem lehet majd a matricákkal megváltani.

bölcsbagoly 2014.12.29. 18:18:22

@aptohu: már miért ne, egyezkedni lehet majd az EU-val.

aptohu 2014.12.29. 18:20:03

@bölcsbagoly: ahogy mostanában szoktunk?

bölcsbagoly 2014.12.29. 18:22:00

@aptohu: miért, az esetek többségében sikerült kompromisszumra jutni.

aptohu 2014.12.29. 18:23:03

@bölcsbagoly: ja, visszavontuk az elképzelést.

monddazigazatmar 2014.12.29. 18:31:23

@aptohu: Na, akkor világosíts fel. Fizetőssé teszik az összes autópályát és autóutat, igaz? Az m7 győr mellett eddig ingyenes volt?

aptohu 2014.12.29. 18:33:06

@monddazigazatmar: nem igazán tudlak követni.

Tejmészáros 2014.12.29. 18:35:23

@monddazigazatmar: És aki az öregecskedő autóját lecseréli?

nyünyüge 2014.12.29. 19:14:26

@Rock me Gromov:
az éves matricák eddig (évente egy alkalommal) jelképes összegért átirathatók voltak másik rendszámra.
Meglepne, ha ezt a megyei matricákra is lehetővé tennék, de hát vannak még csodák ..... talán.

Tejmészáros 2014.12.29. 19:56:53

nézem az m1 híradót, csak a megyei matricáról volt szó... rózsaszín szemüveg

monddazigazatmar 2014.12.29. 20:06:37

@aptohu: Bocsánat. M1 győr mellett eddig ingyen volt? Mert gondolom, ha eddig ingyen volt, most fizetős lesz, akkor jogos az aggodalom a megnövekvő forgalomról. Ha eddig is fizetős volt, akkor miért zúdulna győr belvárosára nagyobb forgalom

monddazigazatmar 2014.12.29. 20:09:08

@Rock me Gromov: Annak eddig is visszajárt időarányosan az autópályamatrica. Ja, nem.
De gondolom az 5-10 ezer forintnyi matrica nem fog nagyon bezavarni, van eredetvizsga, súlyadó, átírási illeték, forgalmi, törzsköny kiállítás...
Vagy a megyében vásárolnak majd új autót.

Arcade Macho 2014.12.29. 20:12:47

@aptohu: "A km alapú nem megvalósítható, dugódíj lesz"

epp te mondtad nem, hogy a kamionoknal mar megvalosult, miert is ne lehetne szemelyautokra is?
max lenne heti Bp matrica a parszor felkovalygoknak, hogyha a kis faluja nem gondolja hogy nala dugo van

2014.12.29. 20:14:01

@Balt: Jézusom.... 3 autótok van. Van ahol a család létszáma alig haladja meg az autóitok számát.

Aki három autó fenntartását képes megoldani (kötelező, üzemanyag, szerviz, egyéb járulékos költségek) az ne sírjon már, hogy fizetnie kell egy picit többet.

De tudod mit... Kerüld el a fizetős szakaszokat. Nem fog feltűnni, hogy összességében fogyasztásban majd rosszabbul jársz. De Te leszel a frankó ember, aki jól megspórolta a matricát.

2014.12.29. 20:24:02

@Szabványok:
Érveléseid egy részével egyet tudok érteni. De úgy érzem, hogy dühből olyan tételt is beírtál, amihez aztán végképp nincs közünk. Pl. "RTL-nel forgalomarányos több tízmilliárdos adó."

Ha csak nem vagy RTL dolgozó, nem értem, hogy ez miként jön a témához. Úgy látom sokan saját egyéb sérelmeiket vetítik ki egyes döntésekre, ami nem tetszik.

Ennek következtében az érvelések hitelét vesztik, mert azt védeni, amihez végképp nincs köze az érvelőnek az nem igazán jó.

A szociális népszavazásra visszatérve azt tudom Neked mondani, hogy ez egy olyan szép politikai akció volt, ami intézményeket fosztott meg olyan összegektől, amit fejlesztésre tudtak használni. Akkoriban ilyen környezetben dolgoztam. Láttam, hogy egy nagyobb kórház milyen extra bevételeket ért el ezzel.

Vagyis egy olyan akció volt, ami nem a hatást nézte, hanem csak érzelmekre épített. A mostani útdíj felháborodást is ilyennek érzem. Pedig összességében jobban járnak nagyon sokan ezzel a változással.

Tejmészáros 2014.12.29. 20:27:48

@monddazigazatmar: neked van interneted, mégiscsak meg kellett volna adóztatni, esetedben 1 millióval, van rá pénz.

2014.12.29. 20:31:25

@sanyix: Bocsánat, hogy belebégettem a témába.

Egyrészről nem a korábbi adókat védtem meg. Másrészről korábban nem magyaráztam meg hasonló dolgokat.

Arra próbáltam rámutatni, hogy sokszor olyan dolgokra dobnak ki az emberek pénzt, amiről nem is gondolják, hogy pénzkidobás.

A jelenlegi változást ennek ellenére úgy élik meg, mintha a napi betevőt vették volna el tőlük. Holott azok, akik naponta megtehetik, hogy autóval járjanak, azok lényegesen jobb életszínvonalon élnek, mint akiknek még autója sincs.

2014.12.29. 20:34:32

@Gringo: Nem ismerlek, így lehet, hogy Te vagy országunk nagy adományozója.

Mivel a névtelenség homályában maradhatsz, szeretném megkérdezni, hogy mennyi pénzt utaltál már át lélegeztetőgépekre?

Ugyanis most a Te zsebedre megy a játék, amit ha jól értek egyébként lélegeztető gépekre szántál és ezt most elvették tőled....

Előre is köszönöm a válaszod.

aptohu 2014.12.29. 20:39:56

@monddazigazatmar: ingyen volt, meg még sok más nagyváros mellett. Linket is adtam. Nem nézted meg.

aptohu 2014.12.29. 20:42:42

@Arcade Macho: kezdünk elbeszélni egymás mellett. Másodszor vagy talán harmadszor írom le, hogy valaki felvetette a Budapesten belüli km alapú fizetést. Arra írtam, hogy nem megvalósítható. Mint ahogy a világon egyetlen városban sincs ilyen.

2014.12.29. 20:45:13

@jacint70: Végre valaki, aki értelmesen tudott ellenérvet felhozni. Köszönöm.

Igen... Pontosan ez történik. Időnként feszítenek a húron, de még nem pattant el. Vannak már jelei, de a hideg rosszat tesz ennek.

A mostani kormányzásnak meg hatalmas előnye van azzal, hogy az ellenzéknek nevezett bohóctársadalom képtelen együttműködni.

Lássuk be, se az ellenzékből, se a kormánypártból nem kér a többség.

aptohu 2014.12.29. 20:52:18

@agyramegy: mennyi az a nagyon sok, akik jól járnak? Mert szerintem a többség rosszul jár. És azt se felejtsük el, hogy a kamionok jövőre 5%-kal többet fizetnek (ha jól hallottam, fizetett reklámban azt mondják, hogy idén közel 0% az infláció), 8 és 9 fős autóra, 3,5 tonna alatti tgk-ra dupla annyi lesz a díj az évest leszámítva, nem személyautóhoz kötött utánfutóra is kell majd matrica.
Olyan jó lenne már valami előzetes számítást látni, melynek alapján kijött ez az 5 ezer forint. Mert ha annyira nagyon sokan jól járnak, akkor nem jönne be a tervezett 40 milliárd plusz pénz.

2014.12.29. 20:59:29

@aptohu: "És azt se felejtsük el, hogy a kamionok jövőre 5%-kal többet fizetnek, 8 és 9 fős autóra, 3,5 tonna alatti tgk-ra dupla annyi lesz a díj az évest leszámítva, nem személyautóhoz kötött utánfutóra is kell majd matrica."

Kivettem a zárójeles részt, hiszen egy ilyen mondat zárójel nélkül is értelmes. De sajnos így nem értem, hogy mit szeretnél írni. Mielőtt válaszolnék légy oly kedves tisztázni ezt.

Nem kötekedni szeretnék, hanem megérteni, amit írtál.
Köszönöm.

monddazigazatmar 2014.12.29. 21:00:08

@aptohu: de, megnéztem. Egyszer nem láttam Győr mellett, hogy ki lett volna írva, hogy ingyenes szakasz jön.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2014.12.29. 21:00:35

@agyramegy: Rossz az érvelés. Azért mert valakinek jobban megy, miért kell rádobni egy újabb adót?
Ha jobb lenne a kormányzás/kevesebb fölösleges kiadás/nyilvánvaló lopás lenne, akkor semmi szükség nem lenne semmilyen új adóra!

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2014.12.29. 21:03:00

@agyramegy: Végre valaki, aki egy betűhalmazt érvként értelmez... ;-)
Talán van kiút a "libsinácideazértahúhaanyjabiztosamibiztos" "kultúrából"... ;-)
Köszönöm...

Balt 2014.12.29. 21:07:58

@monddazigazatmar: És ha mondjuk nem december-január időszakban vesz valaki autót...?

aptohu 2014.12.29. 21:08:42

@agyramegy: szerintem nem annyira bonyolult.
Eddig az inflációval szokták indokolni a január 1-jei áremelést, ezért a zárójel, a kamionoknak most viszont azért emelik, hogy nagyon sokan jól járjanak.
A 8 és 9 férőhelyes személyautóknak dupla annyiba fog kerülni a heti és havi matrica (a megyeinél eddig erre nem tértek ki, de nem lennék meglepve), de csak azért, hogy nagyon sokan jól járjanak.
A lakóautók és 3,5 tonna alatti haszonjárművek szintén dupla annyit fizetnek a heti és havi matricáért. Megint csak nagyon sokan jól járnak.
A nem személyautók után kötött utánfutókra is matricát kell venni (ami megegyezik a D1 kategória heti, havi vagy éves díjával), létrehozva az U kategóriát, de csakis azért, hogy rettentő sokan jól járjanak.
Kihagytam valakit? A személyautós jól járókat már kibeszéltük.

Balt 2014.12.29. 21:10:01

@monddazigazatmar: Remélem, véletlenül sem fogsz megyehatáron "illegálisan" túlfutni. Nem néztem részletesen Tatabányát, de erre alighanem jó példa, persze aki ott él, az kb. tudja. Aki meg nem, az gps nélkül ne is induljon el, ha jót akar...

Balt 2014.12.29. 21:12:07

@monddazigazatmar: Bizony, ezek mind ingyenesek (azaz Fehérvár mellett az M7-es is), pont az átmenő forgalom városon kívülre terelése érdekében.

aptohu 2014.12.29. 21:14:56

@monddazigazatmar: olyan tábla van, hogy utolsó kihajtó a fizetős szakasz előtt:
https://www.google.hu/maps/@47.6857962,17.8025545,3a,75y,73.25h,67.18t/data=!3m4!1e1!3m2!1sdVOnjQ2x1kT-WyEbRk8PAg!2e0
Sok városnál (volt) ilyen, pont azért, hogy aki nem az autópályán megy, ne kelljen átpöfögnie a városon.

2014.12.29. 21:18:41

@jacint70: Nem érzem rossznak azt az érvelést, hogy fölösleges dolgokra költ el valaki pénzt az ne sírjon.

Én pont erre kezdtem figyelni, hogy mi az amire én pénzt költök és azt a pénzt lehetne másra is fordítani.

Természetesen lehetőségekhez képest de nagyon sokat lehet spórolni okosan elköltött pénzekkel.

És nem arról beszélek, hogy a TukkerMukker olcsóbb termékeit veszem meg, hanem arról, hogy nem veszem meg azt a terméket, amire valójában nincs szükségem.

Szóval nem a lemondásról beszélek, hanem az okos költésről. Nem az újabb adókról van szó, hanem nem engedem, hogy a fogyasztói társadalom beszippantson. Mert ez sokkal keményebb mint az ilyen-olyan adók.

Nem kell új és jobb tévé, porszívó, számítógép, mikró, rádió, ágy, robotgép, botmixer és még sorolhatnám. A mostani is tökéletes.

2014.12.29. 21:25:52

@aptohu: Köszönöm. Így már értem.

A 8 és 9 férőhelyes személyautók esetén igazán érdekes a felvetésed. Mert ez kvázi a nagycsaládosok ellen szól, ami a kormány gumihangyája.

A többin sajnos nem lepődök meg, de nehéz is kategorizálni néhányat, de én számítottam arra, hogy az útdíj változni fog ezen területen.

Fazakas László 2014.12.29. 21:38:54

@bölcsbagoly:

A Pitești - București - Constanța autópályát sajna nem volt még részem megismerni, de a Ploiești - București-t már igen.
És van autópálya București és Pitești között szintén.
A nyáron pedig mentem végig (oda-vissza) az Aranyosgyérestől - Gyaluig húzódó erdélyi szakaszon (Autostrada Transilvania). De arrafelé már tavalyelőtt is mentünk a sógorommal.
És van lenn délen egy végigfutó (Déva - Nagyszeben)... persze itt-ott még csak terv - vagy már lassacskán épülget ... és (Nagylak - Arad / Arad - Temesvár felé)

Na nem mintha nálunk annyi egybefüggően hosszú autópálya lenne.
Mi se 300 kilométerekkel kezdtük.
Még jól emlékszem az M7-esre, majd 20 évig csak 89 km volt (csupán az Osztyapenko szobortól - a Balatonaliga előtti É-D útelágazásig ért.
Az M5-ös meg sokáig csupán Kiskunfélegyházáig!)

Az M6-os viszont, amelyik még magát Pécs városát is szinte félig meddig elkerüli (illetve sokkal rövidebb és hamarabb van Pécsre a régi úton menni).

Mindenesetre nálunk se nagyon kéne erőltetni azokat a mindenféle matricákat, ha lenne helyette az útdíj!
Ami persze teherautóknak, kamionoknak és a buszoknak már régóta van (e-matrica)
Sokat jártam Győrtől dél lefelé - a Pápa - Csorna - Bük - Szombathely útvonalakakon. Ott minden nagyobb teherautónak meg kellett vennie a matricát - ám az út hozzá az olyan ... hogy röviden és simán mondjam - szar!
Útdíj viszont már régóta van.
Csak néha Nemzeti útalapnak hívják, s szépen bele van építve az üzemanyagok árába!

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2014.12.29. 21:47:32

@agyramegy: Ezeket értem... Mármint azt, hogy nem vagy/nem akarsz konzumidióta lenni.
Az érvelést ott érzem hibásnak, hogy azt írod, hogy akinek három autója van, az ne sírjon, ha új adót vetnek ki rá, mert legfeljebb erre fog költeni, nem olyasmire, ami fölösleges...
Azért mert:
1. Nem biztos, hogy a három autó fölösleges. Még akkor sem, ha nem ez a jellemző. De az alábbi felosztás simán beleférhet:
a) Hétközi gyerekszállító/munkábajáró az asszonynak.
b) Hétközi melósszállító szakadtka a férjnek.
c) Családi csapatszállító hétvégére, családi programokra.
2. Ha valaki a pénzét munkával keresve, leadózva elkölti akármilyen baromságra, akkor az az ő magánügye, senkinek nincs semmilyen erkölcsi alapja megítélni az illetőt. Erre való hivatkozással újabb adót kivetni, majd azzal magyarázni, hogy ha kocsikra telik, akkor teljen erre is, nem túl "sportszerű". Mondjuk azt, hogy még ha futja is 15000-ért három megyei matrica a kocsikra, azt a pénzt el lehet költeni a gyerekekre is - akár úgy, hogy háromszor többet viszik őket játszóházba -, mint odaadni az államnak, "tudjukmire".
2/a Ha a három kocsi nem adózott pénzből van, hanem "okosból", akkor talán a megfelelő hivatalok hajtsák be az elmaradt befizetéseket, ne pedig "találomra" újabb adókat vessenek ki, hátha azt befizeti valaki, jellemzően az, aki mást is befizet, mert amúgy sem tud kibújni a fizetési kötelezettségek alól...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.12.29. 21:52:00

@NotaBene: Nem azt állítottam posztban, hogy mindenütt nő majd a párhuzamos utak forgalma, hanem azt, hogy a fizetőssé tett bevezető utak környékén.

Ami a pontjaidat illeti:

1: Már mondtam, hogy az új rendszer két független intézkedésből áll, egyik a megyei matrica, a másik az ingyenes szakaszok fizetőssé tétele. Ezért a válaszaim különbözőek erre a két intézkedésre: a megyei matrica javított a rendszer igazságosságán (ezt egyébként a posztban se tagadom, csak figyelmesen kell olvasni), a fizetős szakaszok kiterjesztése meg rontott.

2: Teljeskörű forgalmi hatáselemzést én sem láttam. Ugye az NGM azt állítja, hogy léteznek valamiféle tanulmányok, én azóta is várom, hogy a megígért nyilvánosságra hozatal megtörténjen.

Ez a poszt, ami természetesen nem akar egy komoly elemzés lenni, az ingyenes szakaszok fizetőssé tételének hatásáról beszél. Ennek nem lesz pozitív forgalmi hatása, csak negatív, legfeljebb ennek a mértékéről lehet vitatkozni.

Pozitív hatása a megyei matricának lesz, erről valóban nem írtam. ugyanis szerintem az, hogy lesznek helyek, ahol javul a forgalmi helyzet, az nem menti azt, hogy máshol meg romlik, ha a két hatás egymástól független intézkedések következménye. Márpedig itt ez a helyzet.

Az meg nem feltétlenül propaganda, ha valaki nem ír egy teljeskörű elemzést. Legalábbis ha valaki az én posztomat netán propagandának tartja, az nem olvasta figyelmesen.

3: Akkor ebben egyetértünk.

2014.12.29. 22:07:22

@jacint70: OK, értem a választ.

Én arra céloztam, hogy nem Te leszel az a réteg, akit ez érzékenyen érint.

Miért gondolom ezt? Mert ott a harmadik "csapatszállító". Ami csak a hétvégékre (és vélhetőleg nem az év minden hétvégéjére) van fenntartva.

Nem irigylem, mert nincs is miért, csak jelzem, hogy nem Te vagy a célközönség, akit ez a kiadás megviselne. Vélhetőleg azt az évi 15, vagy akár 45 eFt-ot is meg tudod még így is spórolni a gyerekekre, bár nem látok a pénztárcádba.

Valójában csak saját magamból indulok ki, aki látom, hogy milyen lehetőségek vannak amit ha nem úgy költök el, hanem okosabban, akkor mennyi marad még itthon.

A fentebbi érvek ellenére én jobbnak látom a várható rendszert, mert kevesebből jöhet ki az éves jármű használat.

Persze ez csak addig lesz igaz, amíg nem találják ki, hogy a lakóhely szerinti megyére lehet ezt kiváltani.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.12.29. 22:12:49

@agyramegy: Csak a pontosság kedvéért, balt írta, hogy neki 3 autója van, jácint csak elvi alapon szállt be a vitába... ;-)

2014.12.29. 22:15:54

@promontor: Jogos. Köszönöm a korrigálást. Elvesztettem a fonalat. :)

Akkor maradjunk abban, hogy elméleti síkon válaszoltam. :)

Arcade Macho 2014.12.29. 22:43:04

@aptohu: "Másodszor vagy talán harmadszor írom le, hogy valaki felvetette a Budapesten belüli km alapú fizetést. Arra írtam, hogy nem megvalósítható."

nem beszelunk el egymas mellett, en emlitettem a varosi km alapu utdijat
(emlekeztetoul: Balicsra nekem az autopalya 20 Ft / km es serelmeztem hogy itt elottem miert nem fizettetik meg ugyanazt az osszeget hiszen Budapesten masszivan egeszsegkarosito hatasa is van a forgalomnak mig az M7 -em haladva nincsen)

megvalosithatosag: jelen pillanatban kis hazankban is a szallitmanyozok GPS alapon fizetik a km alapu autopalya+autout dijat, azaz a szemelyautokra megvalosithato siman, hiszen a GPS alapu egyseget kell csak beepiteni a szemelyautoba
elenorzes szinten megvan a kamionokra, hiszen masszivan be van kamerazva, es ki van epitve a bunteto rendszer

ugyanakkor megemlitenem, hogy a dugodijnal kellenek kapuk, miert is lenne nehezebb egy fedelzeti GPS egyseggel (ami mar mar a legotvarabb okostelokban bene van, megspecizve cellainformacios helymeghatarozassal) ellatni az autokat mint szarakodni kapukkal, raadasul egy olyan helyen(Hungaria), ahol minden szabad hely nagyon draga?

Arcade Macho 2014.12.29. 22:56:16

@jacint70: "Erre való hivatkozással újabb adót kivetni, majd azzal magyarázni, hogy ha kocsikra telik, akkor teljen erre is, nem túl "sportszerű". "

ezzel az ervelessel az a gond hogy ez nem ado

ami meg a legjobb lenne, az hogy km alapu utdij lenne, es nem, ez nem ujabb ado lenne, hiszen aki valodi csoringer es a hetvegi csaladi programot csak vasuttal tudja lezavarni, az pl. nem fizeti be adokent az autopalyadijat, hanem az fizeti be aki aranyosan tobbet hasznalja

Arcade Macho 2014.12.29. 23:08:50

@aptohu: tessek itt van egy pelda a varosi utdijra: en.wikipedia.org/wiki/Electronic_Road_Pricing

igaz itt nem km alapu a fizetes, hanem hogyha elhaladnak valamelyik "80 ERP gantries in Singapore" alatt akkor fizetnek

nem mellesleg a km szamitast pl. az ubernel is mar megcsinaltak, tehat technikailag nem egy ordongosseg

aptohu 2014.12.30. 01:39:31

@Arcade Macho: a GPS alapú egység több tízezer forint, és ha rengeteg autóba be is teszik, nem tud olyan olcsó lenni, hogy sokak számára megfizethető legyen. Persze lehetne akkor megint mondani, hogy hiszen csak 3 gombóc fagyi...
Nem ismerem a technikai hátterét, de nem hiszem, hogy olyan egyszerű lenne több millió autót másodpercre pontosan nyomon követni. Plusz a külföldi átutazók. Dugó van a Hungárián, 5 méteres körzetben áll 5 autó. Most akkor melyik jel kié? Egyáltalán mindenkinél van ilyen kütyü?
De persze akkor legyünk már igazságosak, ne csak a budapestiek fizessenek, hanem minden gyorsforgalmi úton. Hoppá, kevesebb lett az útdíj bevétel, mint amit terveztünk. Nem baj, holnaptól a főutak is fizetősek. Áh, még mindig nagyon sok pénz hiányzik. Akkor legyenek a mellékutak is. De hát csak 25 gombóc fagyi, nem értem, miért kell hőbörögni. Azért a képviselők ingyen kapják a kütyüt, korlátlan kerettel...

aptohu 2014.12.30. 01:45:03

@Arcade Macho: ez is egyfajta dugódíj, a főbb utakon van.
Sehol nincs km alapú fizetés, mert sokkal egyszerűbb érzékelőket elhelyezni pár főbb ponton, és ha nem fizettél megy a fénykép és a csekk.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2014.12.30. 08:17:11

@Arcade Macho: Akkor ne nevezzük adónak, hanem legyen mondjuk "adó jellegű pénzbeszedés".
Miért is?
Mivel olyan dologért kell mostantól fizetni, ami eddig "elvileg" ingyen volt.
Nem igazán tudok róla, hogy a szolgáltatás bővült volna - vagyis kapnánk valamit a többletkiadásért -, illetve nem hallottam jó indokot arra, hogy ez eddig miért volt "igazságtalan".
Szerintem olyan ez, mint a telefonadó. A telkom cégek addig is fizették az áfát, meg a többi adót, erre egyszer csak kitalálták, hogy ezen felül tessék még valamit fizetni, mindezt anélkül, hogy az állam a többletpénzért bármi többletszolgáltatást nyújtana.

NotaBene 2014.12.30. 10:56:05

@promontor:
Amiben egyetértünk:
A Teljeskörű forgalmi hatáselemzést nem nekünk kellene megcsinálni, hanem az NGM-nek, és jobb lenne ha szakértői anyag alapján vitatkoznánk.

Mért nem értek egyet a forgalom katasztrófális romlását vizionáló jóslatokkal:

Az új szabályozás forgalomra gyakorolt hatásánál két dologgal érdemes számolni
1. Az eddig is „fizetős” területen lakók közül leszlek, akik a korábbi összeg 10-20%-ért már vesznek matricát. (Pl. Székesfehérvárról a 7-es úton Budapestre járók eddig vagy Diósdon keresztül menve a Budapestre vezető utakat, vagy Érd forgalmát terhelték. Akik a következő évben vesznek megyei matricát azok már nem terhelik ezeket az utakat. )
2. Az eddig „ingyenes” területen lakók, akik eddig használták a most fizetőssé tett utakat, és nem vesznek matricát, azok növelik a nemfizetős Budapesti bevezető utak forgalmát.
A forgalomat a 2. tényező növeli, az 1. tényező csökkenti. Én nem tudom megbecsülni, hogy az 1. esetbe hányan tartoznak. Ha nem sokkal több ember vesz az új rendszerben matricát mint az előző évben akkor @KissGecihuszár: jóslatai beteljesedhetnek, amennyiben nagyságrenddel többen vesznek az eddigi fizetős területeken matricát, és viszonylag sokan vesznek az eddigi ingyenes területen is, akkor a forgalmi helyzet javulhat.
A „számok” ismeretében értelmesebben lehetne vitatkozni. (Pl. ha tudnánk, hogy ahhoz hogy jelentősen ne romoljon a helyzet mennyivel kell nőni a matrica értékesítésnek az 1. csoportban, és mennyi matricát kell a 2. csoportnak vásárolni.)

Nekem úgy tűnik, jelenleg sokan az 1. tényező hatásával nem számolnak.

Szabványok 2014.12.30. 12:27:47

@agyramegy: Nem vagyok RTL dolgozó, sőt nem is szeretem a kereskedelmi tévéket, a reklámokat utálom, az xfaktor meg valóvilág típusú műsoroktól hányok, ha véletlenül pár másodpercig látom.
Viszont azt a piacgazdaság elleni merényletnek érzem, ha cégre szabott adókat készítenek. A törvényesség megcsúfolásának érzem. A törvény előtti egyenlőtlenségnek. "Szektoriális adó" Ostobaság!
Nem tanultak ezek közgazdaságtant? Nem.
Gondolkoznak ezek? Nem.
Mert rájöhetnének, hogy ezeknek semmi értelme, csak káros hatása van. Épp úgy, mint a jóisten nem engedi, hogy 200m2-nél nagyobb üzlet nyitva legyen vasárnap.
A piacgazdaság működik. Mindennek kialakul az ára, amennyiért elő leet állítani. A vasárnapi nyitvatartástól, az autópályadíjig. (ha már az a cím)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.12.30. 16:29:47

@NotaBene: Én azzal "számoltam" (bár ezt kétségtelenül nem írtam bele explicit módon a posztba) hogy az első tényező hatása az M0-on belül drasztikusan lecsökken, ugyanis aki eddig nem fizetős utakon jött be, az az M0-át elérve könnyedén áthajtott a bevezetőkre.

Elfogadván a példádat, ezt annyival árnyalnám, hogy a bevezetőktől távolabb ez az elszívó hatás csak részben érvényesült, tehát az általad említett régi 7-esen valóban lehet majd hatása a megyematricának. Az, hogy ott ez lesz-e nagyobb hatás, vagy az újonnan fizetős szakaszok elkerülése miatti növekedés, arról lehetne morfondírozni (hányan járnak be Érdről vs. hányan járnak be Fehérvárról, hogyan reagálnak a csökkenő illetve növekvő díjakra) de maradjunk abban, hogy majd meglátjuk.

{Mondjuk aki Fehérvárról bejárva nem az M7-esen jött az, hát nem is tudom, hogy mondjam udvariasan, nem gondolta végig a dolgokat: Budapest oda-vissza 125 kilométer, 220 munkanappal, 6 literes fogyasztással, 350 forintos benzinnel számolva 572 ezer forint az éves benzinköltség, ennek kevesebb mint 8 %-a az éves matrica, a régi hetesen meg döcöghet keresztül egy rakás településen, a fogyasztás magasabb, a menetidő szintúgy.}

Ugyanakkor akinek az útvonala a bevezetőkhöz közelebb érte el az M0-át, azok eddig biztosan a már ingyenes és gyorsabb bevezetőket választották, tehát az ő megyematricájuk semmilyen pozitív hatással nem jár majd az M0-án belül. Példa: Fótról eddig bejött az M0-ig, ott biztosan átjött az M3 bevezetőig. Ez januártól 5000 forint lesz (egy 3 kilométeres szakaszért), szerintem lesz olyan, aki ehelyett továbbmegy a Régi Fóti úton és csak a Szentmihályi útnál jön be a bevezetőre.

DocBulywood 2014.12.30. 21:11:58

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Mindenért fizetsz! Persze csökkent a TB-d, kevesebb adót és járulékot vonnak le a béredből, de ha kiteszed a kocsid kerekét a Nagykőrösire, élből 5 ropival levágnak...

DocBulywood 2014.12.30. 21:17:23

Közületek páran akkora ökrök, hogy a traktor helyett őket kell befogni az eke elé, komolyan mondom.

Mit nem lehet azon felfogni, hogy a fidess megint ki akar rabolni?

A fidess buziknak egy gyors összefoglaló, hátha a seggük nyalása helyett felnéztek pár percre és olvastok:
Bankadó
Energetikai különadó
Kereskedelmi láncok különadója
Távközlési- és telekommunikációs különadó
Végkielégítések 98%-os különadója
Népegészségügyi termékadó (chipsadó)
Kommersz szeszek büntetőadója
Külföldi rendszámú autók adója
Játékgép adó
Dízel adó
Energiaellátók jövedelemadójának fenntartása
Baleseti adó
Burkolt ingatlanadó önkormányzati szinten
Ingatlanspekulációs adó
Kamarai regisztrációs hozzájárulás
Szociális hozzájárulási adó
Nyugdíjadó
Online szerencsejáték adó
Pornóadó
Igazgatási szolgáltatási pótdíj
Katasztrófavédelmi hozzájárulás
Pénzügyi tranzakciós illeték
Egységes biztosítási adó
Távközlési szolgáltatási adó (mobiladó)
Közmű adó
Fordított általános forgalmazási adó a mezőgazdaságban
E-útdíj emelt szintű indítása
Személyforgalmi behajtási díj („dugódíj”)
Élelmiszerlánc-felügyeleti díj

Na, akkor most magyarázza meg nekem valaki, hogy ha ki akarok menni az M5 melletti Ósönbe nagybevásárolni, ugyan miért fizessek 5eFt-ot csak azért, mert az autópályának NEM minősülő kivezető szakaszon kimentem, a Bp táblánál jobbra kisoroltam, h a bevközponthoz hajtsak???

Miért is jó ez nekem?

Először ezt tisztázzuk.

Ja, kár jönni, h csak egy doboz cigi, meg egy üveg sör, mert nem cigizek és vizet iszom.

DocBulywood 2014.12.30. 21:19:05

@promontor:
{Mondjuk aki Fehérvárról bejárva nem az M7-esen jött az, hát nem is tudom, hogy mondjam udvariasan, nem gondolta végig a dolgokat: Budapest oda-vissza 125 kilométer, 220 munkanappal, 6 literes fogyasztással, 350 forintos benzinnel számolva 572 ezer forint az éves benzinköltség, ennek kevesebb mint 8 %-a az éves matrica, a régi hetesen meg döcöghet keresztül egy rakás településen, a fogyasztás magasabb, a menetidő szintúgy.}

Van egy-két figura, akinek van valamilyen iskolai végzettsége. Van isten!

Balt 2014.12.31. 09:20:49

Hehe, úgy van, ahogy sejtettem: a letérés nélküli 4+1,5 km Lepsénynél az M7-esen kötelező Veszprém megyei matricát jelent.
www.kormany.hu/download/c/36/30000/Veszprem_megye.pdf

(Tehát enyhén szólva csúsztatás, hogy "15e Ft-ból megússza ezentúl, aki rendszeresen jár a Balatonra". Ill. az északi partra nézvést persze igaz.)

Balt 2014.12.31. 09:29:29

A Ferihegyi út lehet kritikus (nekem). A repteret meg lehet közelíteni alternatív útvonalon? (Mert ha nem, ez nyilván alkotmányellenes, még persze úgy is, hogy "nem kötelező" repülni/dolgozni onnan/ott stb.)

Balt 2014.12.31. 09:30:24

Félreértések elkerülése végett: nem a reptéren dolgozom, sőt, nem is arra. :)

Balt 2014.12.31. 09:40:06

@agyramegy: Nógrád és Békés nem is szerepel a megyei térképek között, tehát azt az elképzelést (talán) elvethetjük, hogy a megyei matrica megvásárlásának lehetősége lakóhelyhez kötött lenne.

Balt 2014.12.31. 09:42:41

Az a követelés viszont ezentúl még élesebben jelentkezik (amit a völgyhíd és a síkvidéki alagutak apropóján megfogalmaztam): ezen az áron NEKEM NE ÉPÍTSETEK AUTÓPÁLYÁT! Pláne, ha nincs mellette alternatív útvonal. Köszi!

NotaBene 2014.12.31. 10:56:00

@DocBulywood:" Miért is jó ez nekem?"
Nyilván óriási igazságtalansát történt!
Eddig "mások", akik 10-30 kilométere laktak a munkahelyüktől 42.980 Ft-otfizettek a munkábajárásért . Ez így igazságos volt!
Most jött a buzi, galád, rabló... Fidesz, és azt szemétséget követte el, hogy lehehővé tette, hogy ezek az emberek kevesebbet fizessenek, több emberel fizettet az eddiginél kevesebb összeget.
Mostmár Neked is fizetni kell 5000 Ft-ot.
Galádság, hogy Neked is fiztni kell!
Úgy igazságos, ha csak mások fizetnek!
Az egész ország együtt érez Veled!

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.12.31. 11:07:00

Frissült a poszt szövege, a végére odaírtam a legújabb infókat.

De a 444 poszt is jó forrás... ;-)

Balt 2014.12.31. 11:46:32

@promontor: A 444 kivételesen túl optimistán értelmezi az ÉS-t. :)

Gringo 2014.12.31. 15:14:48

@agyramegy: Nem értem mi a jó abban, ha még egy sarcot kapunk a nyakunkba. Te vagy az élő példája annak, aki körömszakadtáig védi a védhetetlent.

aptohu 2014.12.31. 15:32:14

@Balt: de jó, hogy megint magunkra vagyunk utalva az értelmezéssel, hiába van már térkép is...
"Jelölt megyei és irány szerinti szomszédos megyei matricákkal használható szakaszok"
Külön kiemelném, hogy a sárga vonal benyúlik Fejér és Somogy megyébe is.
Ezért szerintem, ha battyogunk az M7-esen:
1. Le akarunk térni az északi partra (90-es lejáró, 71-es út): Pest megye + Fejér megye + Veszprém megye matrica (ez esetben a megyei matrica rész vonatkozik ide).
2. Siófok a cél: Pest megye + Fejér megye + Somogy megye (ez esetben az irány szerinti szomszédos - Somogy megye - rész vonatkozik ide).
Bár ha jobban belegondolok, ez lett volna egyértelmű, ha ez a szándék:
Jelölt megyei VAGY irány szerinti szomszédos megyei matricákkal használható szakaszok

aptohu 2014.12.31. 15:34:31

A repteres felvetésem viszont beigazolódott. Kb. 100 méter a lehajtó az autóút táblától. Hogy örülnek most a taxisok meg a minibuszosok (ők lehet, hogy DUPLÁN örülnek, ha a megye matricánál is érvényes az, ami a heti és havi matricáknál, hiszen 7 fő felettiek).

Balt 2014.12.31. 15:51:22

@aptohu: Az ötlet gondos kidolgozását illusztrálandó. (Egyébként komolyan mondom, ha ez holnap zökkenőmentesen elindul, kalapot le: 20 nap alatt, kéthetes ünneppel súlyosbítva megcsinálták... De minek?)

A 4-esen kb. 800 méter van a ferihegyi lehajtóig, lemértem a g.maps-en.

aptohu 2014.12.31. 16:43:57

@Balt: holnap gond nélkül el fog indulni, mármint lehet majd matricát venni. Az a szerencséjük, hogy csütörtöktől hétfőig jobban eloszlik a roham, mintha holnap munkanap lenne. Az viszont biztos, hogy ellenőrizni nem tudnak mindenhol, nincs kiépítve a kamerarendszer, és annyi mobil egység sincs. Úgyhogy egy darabig sokan megússzák majd, akik direkt vagy tudatlanságból nem vesznek matricát.

aptohu 2014.12.31. 19:04:38

@Balt: valami illetékesnél rákérdeztek erre a Balaton déli dologra, és azt mondta, hogy ha valaki átmegy a Veszprém megyei részen, arra a pár km-re is kell matrica, nem elég a Fejér és Somogy.

aptohu 2014.12.31. 19:29:15

@aptohu: jól sejtettem, a D2 kategóriába tartozóknak (8 vagy 9 fős személyautók, lakóautók, 3,5 tonna alatti áruszállítók) 10.000 Ft a megyei matrica, 20.000 a busz.
www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/mk14186.pdf

DocBulywood 2014.12.31. 19:47:00

@NotaBene:

Olvasni és értelmezni tudni kell. Látom, ez nem megy neked.

Gondolom olyan vagy, mint az inga. Egész évben csak 60 km-t mész, nem járod az országot.

Ja, szívből kívánom, ahol laksz, vessenek már ki ugyan utcahasználati adót, hiszen a cipőddel koptatod az aszfaltot, vagy taposod a sarat.

Most már boldog lehetsz, megint fizethetsz valami mondva csinált marhaságért - mert nem látod még mindig, h nem csökkent az adód, te isten barma...

DocBulywood 2014.12.31. 19:47:48

Úgy értettem, napi 60 km-t mész...

KissGecihuszár 2015.01.01. 11:36:53

@DocBulywood: Elnézést, hogy a csapos beleugat, de mennyibe van az éves MÁV bérlet Sz.f.v-Bp közt?? Szerintem kurvára nem kerül ennyibe, úgyhogy fel lehet tolni a hájas valagakat a Desiro-ra, főként hogy lecserélték a "régi" piros-fehéreket kék-sárga csíkosra! Megáll az eszem ettől a tényleges urizálástól, hogy aki már mondjuk betöltötte a 30-at, annak már derogál a vonat, főként hogy Fehérváron beszáll a garagéban álló autókába, majd Bp-n lemegy az irodaház aljában található mélygarageba, oszt kiszáll és persze lifttel érkezik az irodába, ahol egész nap mereszti a pohos seggét az íróasztalnál! És csodálkozunk, hogy olyan szar az átlagmagyarja EÜ állapota, amilyen. Igenis, akinek nem létszükséglet a kocsi, az nyugodtan vonatozzék, mert az egyrészt kevesebbe van éves szinten, másrészt legalább annyit mozog, ameddig eljut a Fehárvári PU-ig, illetve ameddig a Délitől eljut mondjuk a XIII.-ban lévő irodaház-falanszterben lévő kretén multinál lévő melóhelyére. Természetesen, fentebbiek nem vonatkoznak azokra, akiknek valóban munkaeszközük a kocsi, tehát egész nap ide-oda mennek, árut terítenek, szolgáltatnak, stb. De ők gondolom eddig is megvették a matricát, legfeljebb ,most nem éves országost vesznek 43 rugóért, csak mondjuk 3 megyeit 15-ért! Ez még a "bolondnak" is megéri... Egyébként: B.U.É.K!

DocBulywood 2015.01.01. 14:31:54

@KissGecihuszár:

Fogalmam sincs, Pösti vagyok.

"most nem éves országost vesznek 43 rugóért, csak mondjuk 3 megyeit 15-ért! "

Tééényleg! Csak 3 megyét ismernek - hiába az ájgón nincs több térkép, nélküle meg a klozetre sem találnának ki.

Teljesen életszerű, n'est ce pas, monami?

aptohu 2015.01.01. 15:46:49

@KissGecihuszár: ez utóbbi rossz példa, ebből látszik, hogy bele sem gondolsz, amit írsz: "Természetesen, fentebbiek nem vonatkoznak azokra, akiknek valóban munkaeszközük a kocsi, tehát egész nap ide-oda mennek, árut terítenek, szolgáltatnak, stb. De ők gondolom eddig is megvették a matricát, legfeljebb ,most nem éves országost vesznek 43 rugóért, csak mondjuk 3 megyeit 15-ért! Ez még a "bolondnak" is megéri... "
Ők azok, akik 2 személyes Clioval, Corsával és furgonokkal szaladgálnak (vannak pár tízezren), az ő kedvükért hozták létre a D2 kategóriát, hogy jól járjanak: nekik 10.000 a megyei matrica, és mától dupla annyi a 10 napos és havi.

KissGecihuszár 2015.01.01. 16:50:12

@aptohu: bocsi-bocsi, én nem feltétlen a TGK-val utazgatókra gondoltam, hanem azokra, akik (saját) SZGK-val mennek ide-oda, mert pl sales rep-ek (népi nevén területi képviselő), vagy olyan melójuk van (pl. hazai KKV tul/ügyvezetők), hogy egy nap mondjuk van 4-5 tárgyalásuk. Egyébként a D2 nem vonatkozik a de jure TGK, de facto SZGK-ra, azaz a "ketreces" cliora, Corsara, Yetire, 2 üléses nissan terrano, pick up navarra és tettes társaikra, mert azok D1 kategória, ugyan 3.5t össz tömeg alatti mindegyik.

KissGecihuszár 2015.01.01. 16:52:37

@KissGecihuszár: Ja és azok, akik ezekkel járkálnak, nos ők -amúgy helyesen- a cégük, vállalkozásuk nevére veszik a matricákat, ergo elköcscségelik...

aptohu 2015.01.01. 16:57:49

@KissGecihuszár: szerintem olvasd el még egyszer, mit jelent a D2.
A vállalkozásuk nevére veszik a matricákat, ergo elköltségelik... Innen már csak egy lépés, hogy akkor pénzbe se kerül senkinek...

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2015.01.01. 18:39:44

@KissGecihuszár: Ja, csak a gond ott van, hogy "köccségelni" csak bevételből lehet...
Tehát, ha eddig volt X bevétel, akkor most X+10000 bevétel kell egy kocsi esetén. Hogy örül ennek minden ügyfél!
Persze erre lehet azt mondani, hogy "haennyitnemtudszkigazdálkodniakkornevállalkozz", csak ezzel az a baj, hogy egyfelől - ahogy korábban már említettem - ez már a sokadik ilyen, ld. még évi 5000 Ft kamarai regisztrációnak keresztelt lehúzást, másrészt elvileg a "gonoszmultik" ellenében a hazai KKV-k vannak támogatva, legalább is kommunikációs szinten.
Egy kisvállalkozás meg sokkal költségérzékenyebb, mint egy multi...

lutria 2015.01.01. 18:40:52

@KissGecihuszár: Nem csak olyanok járnak kocsival vidékről akiket körülírtál,van olyan kollégám aki 2,néha 3 műszakban gyárban dolgozik,nem nagy élmény este 10órás végzéssel előbb villamossal majd busszal kimennie Kelenföldre majd vonatozni Sz.f.v-ra,ugyanez reggel 4-5-6 óra körül,valszeg te sem a vonatot választanád ha tehetnéd.

KissGecihuszár 2015.01.01. 22:22:22

@jacint70: Induljunk má ki lécci az évi 43 rugós "classic" pályadíjból, melyet eddig is leköcscségelt" az, aki most ugyanezt fogja tenni a mondjuk 2 megyére szóló (D2 esetén) 20 rugóssal, oxa?!
@lutria: Megismétlem tehát, hogy a fentebb sorolt kategóriákba, azaz akik nyugodtan közlekedhetnek MÁV-val, nos abba nyilván a több műszakban melózók sem tartoznak bele, hiszen -mivel én is gyakran jártam a fentebb említett elővárosi viszonylaton- képben vagyok, hogy milyen a közösségi közlekedés este 22h után; röviden: SZAR, bővebben: NAGYGYON SZAR!

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2015.01.02. 07:05:37

@KissGecihuszár: Jó, induljunk ki. Akkor viszont érdekelne, hogy kik azok, illetve hányan vannak, akiknek olyanok a közlekedési szokásaik, hogy csak és kizárólag két megyében közlekednek, ott viszont kb. napi szinten, ezért tavaly megvették a "classicot"...
(Ezt hívják amúgy hatástanulmánynak... ;-) )

NotaBene 2015.01.02. 12:20:07

@jacint70: Szerintem nagyon sokan vannak, akik eddig 43 ezer forintot nem tudtak/akartak fizetni a matricáért, de a korábbi összeg 10-20%-át már képesek/hajlandók kifizetni!

Szerintem a jóslatok/elemzések jelentős részében alulbecsülik a vidéki autópálya használók számának növekedéséből származó hatásokat: Az eddigi fizetős területen sokkal többen vesznek matricát, mint korábban.

A lakosság 20%-a "veszit" és legalább 50%-a nyer az új szabályokkal.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2015.01.02. 12:44:56

@NotaBene: Ezeket a számokat alá tudod támasztani?
A következők miatt kérdezem.
1. Ha valaki nemcsak egy-két megyén belül jár rendszeresen, hanem sokban, akkor továbbra is jobb a "full, éves".
2. Ha egy adott megyén belül jár rövid távon, akkor lehet, hogy érdemesebb továbbra is az eddig ingyenesen használt mellékutakat használni. (Lehet, hogy valakinek az évi 5000 is sok, viszont csak pár km-t használná a fizetős szakaszt.) Ez főleg azokon a helyeken érvényes, ahol kevés autópálya van,ami nem szövi át keresztül-kasul a megyét, pl. Zala, vagy Heves.
3. Szerintem azok a nagy nyertesek, akik szomszédos megyeszékhelyek között ingáznak napi szinten, pl. Kecskemét és Budapest között. Rájuk igaz, hogy így évi 10000 Ft-ból megússzák, leszámítva azt, amikor alkalmilag máshová mennek, és ezért új matricát kell venni...
Nem hiszem, hogy sok ilyen ember van, pláne nem 50%.

Balt 2015.01.02. 13:20:39

@jacint70: Ehhez képest az első felületes híradásokból az látszik, hogy sokan keresik a megyei matricát sajnos. (Ami persze nem feltétlenül billenti a döntés költségvetési vonzatát pozitívba...) Azért sajnos, mert így nehezebb lesz visszacsinálni, mint a netadót. (Itt jöhet a megkövezés: Fidesz szavazó voltam/vagyok.)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.01.02. 14:18:22

@NotaBene: Megismétlem, mert hátha: függetlenül attól, hogy igaz-e a 20 meg az 50, a két hatást két különböző intézkedés hozta, tehát egyáltalán nem lenne szükséges "20 %"-nak rosszul járnia ahhoz, hogy "50%" jól járjon.

@Balt: Érdekelne a megyei matricát keresők területi eloszlása azért. Mert ugye lehet, hogy ezek többsége olyan budapesti illetve agglós lakos, aki az eddig ingyenes szakaszokon járna, csak nem akar az "ún. türelmi időszak" csodás konstrukciójával élni.

NotaBene 2015.01.02. 15:19:00

Sajnos korrekt elemzéssel nem tudom alátámasztani a becslésemet.
Három szempontot is érdemes vizsgálni:
1 . Olcsóbb /drágább lett a pályahasználat.
2. Eddig nem tudta kifizetni a pálya használatot, most a mellék utak helyett autópályán megy.
3. A lakókörnyezetében nő/csökken a forgalom.
Ezeknek a szempontoknak hatását szerintem sokan „budapesti szemüveggel” nézik, és megállapítják, hogy sokak számára romlik a helyzet.
Én Fejér megyében élek.
Rengeteg ismerősőm van, aki gyakran, (de nem naponta) jár Budapestre és eddig nem vettek matricát. Döntő többségük, most 10000 Ft-ért megveszi a matricát, és ezzel nemcsak a saját életminősége javul, hanem pl. a 70-es utat is lényegesen kevesebb Fejér megyei lakos fogja használni. A 70-es útra nem terel forgalmat az új szabályozás , viszont az eddigi utasok egy (szerintem jelentős) része pályán fog közlekedni.

Sokan leírták, hogy az eddig ingyenes székesfehérvári elkerülő fizetővé tétele miatt Székesfehérvár „bedugul”. Szerintem Fehérvár is többet nyer a megyei matricákkal, mint amennyit veszít a fizetős elkerülővel. A városra legnagyobb terhelést vasárnap délután a Balaton felől Budapestre utazók jelentik. Az én tapasztalatom szerint az átmenő forgalom döntő többsége eddig se használta az M7 ingyenes szakaszát.)

Az M7 kapcsán leírtak szerintem más utakra is igazak. Eddig Budapesttől távol sok helyen nagyon kevés személyautót lehetett látni a pályákon. Az gondolom, hogy ennek legfontosabb oka, hogy sokan nem tudtak/akartak 43 ezer forintot fizetni. 5-10000 Ft-ot más sokkal többen hajlandók erre költeni., ezzel csökken a forgalom az eddig a pálya helyetti az alternatív útvonalak közelében élők számára is.
Összefoglalva, az addig fizetős helyek lakossága alapvetően jól jár az új szabályokkal. Akik eddig éves matricát vettek, azok jelentős része kevesebbet fizet. Sokan olyan autós számára is megfizethető lesz a matrica, aki eddig nem tudta kifizetni az árát.
Az eddig ingyenes terület lakóink többségét hátrányosan érinti a változás. (Valószínűleg az ingyenes területen is lesznek akik áttérnek az éves matricáról a megyei és néhány tíznapos matrica vásárlásra, illetve lesznek területek ( pl az érdi M7 lehajtó) ahol csökken a forgalom.)

Balt 2015.01.02. 15:35:37

@promontor: Már csak azért sem érdemes kapkodni a "matrica"vásárlással (ha nem elengedhetetlen), mert szerintem Bp. körül, azaz kifejezetten az M0-n nem éli meg a dolog ebben a formájában az év végét... :)

Balt 2015.01.02. 15:39:30

@NotaBene: Ebben kétségtelenül van igazság. De menjünk tovább eggyel: ezúton is csókoltatjuk a Veszprém megyei "matricát", ami önmagában semmire sem jó - a dolog abszurditását megfelelően illusztrálandó. :)

Balt 2015.01.02. 15:40:48

@Balt: Ja, teszem hozzá Veszprémhez: jelen "hivatalos" álláspont szerint...

NotaBene 2015.01.02. 15:41:15

@promontor:
Amiben egytértünk: Ha az emberek 20% számára nő a lakókörnyezet forgalmi terhelése, az nem elfogadható. A szabályok kialakítása és bevezetése során sok hibát követtek el az ezért felelősek.
Amiben sokakkal nem értek egyet:
Az úthálózat fentartásáért valakinek fizetni kell.Leegyszerűsitve:a korábbi rendszerben a terhekvől az ingynes szakaszok használói aránytalanul keveset fizettek a fizetős szakaszról munkába járokhoz képest. Ennek az megváltoztatását támogatom. A korábbi igazságtalan rendszert egy kevésbé igazságtalan, (de a tökéletestől nagyon távol levő rendszer ) váltotta fel.

Még egy megjegyzés, ami lehet hogy sokaknak nem tetszik: Akkor járunk a legjobban ha én is, Te is hozzájárulsz az utak fentartásához! Annak szurkoljunk, hogy a lehető legtöbben használják a pályákat,és ne mások ablaka alatt pöfögjenek a dugóban. Én nem vagyok Fidesz szavazó, de ha más van kormányon az utak fentartása akkor is pénzbe fog kerülni. Ha nem az autópálya matricából fizetik az utakat, akkor is az én meg a Te adódból fogják ezt fizetni.Nincs ingyen ebéd!

NotaBene 2015.01.02. 15:48:51

@Balt: Én is "csókoltalom" a veszprémi matrica kitalálóját. Javaslom neki, hogy tanulmányozza az adóztatás elméletét. (Pl : Laffer-görbe)

Az adóztatásnak vannak határai. A közgazdaságtan ezeket a határokat politikai, gazdasági, fiskális, jogi és pszichológiai jelzőkkel illeti, kategorizálja. A határok túllépése, különösen igaz ez a pszichológiai határok túllépésére, ellenállást vált ki az adózókból

A veszprémi matrica miatt lehet sok Budapestről Balatonra járó nem veszi meg a másik 3 matricát se!

Balt 2015.01.02. 16:05:33

@NotaBene: Na, ez érdekes szociológiai-pszichológia tanulmány lehetne: a másik szavazótáborral érvelünk egymás ellenében. :) Tetszik! (Az apropója továbbra sem...)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.01.02. 19:38:58

@NotaBene: "Az úthálózat fentartásáért valakinek fizetni kell.Leegyszerűsitve:a korábbi rendszerben a terhekvől az ingynes szakaszok használói aránytalanul keveset fizettek a fizetős szakaszról munkába járokhoz képest."

Sajnos ez nem csak "leegyszerúsítés", hanem tévedés is.

Olvasd el először is Jácint posztját: jacint.blog.hu/2015/01/02/szubjektiv_morfondirozas_az_uj_autopalya-dij_rendszerrol

Ehhez hozzáteszem a magamét: én tavaly 2 havi és 4 hetimatricát vettem, ezért fizettem 21460 forintot. Emellett valóban "ingyen" használtam az M1-M7 közös szakaszát Budaörsig, kb. hetente egyszer (nem elsősorbanTescozni jártam, hanem a lányom vittem különórára).

Aki naponta használta az autópályát, az 2x annyit fizetett ugyan, mint én, de emellett - sok kicsi sokra megy alapon - majdnem biztosan több mint kétszer annyit ment is rajta. (Számold ki a fehérvári példáddal...)

Szerintem elég biztosak lehetünk abban, hogy azok, akik az agglomeráció autópályáit ingyen használták, azok hozzám és Jácinthoz hasonlóan évente párszor kidugták az orrukat a fizetős szakaszokra is és a heti és havi matricák használatával hozzánk hasonló nagyságrendben fizettek autópályadíjat.

Magyarán ők is fizettek az úthálózat fenntartásáért, eddig is.

Az a becslésem szerint 11573 darab autótulajdonos, aki sose mozdult ki az ingyenes szakaszokról, az meg szerintem nem elégséges indok ennél sokkal több ember lakókörnyezetének forgalomnövekedésért.

KissGecihuszár 2015.01.02. 19:44:28

Itt van pl. a 2 db, jelenleg - az M8 Pentele-híd esetében 8 éve, míg az M9 Szekszárdi esetében lassan 20 éve!- quasi a semmiből a semmibe vezető hidunk (nem vagyok szemét, mert megemlítem, hogy azért épülget az az M8, úgyhogy pár év és el fog érni a Pentele brücke mindkét lábához, ezáltal a jelenleg az M0-t használó kamion és egyéb gépkocsi forgalom alsó hangon 1/3-a fog az M8-on közlekedni) , melyen azért igen jelentős "szomszédoló" forgalom van, hiszen sokan járnak suliba, melózni, dokihoz, vásárolni Bács megyéből D.újvárosba és ugyanez vonatkozik a Szekszárdi relációban is. Mostantól ők -mivel ugye a megye határok a Duna közepén vannak- 2 megyei éves matricával tehetik mindezt, tehát +10 rugóért lehet shopingolni, melózni, stb. Halovány szépségtapasz, hogy amennyiben egy Bács-Kiskun megyei lakos vesz egy Fejér megyei matricát, akkor ezáltal használhatja az M6, M7, M1 megyei szakaszait és ugyanez igaz versa is, azaz egy derék Fejér megyei, Bácsba ingázó így jogosulttá válik az M5 Bács megyei szakaszára is! Felvetődik a kérdés: "örülünk, Vincent??"

DocBulywood 2015.01.02. 20:38:22

@NotaBene:

Köszönöm. Javaslom a fidess figyelmébe, a méter alapú útdíj bevezetését együtt a tömegarányos méréssel.

Értem ez alatt, aki csak Bp vonzáskörzetében él, többet fizessen, hiszen csak azt az aszfaltot koptatja.

Ez így igazságos!

Kérlek válaszolj: az életedben csak napi uszkve 50km-t ingázol xy és Bp között. Másfelé nem is mész ???

És igen, igazságot akarsz?

Akkor LEGYEN MINDEN ÚT FIZETŐS!

Ne hazudjon a fidess! Elb.szták a költségvetést, KELL nekik a pénz.

Mit nem lehet ezen megérteni???

Neked, meg a többinek, aki örvend, nem érti, h ez egy átverés. Olyan boldog az új év, h pl bevezették a tisztító és tisztálkodó szerekre is a jövedéki adót.

Fizesd már ki ezeket is helyettem, kérlek! Ha neked ennyire jó ez a rendszer, miért nem adod oda a teljes fizetésed a fidess-nek?

NotaBene 2015.01.02. 21:54:43

@promontor:
Az „igazságosság” szubjektív dolog.
Igazad van, abban hogy Te, és sokan a korábban ingyenes szakaszon lakók közül „arányosan” hozzájárultatok az autópályák fenntartásához.
Abban is igazad van, hogy ’ Az a becslésem szerint 11573 darab autótulajdonos, aki sose mozdult ki az ingyenes szakaszokról, az meg szerintem nem elégséges indok ennél sokkal több ember lakókörnyezetének forgalomnövekedésért.’

Én egy „másik” igazságról beszélek.
Valamikor régen ingyenes volt az M7-es. Amikor fizetőssé tették, akkor az ingyenes szakaszok kijelölésénél a „politikailag fontosabb” települések érdeket figyelembe vették, de a többi településre mindenfajta „kármentesítés” nélkül rázúdították a forgalmat. Sok helyen bekövetkezett jelentős forgalomnövekedés jelentős károkat okozott.( Pl Velencei tó déli partja sokat veszített. Kőszárhegyen vasárnap délután a 70 úton lakók nem tudtak kocsival kiállni az udvarukból…)
Pl. nyilván igazságtalan az, hogy Siófok elkerülésére nem használható az M7-es, de Székesfehérvár lehajtói között ingyenesen lehet közlekedni. Ennek az „igazságtalanságnak” a megszüntetésére káros megoldás az, hogy Siófok számára is biztosítjuk az elkerülőt, (és az ebből származó néhány matrica vásárlás kiesését pár forint matrica áremeléssel kompenzáljuk.)

Az nem korrekt elemzés az,ha nem szólunk a régi szabályok elfogadhatatlan következményeiről, csak az új rendszer kárairól beszélünk.
Az egész ország szempontjából az egyik matrica díj rendszer akkor jobb egy másiknál, ha lényegesen több ember használja az autópályákat, településeket elkerülő utakat. Ehhez minél több ember által megfizethető díjak kellenek. Az alacsonyabb matrica árakat többen ki tudják fizetni, mint a magasabb díjakat.
Ki kell mondani, hogy a kádári kisember „nekem ne kelljen fizetni, csak mások fizessenek” mentalitás nem oldja meg a problémákat. Magyarországnak az használ, ha mindenki „befizeti a részét ”.
Naivitás azt hinni, hogy azzal hogy valaki nem vesz matricát azzal kormányt, vagy a Fideszt bünteti.
„Méltányos közteherviselés fele kellene haladni Egy normális, élhető ország fele inkább az visz, ha a lehető több embernek lenne matricája…, ha azt mondjuk: „Magaddal és másokkal is kitolsz, ha nem veszel matricát.” „ Ne legyél büszke arra, hogy Te nem akarsz a közös költségekhez hozzájárulni.”.

NotaBene 2015.01.02. 23:06:45

@NotaBene: Nekem leginkább a svájci megoldás tetszik: csak éves matrica van, de ennek az ára mindenki számára kifizethető!

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.01.03. 00:04:29

@NotaBene: Először is, a posztban és a kommentjeimben elég sokszor hangsúlyoztam, hogy nekem nem elsősorban a 0-ról ötezer forintra emelt díj a gondom (bár speciel megértem azokat, akiket ez is felháborít), hanem a forgalmi következmények bizonyos területeken.

Ennek megfelelően én senkit nem buzdítottam arra, hogy ne vegyen matricát és pöfögjön csak nyugodtan az autójával a kül- és elővárosi lakóövezetekben. Remélem tehát a kádári kisember mentalitásról szóló kritikát valaki másnak szántad.

Viszont egy kormánynak nem egy elképzelt idealizált, "szófogadó" tömegre kell alapoznia a döntéseit, hanem valós társadalmi viselkedésmintákra. Ezt figyelembe véve szerintem én pl. meglehetősen konzervatívan becsültem meg a lehetséges forgalmi hatásokat.

Másodszor is, azt, hogy a korábbi rendszerben voltak igazságtalanságok, azt nem vitatom. Azt, hogy ezek közül valamennyit kiküszöböl a megyei matrica, azt sem. Áldásom rá, ha már nem sikerült jobbat kitalálni.

Ugyanakkor azt is megjegyezném, hogy simán el tudom képzelni, hogy pl. a Martonvásár vagy a Velencei tó helyzetén nem javít majd annyit az új rendszer, mint amennyit sokan várnak: a 43-ról 20 ezerre csökkentett "Balatoni Matrica" azért nem fog mindenkit átcsábítani az M7-re, már csak azért se, mert a nyári hétvégék elég tragikusak tudnak lenni a sztrádán is.

Ugyanakkor a Velencei tóra igyekvők közül simán el tudom képzelni, hogy a Pest megyei mellé nem vesznek Fejér megyeit, mondván a Pest megyeivel a városból már kijutnak, onnantól meg "kibírják" a tóig.

Hasonló hatást simán el tudok képzelni az M3-ason Heves megye felé is (ha Gyöngyös, a Mátra vagy mondjuk Salgótarján az úticél), illetve az M5-ön Kecskemét felé, amúgy.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.01.03. 00:11:05

@NotaBene: Naja, az átszámítva kb. 11 ezer forint, de ha vásárlóerőparitáson néznénk, akkor valószínűleg kb. 3000 forintos kiadást jelentene Magyarországon.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.01.03. 00:39:00

@NotaBene: Még egy megjegyzés: azt írtam, hogy "a 43-ról 20 ezerre csökkentett "Balatoni Matrica"", de most jövök rá, hogy ha valaki csak a balatoni nyaralóba jár le Pestről, az minden csak nem 43 ezer forint: május elejétől kb. októberig jár le a többség, ez 5 esetleg 6 havi matrica, azaz 25-30 ezerből kihozható volt eddig.

Szóval pont a nyári balatoni forgalom szerintem meglesz a régi hetesen ezentúl is.

Balt 2015.01.03. 10:51:18

@promontor: Érdemes lenne arányosítani - ha valakinek van hozzá érkezése/gusztusa: a jellemzően 1(-2) oda-visszaútra vásárolt 10 napos matricával (á.: 2975 Ft) jöhet ki 1 km-re vetítve a magasabb hozzájárulás, vagy a megyei matricás bejáró esetén? Nekem úgy tűnik, hogy ez a módszer aránytalanabb. (Figyelmen kívül hagyva persze a direkt elkerülés céljából készült szakaszokat, amit értelemszerűen az adott település polgárai kevéssé tudnak kihasználni. A bevezetőket igen, ahogy a bevezetők alternatíváiként szolgáló mellékutakat. Valami azt súgja: az ésszerűséggel szembe megy a történet. Ha nem KIG-es utak lennének, Wittinghof helyében kitenném: "behajtani tilos, kivéve célforgalom.)

Balt 2015.01.03. 10:56:36

@NotaBene: Ami (ti. a svájci matrica) egyébként nem kötelező...

Balt 2015.01.03. 11:00:38

@promontor: "Ennek megfelelően én senkit nem buzdítottam arra, hogy ne vegyen matricát és pöfögjön csak nyugodtan az autójával a kül- és elővárosi lakóövezetekben. Remélem tehát a kádári kisember mentalitásról szóló kritikát valaki másnak szántad."

Mondjuk nekem. Fidesz szavazóként is vállalom! Jelen (sokadik) dilettáns döntés korrekciójára így látok némi esélyt (visszaállítani valószínűleg nem lehet az eredeti állapotot, mint a netadó esetén), párhuzamosan a további 900e elpártoló szavazóval - ahova egyelőre nem számítom magam. Még 1 esélyt adok, a vasárnapi zárva tartást is beleértve...

Balt 2015.01.03. 11:03:56

@Balt: Ja: egyébként az a 2x1 km ap. bevezető, amit napi szinten használtam még tavaly, az kb. ekkora kerülőt is jelentett a mezei közutakhoz képest, tehát nemcsak a matricás fogom megspórolni, hanem talán üzemanyagot (és környezetszennyezést) is. :) Úh. mindenki örülhet, legfeljebb a közutak mellett lakók nem...

Balt 2015.01.03. 11:09:34

@promontor: Nagyvonalú vagy. :)
2012-es svájci átlagjövedelem adatok alapján 158 Ft...

Balt 2015.01.03. 11:11:17

@Balt: svajcesmas.blogspot.hu/2014/10/az-egy-haztartasra-eso-atlagjovedelem.html

Az ÉVES, ORSZÁGOS matrica SVÁJCI DOMBORZATI viszonyok között!

Balt 2015.01.03. 11:12:51

@promontor: Jó meglátás, ebbe nem is gondoltam bele. Bár ha valaki kifizet a célra 20-25e Ft-ot, akkor már akár éveset is vehet.

Balt 2015.01.03. 11:14:23

@Balt: Pardon, ez családi jövedelem. Szorozzuk tehát kb. 2,5-3-mal, az még mindig 500 Ft-nyi, vagy kevesebb.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.02.05. 09:28:59

Meglepő módon tényleg voltak tanulmányok:

www.kormany.hu/download/0/4d/30000/KKK%20-%20A%20HD%20rendszer%20bev%C3%A9teltermel%C5%91%20k%C3%A9pess%C3%A9g%C3%A9nek%20fokoz%C3%A1si%20lehet%C5%91s%C3%A9gei%202014.pdf

Az más kérdés, hogy az ebben foglalt "hatásvizsgálat" arról szól, hogy melyik javasolt tarifaváltoztatás mekkora bevételt hozhat. Arról, hogy milyen forgalmi hatásokkal jár, az láthatólag a kutyát se érdekelte...

Fazakas László 2015.06.02. 06:46:17

@Fazakas László:

A nagy- és sokmilliós közlekedési beruházások alapján alaposan elemezve a kérdést, sokkal de sokkal egyszerűbb lett volna, ha az útdíjakat "máshogyan" szedik be!
Nem kellett volna mögéje a jelenleg hatalmasra duzzadó vízfej-infrastrukturát (kamerákat - kezelőszemélyzettel, maga a rendszám-felismerő rendszer, az útakra kiálló ellenőrző gépjárművek személyzettel, stb.) kiépíteni.
Minderre én villámgyorsan két jó példát tudnék felhozni:

- az egyik -
amely Románia teljes közúti hálózatán már évek óta jól beváltan működik - az országos útdíj (Roviniete matrica) bevezetése. Nincsen autópálya matrica meg egyéb megyei matrica, e-matrica, tarifák, stb.
Egyedül csak az a határokon, avagy a kiutazás előtt az interneten is hamar megvásárolható (www.roviniete.ro) országos engedély. Az ember simán kifizeti - és kész.
A helyi lakosok általában éves matricákat váltanak ki és köszönik, de jól működik!

- a másik -
az üzemanyagok árába beépített matricadíj. Ezzel aztán valójában mindenki csak annyi útdíjat fizet be, amennyit éppen autózik. Az arányos közteherviselés alapján még talán igazságosnak is kimondható.
Persze a külföldiek szintúgy fizethetik, amiben persze lehet kiskapu, hogy ők még a határ előtt megtankolnak és Magyarországon már nem.
Ám ez talán eléggé bizonytalan és kizárható eset lehet (2-3%) egy teljes országot átszelő vagy turisztikai utazások esetében.
Valamikor a gépjárművek kötelező felelősségbiztosítása (GKF) működött hasonlóan igazságos elemként.
Akkor mindenki annyira vett részt a dologban, amennyiszer használta a járművét (és ezzel mindenkor potenciális esélyt adva magának a károkozásra).
Aki pedig nem használta gyakran az autóját (pl. hétvégi autósok), az nem igazán fizetett, mert - mire fel?
Olyan ez mint pl. a gázszámlákban az alapdíj (973 Ft) Gyakorlatilag nem adnak érte semmit, de azért a szolgáltató mégis jól jár ...
süti beállítások módosítása