HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Főzdefeszt 3/3: Összegzés

2012.06.05. 07:04 promontor

Összevissza megjegyzések a 3. Főzdefesztről:


Bár Promontor fejlett kritikai érzékének köszönhetően gyakran tesz bíráló megjegyzéseket posztjaiban, azért az letagadhatatlan, hogy a Főzdefeszt minden gyerekbetegsége ellenére - amelyek közül párat ki is nőtt - egy alapvetően szuper rendezvény. Lassan a hatása is kezd látszani, egyre könnyebb - bár a könnyűtől még sajna nagyon messze vagyunk - jóféle sörökhöz jutni, legyenek azok magyar kézműves próbálkozások, rutinos cseh remekek, bajor folyékony csodák vagy éppen alekelő angolszász XPA csodák.

Szóval éljen soká a Főzdefeszt és köszönet a közreműködőknek!


Bár múltkor megigértem, mégse választottam kedvenc sört ezúttal. Egy kivétellel nagyon jóféle söröket kósoltam, finomak, sokrétűek, érdekesek voltak, de a korábbi "hú, ez valami csoda!!" érzést ezúttal egyik se adta, még az ismételten kóstolt Fekete Bárány se. (Talán már "megszoktam", talán túl hideg volt, a fene tudja. Egyébként az IPÁknál is volt olyan érzésem, hogy kicsit túl hidegek...) Így ezúttal nekem nem lesz "kedvenc söröm". Talán legközelebb.


Ezúttal (illetve részben már az előző feszten is) erősen ale irányban mentem el, egyetlen lágert kóstolam csak. Valószínúleg legközelebb egy kicsit visszatérek majd a lagerekhez, ők is megérdemlik a figyelmet. Ráadásul igazából ezzel az eddig kimaradt "hagyományosabb" kissőrfőzde vonalat is le tudom majd tesztelni, nem csak a "sznob felsőosztályt" ;-)...


Egy-egy korty erejéig ("megkóstolhatom, légyszi?" alapon) sikerült két további sörbe is belekóstolnom. Az első a Stari Vörös volt, ami igen érdekesnek tűnt, valami nagyon fura gyümölcsös ízzel és illattal, ami nekem elsőre rokonszenves volt még a komló teljes hiánya ellenére is, de alkalomadtán ezt én le akarom majd tesztelni valamikor. Talán legközelebb.

A második egykortyos a Pivonál csapolt Jubiler Mild Stout volt, ami viszont egy igen finom "tipikus cseh stoutnak" tűnt. Ez persze így egy marhaság, mert ugye ilyen nincs. Illetve tudok egyről, ez a kedvenceim közé tartozó Primator Stout ami egy ugyanilyen cseh felsőerjesztésű barna és amihez nagyon hasonlított ez is. Ez tehát Promontor nagy bátorsággal két márka alapján felállított "tipikus" cseh stout kategóriája: félreismerhetetlen Guinness-kuzinság, de azért van benne valami csehes is, mondjuk talán a kicsit vastagabb, malátásabb test.


Az árak, az árak, azok magasak, mondták sokan. Hát igen, szerintem is. Ha pl. a tavalyi cseh sörfesztivállal vetem össze, ott 500 forint volt egy korsó és nekem ne mondja senki, hogy a magyar kézműves sörök ennyivel jobbak, mert körberöhögöm. Másfelől, nem tudom, hogy a csehsörfeszt milyen konstrukcióban működik, könnyen lehet, hogy ott van egy promóciós, piacszerző szándék is, az ennek megfelelő szubvencióval. Ezt is figyelembe véve, bizonyos fokig elfogadható, hogy a tőkeszegény magyar főzdék szeretnék az esetleges üzleti kockázatukat is beépíteni az árakba. Amelyek egyébként azért nem rínak ki annyira a budapesti árszínvonalból és láthatólag még ilyen szinten is sikeres a rendezvény.

Ugyanakkor a magam részéről azt hozzátenném, hogy amit elfogadok egy egzotikus főzdefeszten, ahol egy kipróbálás erejéig nem sajnálom a 600-700 forintot egy pohár sörért, azt  hosszútávon nem biztos, hogy megadom, pláne nem, ha egyébként olcsóbban kapok itt-ott nagyon jó cseh söröket vagy éppen hasonló árért már belga, bajor, brit vagy amerikai specialitásokhoz is hozzájutok. Persze ha elérik azt a szintet, akkor igen, de azért legyünk őszinték, a magyar termés eléggé egyenetlen egyelőre...


Apróságok:

  • Kár, hogy a Fuller's real ale-jéhez nem fértem hozzá, amikor arra jártam, mindig későbbre igérték. Láhatólag napi egy hordóval jöttek, hát legközelebb tessék többet hozni, plíz!
  • Sokan árultak palackban, ami szép és jó. Annak már nem örültem, hogy általában ugyanannyiért, mint a csapoltat, ez az ezeregyszáz éves magyar söralkotmány alapelveivel (palackozva olcsóbb a sör, mint csapolva) ellentétes.
  • Ha már palack. Ne tessék csak 1 literes palackban árulni a sört, ez az egyszemélyes sörháztartások számára komoly probléma: fél liter a nyerő! És persze ne tessék 300 forintos palackban se! A visszaváltási igéret szép gesztus, de a fesztnek már vége, most hova vigyem vissza? Ha nincs palackozó gép, akkor tessék egy lecsavarható kupakos műanyag palackba tenni, azt a pár napot abban is kibírja és nem fogom snassznak tartani!
  • Lehetne sörrelikviákat árulni! Főzdefesztes póló volt éppen (bár én reménykedem, hogy jövőre még olcsóbb lesz, meg esetleg nem csak ilyen gyászos színben), de miért nem volt sapka? Miért nem voltak korsók, kelyhek, emblémás sörnyitók? Miért nincs eredeti főzdefesztes söralátét pakk egy-egy keksszel az összes megjelent főzdétől?

Szép volt, jó volt, kár, hogy vége, mondanám, De rájövök, hogy tulajdonképp nincs vége, hiszen a hűtőben betárazva vár a Főzdefeszt zsákmány, ami azért pár hétig még emlékeztet majd a június eleji szép napokra...

 

Szólj hozzá!

Címkék: sör ale ipa sörfőzde főzdefeszt jubiler mild stout stari vörös sörzsákmány

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr554563520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása