HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Ausztriai benyomások 1.

2010.08.25. 06:24 promontor

Legyek

A legyeket könnyebb agyoncsapni, mint Magyarországon. Hiába na, a jólét elkényelmesíti őket.

Bár az is lehet, hogy ott senki nem akarja őket agyoncsapni. A reggelinél csak mi hesegettük őket, a többi - német és osztrák- vendég nem zavartatta magát.

Persze elképzelhető, hogy ez nem nemzetiségi, hanem városi-falusi ellentét. Engem, mint tősgyökeres pestit rohadtul idegesítenek a kajámon időző legyek, de ha utánagondolok, a kaposvári rokonaim pl. sokkal toleránsabbak. Illetve lehet, hogy csak bölcsebbek: akárhogy hesegeted, akármennyit agyoncsapsz, csak jönnek, akkor meg minek hadakozni ellenük?

Én azért sokat lecsaptam.

Hegyek

A hegyek nagyok, meredekek, gyönyörűek. A tetejük havas. (Köszönjuk, Emese, izé, Promontor az értékes megfigyelést!)

Közben persze kicsit elszomorító érzés arra gondolni mondjuk 2000 méter magasan, hogy osztrák mértékkel sehol se vagy (körben háromezres csúcsok), magyar mértékkel meg a levegőben lógnál, két Mátra alád férne. Vagy arra, hogy míg mi büszkék vagyunk a Rám Szakadékra, csak Salzburg tartományban van vagy öt olyan hegyi patak által kivájt szurdok (ilyen, mnt ez), ami simán lepipálja a mi büszkeségünket.

Egyébként abban se vagyok biztos, hogy Ausztria kisebb mint Magyarország. Ha a hegyeket borító gyepszőnyeget kihúznánk vízszintesre, bőven lehet, hogy az osztrák 83 ezer négyzetkilométer nagyobb felületre nőne a magyar 93 ezernél. (Ilyen alapon persze még a végén Szlovákiáról is kiderülne, hogy nagyobb nálunk, jaj ne...)

Remélem az MKKP jó nagy hegyet épít Szegedre és akkor majd a Szegedi Havasokba fogunk járni kirándulni. Ha Slartibartfasttal terveztetik a hegyet, akkor szurdok is lesz benne csodaszép. Meg fjord. Azzal végképp lepipáljuk az osztrákokat.

Közlekedés

Az osztrákok nyugisan közlekednek. Ez általában jó, mert nem találkozol túl sok - Magyarországon igencsak gyakori - ámokfutóval, aki egy méterrel mögötted nyomul, hogy vedd észre magad és tűnj el az útjából végre.

Másfelől az a része a dolognak roppant idegesítő, hogy mindig a saját tempójukban haladnak, akkor is, amikor éppen a külső sávban 115-el haladó autót a belsőben 118-al előzik. Az istennek nem gyorsítanának fel mondjuk 130-ra, hogy gyorsabban végezzenek az előzéssel. Mennek a nekik kényelmes tempóban és mivel a mögöttük levők általában nem nyomulnak, meg vannak győződve arról, hogy ezt helyesen teszik.

Kekeckedés

Promontornál nincs nyaralási poszt kekeckedés nélkül.

Az osztrákok esetében ráadásul magasan van a léc, elvégre ők már nem Balkán (szerintük), hát az ebből adódó magas elvárásoknak nem tudnak mindig megfelelni.

Pl. az a Shell kút sem felelt meg, ahol öt perc sorállás után tudtam meg, hogy nem tudok kártyával fizetni, mert derogált a benzinkút elejére kitenni egy táblát. Különösen nem a vállvonogatós szőkenő a pénztárnál, aki nem látta be, hogy mi ezzel a probléma.

De a InterSpar étterméből a páromat fél hatkor elhajtó undok eladó sem, aki szerint a hat órás zárásba nem fér bele az, hogy mi fél hatkor oda beüljünk.

A gollingi Bürgermeisterhez is lenne egy-két kedves szavam, aki véletlenül se a pénztárhoz tetette ki a táblát arról az apróságról, hogy a gollingi vízesést körbejáró ösvény leglátványosabb szakasza le van zárva.

Folyt. köv.

Lesz még beszámoló barlangról, alagútakról, völgyzárógátról, osztrák sörökről. Majd legközelebb.

2 komment

Címkék: utazás ausztria légy hegy shell szurdok

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr212240136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.08.26. 17:46:15

Ez jó volt.

Hát nekik hegyeik vannak nagyobbak, nekünk meg tavaink.

Érdekes gondolat ez a "melyik ország mekkora?". Gyerekként ez nagyon érdekelt, méricskéltem az atlaszban, hasonlítgattam. Aztán rájöttem, hogy a népességszám fontosabb. Még később pedig arra jöttem rá, hogy sem a terület, sem a népességszám nem fontos, hanem az, hogy milyennek képzeljük el. A képzeletünk mértéke az igazán lényeges, ez adja meg egy ország valódi méreteit.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.08.30. 22:05:33

@Csöncsön: Mondjuk nem vagyok benne biztos, hogy több tavunk lenne. Még fürdés szempontjából se feltétlenül: a zelli tóban speciel tudtunk fürdeni. Na jó, a kavicsos partnál azért tudunk jobbat, hogy végre kiemeljem azt, amiben mi vagyunk a nyerők... ;-)

Ami a terület nagyságát illeti, azt nyilván sokféleképp lehet nézni. A fenti szempont alapján a hegyes országok "nagyobbak", a gyakorlatban viszont az élhető területük sokkal kisebb: ez meg is látszik az országon: a völgyeik sokkal sűrűbben lakottak, mint a magyar vidék.

Aztán az is kérdés, hogy az adott nép mennyire érzi jól magát a "bőrében", mennyire elégedett a saját területével, hát ebben mi elég ramatyul állunk.

Az egyes tájegységek viszonya és ismertsége is érdekes, Ausztria pl. számunkra tipikusan Burgenland+Bécs+Alpok. Na jó, talán még a Duna völgy belefér.

Ugyanakkor a történelmileg fontos Morvamező vagy a csehekkel szomszédos területek nem is léteznek számunkra.
süti beállítások módosítása