HTML

 

PromontorBlog

Mozik, utazások, fotózás. Budapest, Újbuda. Fogyasztóvédelmi füstölgések. Sportkommentárok. Sörélmények. Rendkívül eredeti, ugye...

Friss topikok

Ők meg látogatnak

free counters (2008 november 28. óta)

Őket hirdetem

Bloggerunió

Magamat hirdetem

Első Magyar Háromcsillagos SuperBlog!

Ezt szívom

Budapest szmogtérképe

Ehhez próbálom tartani magam

Ehhez próbáld tartani magad

Creative Commons Licenc

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda EB 2012

Férfi kézilabda VB 2011

Férfi kézilabda VB 2011

Női kézilabda EB 2010

Női kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda EB 2010

Férfi kézilabda VB 2009

Férfi kézilabda VB 2009

Női kézilabda EB 2008

Női kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Férfi kézilabda EB 2008

Női kézilabda VB 2007

Női kézilabda VB 2007

Négy évszak: Tavasz

2013.06.02. 09:17 promontor

Ezt a posztsorozatot valamikor tavaly decemberben vagy legkésőbb januárban kellett volna megírni, mondjuk az én meccseim mellé, de akkor nem volt rá időm/kedvem. Most megpróbálom a júniusi nagy sörfesztiválidény, (belga, Főzdefeszt, budavári, cseh), illetve közülük is elsősorban is a Főzdefeszt aprópóján elsütni. Végülis a Főzdefeszt a magyar "sörforradalomról" szól, hát nézzük meg, hogy áll a nemzetközi sörforradalom ügye a világ más tájain.

Következzék tehát egy útibeszámoló sorozat tavalyi bolyongásaim alapján: "Négy Évszak" a világ és a sörök körül,

Illetve ma csak az első tétel:

Tavasz

Japán utamról már volt néhány poszt, de a sörügyileg nem lettek kitárgyalva a tapasztalataim.

Mivel pár évvel korábban már jártam Japánban és a standard sörválasztékot akkor megismertem, ezért az Asahi vagy éppen a Kirin söreire ezúttal már nem voltam kiváncsi. Kóstoljunk japán craft beert, gondoltam. Viszont nehéz dolgom volt, mivel az uticélom, Miyazaki semmilyen szempontból nem tűnt központi helynek. Miyazaki egy 400,000 lakosú város, amivel ugyan Magyarországon a második legnagyobb város lehetne, de Japán viszonylatban a népessége kb. az a nagyságrend, mint Magyarországon Gyula. Na most tessék Gyulán tanulmányozni a magyar kézműves sörforradalmat!

A Gugli azonban segített: van a környéken egy helyi kis sörfőzde a Hideji. Nosza, akkor kóstoljunk Hidejit, gondoltam. És szerencsém volt, mert a Hideji sörei szépen ott sorakoztak a szállodai szuvenírboltban a helyi termékek szekcióban, így rögtön az első este kipróbáltam az egyiket. Később aztán a városban is több helyen meg lehetett ezeket a söröket találni, azaz láthatólag Japánban elég jól működik a "helyi termékeket a helyi boltokba" mozgalom.

Így aztán esténként fix programpontként szerepelt egy-egy Hideji sör megkóstolása, amikről ráadásul szorgalmasan jegyzeteket is készítettem, amelyeket alább kis utólagos guglis adatgyűjtéssel (meglepődve tapasztaltam, hogy a Google Translate egész jól elbír a japán nyelvvel...) közkinccsé teszek. A rengeteg Miyazaki környékén nyaraló magyar turista biztos hasznát veszi majd... ;-)

Miyazaki_2012_03_05_____009c_478x208.jpg

5: 太陽のラガー- http://www.hideji-beer.jp/type/06.html

Sun Lager névre hallgat, a honlap stílusbesorolása szerint "német pilzeni". Fene tudja. Ez egy könnyű világos sör. Elég semmilyen. Gyorsan múló hab, semleges íz, nem túl erős, se nem igazán keserű, se nem édeskés, korrekt ivósörnek szokták az ilyet nevezni, mert ugyanakkor nincs benne semmi zavaró sem, nem túl szénsavas, nincsenek kellemetlen mellékízek. A jegyzeteimben szerepel az "Ázsia Söre" kifejezés, gondolom valami versenyen nyert valamit, aztán ezt bevetették, mint marketing aduászt. Ha már az íze nem adja el, akkor majd a szlogen...

4: 月のダークラガー http://www.hideji-beer.jp/type/04.html

Ezt kétszer is kóstoltam, két különböző napon, álljon itt a két kóstolás eredménye. Tanulságos:

1. alkalom: Könnyű barnasör, az ize elég visszafogott, illetve nem is, elsőre határozottan Guinness-es beütés, markánsan száraz és keserű, de ugyanakkor az ír tesvéréhez hasonlóan vékony (értsd, gyenge és vizes, de ez a Guinnessnek sem árt és igazából ennek sem; az egy tévhit, hogy minél erősebb a sör, annál jobb: nem kell minden sörnek erősnek lenni, sőt, néha az erősséggel próbálnak a ravasz főzdék silányságot leplezni), de persze annál jóval szénsavasabb. Később egy kicsit enyhül  ez a keserű íz, ekkor már inkább a könnyű prágai barnasörökkel mutat némi rokonsagot Ez valószínúleg a "valódi" arca, mert a honlap szerint dark lager a lelkem. Csokoládé, talán picit kávé azért nyomokban még ekkor is érezhető benne, az utóíze egyértelműen fekete csoki, nagyon kellemes. Bár hamar múlik. Nagyon kellemes kis barna, soha rosszabbat!

2. alkalom: Ezúttal kevesebbet várok, azaz hidegebben nyitom ki. Nem is ismerek rá, sehol a markáns keserű, inkább icipicit édeskés. Mondjuk a könnyű cseh barna kategóriába ezzel abszolút belefér. Picit később előbújik egy kis csoki, de nem annyira pörkölt, mint inkább kakaós. Nem rossz ezúttal se, tulajdonképp felismerhető, de azért sokat elmond, hogy ugyanaz a sör pár fokkal hidegebben mennyire más. Vagy én vagyok totálisan kontár sörkóstolásilag. Á, az ki van zárva... ;-)

3: 今月の蔵出し http://www.hideji-beer.jp/type/08.html

A honlap szerint ez egy szezonális specialitás, havi ezer palackkal készül csak. Igéretes, nézzük csak! Kiöntöm, a szokásos kicsi hab, de nagyon kellemes állag, rokonszenves. Ennél csak a narancsszínbe hajló szín rokonszenvesebb, továbbá az átlátszatlanság: szűretlen sör ez, az már biztos. Az íze is nagyon kellemes, friss, kicsit savanykás, kicsit élesztős, akár egy szüretlen búza is lehetne. Vagy egy ale, amolyan japán IPA? Nem tudom, ahhoz túl szénsavasnak ítélem és bár van egy érezhető kesernyés íz, egy IPÁhoz bizosan nem elég. Szóval marad a lager, viszont a búza vs. árpa kérdést nem bírom egyértelműen eldönteni.... Akárhogy is, nagyon kellemes sör!

2: スタウト  http://www.hideji-beer.jp/type/05.html

Stout! Ebből 1 darab árválkodott a prefektúra melletti ajándékboltban, rákérdeztem, van-e még, de nem volt, szóval igazán a szerencse fia vagyok, hogy az utolsó darabot elcsíptem. Hab ezúttal igazán tetemes, sűrű, drapp, aprószemű és bár nem annyira krémes, mint a Guinness, azért elmegy. Ráadásul valamivel tartósabb is, mint a korábbi példányoké. Illata savanykás, íze elsőre kifejezetten „stout-keserű”, némi savanykás beütéssel. Kevésbé híg, mint a tegnapelőtti barna és talán kevésbé szénsavas is, amitől viszont egész selymes lesz az íze, amiben egyébként a száraz, pörkölt ízek kezdenek finoman dominálni, fekete csoki és kávé. Utóbbi egy fokkal erősebb, mint a tegnapelőttiben.  A mérsékelten keserú íz utóíznek is megmarad, a Hideji nem az édeskés barnasörök főzdéje. Összességében remek stout, kicsit még jobb is, mint a másik barna.

1: 花のホワイトヴァイス http://www.hideji-beer.jp/type/07.html

Sápatag sör, szép hab. Beleszagolok, savanykás mustillat, hm. Belekóstolok, hm. Mégegyszer. Na ne, ez nem sör, ez cider (azaz almabor). Annak nem rossz amúgy, de minek ezt sörnek hívni? Na mindegy, így jártam, akkor legyen egy búcsúcider. Megjegyzem, fura, mert a cimkén ugyanúgy gabona és komló szerepel, pedig a Hiideji láthatólag ad a designra, szóval ez nem vall rájuk. De hiába kóstolgatom, ez vagy egy cider, vagy egy megromlott sör. A lejárat dátuma április 10. ( Ez március elején volt, azaz van még egy hónap. Csalódnék is a japán alaposságban, ha lejárt sört árulnának...). Nem, az vagy egy nagyon szar sör, vagy egy teljesen iható cider. Legyünk pozitívak, ez biztos cider, élvezzük ki.

Na, akkor a kóstolás megvolt, kutakodjunk, hogy jól tippeltünk-e! A sör a "Weiss White Flower" névre hallgat, ez akár valami búza is lehetne, és valóban, a következőket ferdíti nekem a gugli:

  • Style: Jean Le all white (low-malt beer: use 25% or more but less than 50% malt, Japan's liquor tax law will be low-malt beer by the use of auxiliary materials such as herbs.)
  • Ingredients: Pirusumoruto, wheat, Northern Brewer hops, Zatsuhoppu, orange peel, coriander, Weizen yeast, spring water Mukabaki

Szóval ez valami csökkentett malátatartalmú búzasör, mindenféle fűszerekkel megvadítva. Hát legyen, nagy a söruniverzum, elfér benne egy ilyen furaság is...

Összességében elmondható, hogy a Hideji vegyes színvonalon főz, de azért egy igen jó iható átlagot hoz: nincsenek nagyon rossz sörei, de talán kiemelkedően jók se. Hogy aztán ezek a sörök Japánon kívül vagy akár Miyazaki Prefektúra határain túl beszerezhetőek-e valahol, arra nem fogadnék nagy összegben.

Végezetül itt az obligát album:

Illetve itt a link, ha nem látszanának rendesen...

Szólj hozzá!

Címkék: tavasz sör utazás japán 2012 miyazaki sörteszt négy évszak sörfőzde japán 2012 hideji hideji beer hideji sör sörutazás sörzsákmány

A bejegyzés trackback címe:

https://jozsefbiro.blog.hu/api/trackback/id/tr934294520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása