HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Kritikai megjegyzések egy sörkóstolóról

2013.05.11. 08:20 promontor

Ne mondja senki, hogy kekeckedni nem kifizetődő!

Na jó, valójában egyáltalán nem kifizetődő: van nekem pl. kb. 48 kekeckedős írásom, de a legtöbbnek az égadta világon semmi hatása nem volt, talán egyszer kaptam egy kétséges hitelességű elnézéskérést. De legutóbb megtört a jég: a Premium Pivo úgy gondolta, kritikus megjegyzéseimre nemcsak ellenérveket vet be, hanem meg is hív a posztban kritizált rendezvényre.

Promontort ingyensörrel könnyű megvesztegetni, így a szavukon fogtam őket és egy haverommal március végén megjelentünk az Erkel utcai Sladek Sörözőben.

Úgyhogy most elmondom, milyen volt a sörkóstoló PremiumPivo módra. Félreértések elkerülése végett azzal kezdeném, hogy alapvetően nagyon jól éreztük magunkat, izlett a sör, jó volt a sörkorcsolya és érdekes volt a feltálalt műsor is. Az alábbiakban ennek az alapvetően pozitív élménynek a kibontása következik (azaz a címbeli  "kritikai megjegyzések" általános értékelést jelentenek, beleértve ebbe mind a bírálatot, mind a dicséretet), ennek során viszont nyomokban bíráló jellegű megjegyzések is előfordulhatnak. Ezeket egyfelől kéretik súlyuknak megfelelően kezelni, másfelől a bennük rejlő jobbítási lehetőséget felfedezni.

Na, akkor a "kekeckedési disclaimer" után következzék a beszámoló.

Szöveg

A PremiumPivo féle sörkóstoló egy lényegében egy kétszemélyes műsor. Az egyik személy Katona Csaba, egy jó dumával megáldott történész, tőle az este során a sörfőzés történetéről tudhatunk meg érdekes részleteket. A másik személy Martin Imre, aki egyrészt a Ferdinánd sörözők tulajdonosa, másrészt a lassan hagyományossá váló nyári cseh sörnapok szervezője. Ő az este folyamán megkóstolt söröket "ismertette". Ez a két személy nagyjából felváltva beszélt, előbb mindig Katona Csaba mesélt valami sörtörténelmi anekdotát, majd Martin Imre mutatta be az időközben kiosztott söröket.

A műsor egyébként a meghírdetett két óránál lényegesen tovább tartott, ennek talán az lehetett az oka, hogy teltház volt és a kostolópoharak ötszöri megtöltése, kiosztása majd beszedése önmagában több időt vett igénybe, nem beszélve a nagyjából félidőben kiosztott sörkorcsolyáról és a ráadáskorsóról a végén. Az előadók becsületére legyen mondva, hogy az extra időt teljes egészében kitöltötték érdekes mondanivalóval. Láthatólag mindketten szívesen beszéltek a a témáról.

Nem állítom, hogy hiánytalanul mindent vissza tudnék idézni, ami elhangzott, de azért jó pár új dolog megragadt. Pl. hogy a mezopotámiaiak serfőzőistennője Ninkasi volt, vagy hogy a sladek az a cseh serfőzőmester. Érdekes volt a középkori sörmérföld definíciója illetve az a történet, amely szerint a pápa engedélyezte, hogy sörrel misézzenek, persze hogy ezt pontosan mikor és kinek engedélyezte, arra már nem emlékszem. De szóba került pl. az is, hogy miért nem koccint (vagy mégis?) magyar ember sörrel, amiről persze kiderült, hogy az eredeti "aradi" történet a borosok marketinfogása volt kb. a XIX. század végéről.

Ami az elfelejtett részletek mellett nekem, mint nemcsak sörügyi, de történelmi érdeklődéssel is megáldott nézőnek még érdekes volt, az a gyakorló történészi módszertan burkolt megismerése volt: az, ahogy a régi források apró morzsáiból próbálnak egy teljes világképet felépíteni, ami egyszerre impozáns (egy-egy félmondatból Sherlock Holmes-t megszégyenítő gondolatmenetek születnek) és törékeny (hiszen pl. a sör esetén igazából fogalmunk sincs, valójában milyen íze volt azoknak az ókori-középkori italoknak).

Pia

A sörök ismertetésére sem emlékszem maradéktalanul, az alábbi lista bizonyos esetekben némi találgatást is tartalmaz, ezeket kérdőjelekkel jelőltem. Rémlik ugyanis, hogy a Primátor és a Ferdinánd mellett szóba került valamilyen "kolostori sör" is Olmütz mellől, de hogy honnan, abban így egy hónap után egyáltalán nem vagyok biztos. Ezzel kapcsolatban meg is jegyezném, hogy akár a honlapon, vagy még inkább a Facebookon igazán közzé lehetne tenni az adott napi sörlistát, szerintem ez jó reklám lenne még utólag is.

Akárhogy is, azért megpróbálom visszaidézni a sörsort is:

10-es Ferdinánd

Ez egy könnyű cseh ivósör (hivatalos cseh sördefiníció szerint výčepní, azaz csapolt, de amúgy palackozzák is ezt a típust, mi is palackból kaptunk). Volt rá példa, hogy nagyon jól esett, de amúgy egy viszonylag jellegtelen, bár korrekt sör, ezúttal sem gyakorolt rám nagy benyomást. Kezdetnek persze nem volt rossz, kb. olyan szerepe volt, mint borkóstolásoknál az első darabnak (ami legtöbbször egy könnyű fehérbor), aminek ugye nem szabad se nagyon jónak, se nagyon karakteresnek lenni, hiszen akkor elnyomná az utána következőket.

Primator English Pale Ale (?)

Csehországban is van sörforradalom, vagy valami olyasmi (Sőt, még olyasmibb.) Pl. egyre több főzde próbálkozik más nemzetek híres sörfajtáival, IPA, EPA, stout, weizen, stb. Ezúttal egy EPA, azaz English Pale Ale került a terítékre.

Itt kis porszem csúszott a gépezetbe, ugyanis az EPA definíciójaként meghallgathattuk, hogy ezt a fajta sört szállították anno a britek a gyarmati Indiába és azért, hogy ne romoljon meg, erősen komlózták. Továbbá ennek volt a helyben (azaz Indiában) főzőtt, speciálisan fűszerezett változata az IPA, az India Pale Ale. Amivel csak az a gond, hogy az első definíció tartozik az IPÁhoz, a másodikat meg még sosem hallottam. Ugyanezt egyébként valaki a közönségből szóvá is tette. Itt Martin Imre visszakérdezett, hogy honnan veszi ezt a kérdező. Ő erre internetes forrásokra hivatkozott, amire a két előadó kissé zavartan egymásra pillantott és végül annyit tudtak mondani, hogy szerintük az ő forrásuk  a helyes és hogy nem kell mindent elhinni, amit az interneten olvas az ember. Ami egyrészt persze igaz, másfelől viszont a konkrét esetben az IPA eredetét elég sok egymástól független forrás írja le azonosan (azaz Indiába szállított viszonylag magas alkoholtartalmú, erősen komlózott pale ale alfajként). Tehát ugyanezt a definciót eladni az EPA esetén szerintem nem stimmel, én azt tanácsolnám az előadóknak, hogy - ha még nem történt meg azóta - érdemes lenne ellenőrizni azokat a forrásokat.

A kóstolt sör egyébként nem volt különösebben erősen komlózott, viszont érezhető volt a gyümölcsösebb, üdébb íz és illat: ez valóban egy korrekt angol ale-re emlékeztető könnyed sör volt, bár némi kontinentális beütéssel: nyilván a komló és az élesztő hozta az angol ízvilágot, a maláta és a víz meg a csehet.

Primátor Double

Ezután viszont egy nehézbombázó következett. A Primátor Double nekem nem kedvencem, de kétségtelenül különleges sör, érdemes kipróbálni. A névben található Dupla elnevezés nyilván a szokásos cseh ležák sörökhöz képest kétszeres Balling fokra (24) utal, ami lényegében azt jelenti azt jelenti, hogy nagyjából dupla adag malátából főzték.

Ennek megfelelően ez kb. a sörök portóija, Az ízvilág egyébként szintén portóis: édes, likőrös, aszalt gyümölcsös. Komplex, szopogatós sör. A komló viszont érzékelhetetlen.

Primátor Rytířský (?)

Na innen lassan elindultunk visszafelé a "normális" sörök irányába. Az első lépés egy 19 Balling fokos világos sör, de ez is igen sűrű darab volt, édes, malátás, alkoholos ízek, nekem ebből a műfajból elég lett volna az előző darab.

Primátor Exkluziv

A következő lépés 16 Balling foka még mindig erős sör, de már közelít a mindennaposabb kategóriához. Ez a fajta erős (a már említett hivatalos definíció szerint speciál) sör az, amiből már majd' minden főzde megcsinálja a sajátját. (Megjegyzem, a Double és a Rytírský is a speciál kategória tagja, de ritkább darabok.) Ezek tipikusan inkább édes, malátás ízvilágú sörök, de azért finoman érezhető bennük a komló keserűsége és - szerencsés esetben - mindenféle fűszeresség is. A mi darabunknál ittam már jobb speciált, de persze lehet, hogy harmadik erős sörként már óhatatlanul untam azt a sok édeskés, alkoholos, malátás ízt és ezt a kétségtelenül megjelenő komló se volt képes kompenzálni.

Primátor Premium

Ezzel a kis (szűk pikolónyi) kóstolópohár átadta a terepet a szokásos sörűrméretnek. A ráadás korsó egy másik tipikus cseh alapfajta, egy 12-es (azaz ležák) volt. A sok nehéz, sűrű sör után most kifejezetten élveztem a "vizes", jól csúszó, közepesen komlós nedűt, ami amúgy korábbi tapasztalataim alapján nem nagyon emelkedik ki a cseh 12-esek derékhadából, eléggé átlagos darab. Persze cseh átlag, szóval nem rossz az.

Sörferdítések

Kekeckedés nélkül nem poszt a poszt Promontornál és mivel a sörkóstolóval alapvetően rendben voltak a dolgok, ezért más téma után kellett néznem. Az áldozat a Premium Pivo termékismertető oldala, amelyet a sörsor felelevenítése kapcsán böngésztem végig és amely érzésem szerint a főzdék honlapján található rövid sörismertetőknek az igen silányra sikeredett fordtása, tele összecsapott, magyartalan illetve sörügyileg vitatható mondatokkal.

Kezdjük pl. a fentebb említett Primátor Double-lal, amit a szöveg duplaerjesztésűnek nevez. Namármost, szerintem ez egy képzavar, duplaerjesztésű sör eleve nincs, van erjesztés meg van utóerjesztés (amit pl. hívnak ászkolásnak, lagerezésnek), illetve ennek speciálisabb fajtái, pl. palackos vagy hordós utóerjesztés. Ha az erjesztés+utóerjesztés miatt hívnák a Primátor Double-t duplának, akkor minden létező sör duplaerjesztésű lenne, szóval ez a kifejezés úgy értelmetlen, ahogy van.

Ezzel szemben a dupla szerintem - ahogy fent már említettem - a dupla adag malátára utal. Esetleg arra, hogy akár a német duplabaknak is értelmezhető, lévén 18 Balling foknál magasabb szárazanyagtartalma van.

Az már ehhez képest apróság, hogy az eredeti szöveg "Double nejsilnějším českým pivem od roku 1990 a jedním z nejsilnějších v Evropě." mondatát hogyan voltak képesek úgy fordítani, hogy "ez a legerősebb duplaerjesztésű sör Európában 1990 óta", amikor oroszon alapuló bikkfaszláv tudással is elég egyértelmű, hogy a helyes megoldás úgy hangzik, hogy "...a Dupla a legerősebb cseh sör 1990 óta és az egyik legerősebb Európában is". Persze lehet, hogy ezt a verziót nem gondolták elég ütősnek...

De a duplaerjesztés előjön máshol is: ilyen sör lenne pl. a Bernard Premium. Itt egy fokkal elfogadhatóbb a kifejezés használata, bár szerencsésnek itt se mondanám. Ez a Bernard (eredeti nevén Svátecní Ležák, azaz Ünnepi Ászok) ugyanis palackos utóerjesztésű, ami azt jelenti, hogy a palackban "élő" élesztő van, ami lassan tovább erjeszti a sört. Dupla utóerjesztésről (gyári + palackos) tehát akár jogosan beszélhetünk, de szerintem ezt pontosabb lenne palackos utóerjesztésű sörnek hívni. Ez a módszer egyébként eléggé elterjedt a brit sörök között, ott az ilyeneket bottle conditioned megnevezéssel illetik, de azok felsőerjesztésű sörök. Szóval a Bernard csatos üveges sörei eléggé egyedi sörök a lagerek világában.

Persze csodálkoznék, ha a fordítók mindezt tudták volna, szerintem ők csak találgattak. Már csak azért is, mert pl. a Bernard Amber és a Bernard Dark esetében szóba sem kerül a "dupla" erjesztés, holott az eredeti ismertetőkben (ld. Jantarový Ležák és Cerný Ležák) ott is említik a palackos utóerjesztést.

A harmadik nagy baki a Primátor English Pale Ale ismertetőjébe csúszott bele. Először is az magyartalan, hogy "top erjesztett", azt helyesen felsőerjesztésűnek mondjuk. Másodszor is, ha felsőerjesztésű (márpedig az), akkor meg nem írunk olyat, hogy "félig sötét lager típusú sör", mert a lager az meg alsóerjesztésű.

Persze értem én, hogy ezek elsősorban marketing szövegek, de ha minőségi sörökre és minőségi sörkóstolókra alapozza valaki az üzletét, akkor a fordítások is lehetnének minőségiek.

Kaja

Tekintettel arra, hogy korábban kifejezetten kritizáltam az utopenec, mint sörkorcsolya kiválasztását, nagy örömmel fogadtam, hogy ezúttal egy másféle módon elkjészített kolbászos sörkorcsolyát kaptunk. A nevét sajnos elfelejtettem, de az ilyen paprikás-hagymás, talán kicsit paradicsomos mártásokat dábelsky megnevezésekkel szokták illetni, ha jól emlékszem. Amúgy ízre a lecsós kolbász cseh változatáról volt szó és külön piros pont jár az eredeti cseh barnakenyérért.

Amúgy azt is üdvözlendő változásként értékelem, hogy a legutóbbi (bár már szintén lejárt, áprilisi időpontokra szóló) kuponakcióban már nem utopenecről, hanem ötféle különböző sörkorcsolyáról tesznek említést. Jobbító javaslatként már csak a sörsornál már elsütött ötletemet ismételném: az adott napi sörkorcsolyá(ka)t tessék honlapon/Facebookon reklámozni!

Összegzés

Érdekes, hogy végignézve a sörsort, igazából egy olyan se volt, ami nekem úgy önmagában különleges élmény lett volna. Ebben talán benne van az, hogy ez a sörsor erősen speciál-orientált volt. márpedig szerintem a cseh sörök leginkább a 10-12-es kategóriában nagyok, a speciálok ugyan nem rosszak, de az eddigi tapasztalataim alapján pl. a belga apátsági sörök sokkal komplexebbek vagy mondjuk a bajor bockok-doppelbockok sokkal harmonikusabbak.

Ez persze ízlés kérdése, ami nekem nem annyira jön be, az másoknak be fog, ráadásul az tagadhatatlan, hogy ugyanakkor azért a kóstolt sörök hoztak egy megbízható cseh átlagot, amiről már az előbb megállapítottam, hogy nincs azzal semmi baj.

Mindenesetre esetleg érdemes lenne a speciál-orientált sörsort enyhíteni egy kicsit, mondjuk egy könnyű barnával, ami igazán klasszikus cseh műfaj, ráadásul a világos-barna arányt is kiegyensúlyozottabbá tenné.

Már persze ha lesz folytatás, mert ha jól látom, egyelőre áprilissal lezárult a sörkóstolók szezonja. Ami bizonyos fokig logikus, itt a jó idő, jönnek a sörfesztiválok. De azért összel remélhetőleg újraindulnak a kóstólók, amiket - kekeckedés ide vagy oda - mindenkinek ajánlok.

Szólj hozzá!

Címkék: budapest sör cseh söröző ipa cseh sör ferdinánd sörház sladek sladek söröző Primator

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr345215933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása